fbpx

Alles wat je moet weten over Leigh Bardugo’s Grishaverse

De Netflix Original Serie Shadow and Bone staat eindelijk op online. Dit is gebaseerd op Leigh Bardugo‘s Grishaverse. Wil je je meer weten over de boekenreeks? Lees dan alvast dit artikel.

Don’t worry: dit artikel is geheel spoilervrij!

 

Wil je na het lezen van dit artikel nóg meer weten over Grishaverse? Bekijk dan grishaverse.nl!

De Grishaverse

Leigh Bardugo creëerde de Grishaverse; een wereld vol helden, schurken, politieke machtspelletjes, oorlogen, dieven, list, bedrog en heel veel (verboden) magie. Duik in De Grishaverse en laat je meevoeren in een van de beste fantasy-werelden die de afgelopen jaren gecreëerd is.

De orde van de Grisha

De Grisha zijn mensen die geboren worden met krachten, waarmee ze bestaande natuurlijke processen kunnen manipuleren en buigen. De orde van de Grisha bestaat uit:

De Duisterling & De Lichtheerser
De krachtigste Grisha

Corporalki
De orde van de levenden en de doden, bestaande uit Hartenwringers en Heelers.

Estherealki
De orde van de elementen. Bestaande uit stormblazers, Inferni en Getijkeerders. Maar ook de Lichtheerser (zie hierboven) behoort tot deze groep.

Materialki
De orde van de fabrikators, bestaande uit Durasti en Alkemi.

Versterkers

Door bepaalde dieren te doden, kunnen Grisha hun krachtig versterken. Volgens de overlevering zijn er drie versterkers die een Grisha onverslaanbaar kunnen maken:

  • Morotova’s hert
  • Rusalye, de zeegesel
  • De vuurvogel

Er zijn ook Grisha die zelf andere Grisha kunnen versterken, zoals De Duisterling.

Belangrijke landen

De Grishaverse kent veel belangrijke plekken en gebieden. Met onderstaande informatie kom je een heel eind:

Fjerda

Magie is verboden in Fjerda. De drüskelle, ofwel heilige soldaten, worden getraind met maar één doel: het tot de laatste persoon uitroeien van de demonische, gevaarlijke Grisha.
Fjerda is vrij welvarend, en leeft vooral van de visserij.

Novyi Zem

In Novyi Zem worden Grisha gezien als gezegende mensen. Ze leven hier in vrede. Het land is vrij welvarend en leeft vooral van de landbouw, en handel in landbouwproducten.

Ravka

In Ravka dienen de Grisha de koning. Ze vormen het Tweede Leger, bedoeld om het land te beschermen. Het land is arm, op de hoofdstad Os Alta na.

Kertsj

Kertsj is een zeer welvarend land, als je er geld hebt, is alles te koop en kan je zelfs de wet voor je laten buigen. Dat er Grisha in slavernij leven, wordt dan ook vaak door de vingers gezien.
De hoofdstad van Kertsj, Ketterdam, is losjes gebaseerd op Amsterdam.

Shu Han

In Shu Han vertrouwt niemand de Grisha. Ze worden gevangen gehouden, bestudeerd en ontleed met als doel de bron van de magie te ontdekken.
Shu Han is een welvarend land, en staat bekend om zijn wetenschap.

De Onzee

De Onzee is een levensgevaarlijk gebied vol met bloeddorstige Volcra, gecreëerd door de voorvader van de Duisterling. Het heeft Oost-Ravka volledig afgezonderd van de handelsroutes en dit deel van het land in armoede gehuld.

De boeken

De ontdekking van de Grishaverse begint met de Grisha-trilogie, bestaande uit Schim & schaduw, Dreiging & duisternis en Val & verlossing. Deze drie boeken spelen zich af in Ravka en volgen het verhaal van Alina Sarkov die het met haar unieke talent moet opnemen tegen de meest krachtige Grisha ooit.

De Grishaverse werd uitgebreid met De Kraaien: een duologie die zich afspeelt in de rijke stad Ketterdam (losjes gebaseerd op Amsterdam), waar Kaz Brekker en zijn bende eropuit worden gestuurd om een onmogelijke missie te voltooien.

De Nikolai-duologie brengt alle eerdere boeken samen. De nieuwe koning van Ravka, Nikolai Lantsov, probeert na de burgeroorlog zijn land weer op te bouwen en dat kan hij niet zonder de hulp van oude bekenden (lees: al je favoriete personages uit de Grishaverse).

Fan van de Duisterling? Daar weet Leigh Bardugo wel wat op! In samenwerking met Dani Pendergast maakte ze De jongen uit het woud, een graphic novel over het leven van de Duisterling voor hij de leider was van het Tweede Leger.

Kan je nog steeds niet genoeg krijgen van Leigh Bardugo‘s Grishaverse? Dan heb je geluk! Ze schreef namelijk nog twee boeken, die beide nog meer informatie geven over de geschiedenis van de Grisha.

De taal der doornen is een bundeling van sprookjes, mythes en legenden uit de Grishaverse. Het boek bevat zes verhalen en is geïllustreerd door Sara Kippin.

Het Boek der heiligen, oftewel Istorii Sankt’ya, bevat alle verhalen over de heiligen uit de Grishaverse. In Schim & schaduw leerde je dit boek voor het eerst kennen, als Alina het cadeau krijgt van een priester. Het boek speelt bovendien een grote rol in de Netflix Orignal Serie Shadow & bone. Met indrukwekkende full colour illustraties van Daniel J. Zollinger.

 

Nog niet uitgelezen? Kijk verder op de speciale Grishaverse website!