fbpx

Shadow & Bone aflevering 2

Hoi! Mijn naam is Lisa en ik ben de maker van Wat Lisa Leest. Als een echte booknerd ben ik al zo lang als ik me kan herinneren verslaafd aan boeken. Hoewel ik dus al heel wat jaren boeken verslind, moet ik heel eerlijk bekennen dat ik pas sinds afgelopen maart kan zeggen dat ik de Grishaverse van Leigh Bardugo gelezen heb. Maar ik ben ondertussen helemaal verslaafd! Wanneer ik niet met mijn neus in de boeken zit, praat ik over boeken in Boekenclub: de Podcast of volg ik colleges voor mijn studie Letterkunde.

Omdat ik redelijk nieuw ben met de boeken van Leigh Bardugo, is het voor mij extra feest: al een maand na mijn eerste kennismaking met Schim en schaduw kon ik genieten van de Netflix-serie Shadow and bone! Zoals je hopelijk zelf ook gezien hebt, sluit de sfeer van de serie naadloos aan bij de boeken. De outfits, de decors en de locaties… Het is net alsof ik echt in Ravka ben. Maar vooral Ketterdam is voor ons natuurlijk enorm herkenbaar, omdat het gebaseerd is op Amsterdam. Nu snap ik ook waarom het in elke scène in Ketterdam regent…

Vorige week kon je in Katja’s blog lezen over de eerste aflevering, dus vandaag neem ik je mee door de tweede aflevering van Shadow and bone. Er is genoeg te bespreken, dus laten we er meteen induiken.

Hold on to your teacups...

Net als Katja moest ik wennen aan de verschillende perspectieven en de kleine details die zijn veranderd in de serie. Ja, ik ben een booknerd en ik vind het lastig om dat los te laten. Dus wanneer je ziet dat Alina en Mal zich als kind verstoppen voor de Grisha-test, is mijn eerste reactie om mijn kop thee naar de tv te gooien. Dat Alina haar krachten onbewust al jarenlang onderdrukt, is een belangrijk onderdeel van haar ontwikkeling in Schim en schaduw.

Duistere krachten aan het werk

Wat enorm gaaf was om te zien, is the Cut! Generaal Kirigan zet dit in als ultiem wapen wanneer Alina en haar metgezellen worden overvallen door Fjerden. Ik probeerde me tijdens het lezen altijd voor te stellen hoe dit eruit ziet, maar nooit had ik dit kunnen bedenken. Eigenlijk vormt Generaal Kirigan met zijn schaduw-krachten een zwaard van schaduw, wat hij vervolgens razendsnel door zijn vijand laat glijden. Enorm angstaanjagend natuurlijk, dat iemand dat kan, maar het ziet er wel heel gaaf uit.

Ook wanneer Alina wordt getest door Generaal Kirigan kan ik mijn ogen bijna niet geloven. Het ziet er zo mooi uit, ook al is het ietsiepietsie anders dan in het boek. Het oog voor detail in deze productie, niet alleen voor de special effects maar ook in de kleding en het decor, is waanzinnig. Natuurlijk heeft mijn eigen verbeelding ook mooie scènes gemaakt tijdens het lezen van de boeken, maar dit is toch wel echt een pluspunt van de Netflix-serie.

Niets dan liefde voor de kraaien

En dan wil ik graag nog even iets zeggen over de Kraaien. Oh, wat ben ik gek op deze boeven! Ik ben altijd een liefhebber van underdogs, en de Kraaien zijn natuurlijk de ultieme underdogs als uitschot van Ketterdam, zonder financiële hulpmiddelen die Pekka Rollins bijvoorbeeld wel heeft. De hele Grishaverse zit vol met sterke vrouwen, en Inej is geen uitzondering. Waar ze in de boeken alleen zwakte laat zien als het om Tante Heleen gaat, is daar in de serie geen sprake meer van. Girlpower!

Natuurlijk krijgt mijn romantische hart het ook voor elkaar om verliefd te worden op een van de personages. Ik ben als een blok gevallen voor Jesper, met zijn snelle reacties, humor en liefde voor alles wat knalt. Om alvast vooruit te blikken op aflevering 3 die Natasha volgende week bespreekt: mijn hart kon het niet aan.

Het oordeel van de wolf

En over liefde gesproken: in de Grisha-trilogie kreeg ik geen genoeg van Nikolai, en hoewel hij niet in de Netflix-serie voorkomt, kan ik toch binnenkort weer een gezonde dosis Nikolai krijgen. In juni komt namelijk het vervolg op De verminkte koning uit, Het oordeel van de wolf. Ben jij ook zo nieuwsgierig hoe dit verhaal zich verder gaat ontwikkelen? Markeer dan 16 juni in je agenda!

[Als je Het oordeel van de wolf bestelt voor verschijning en het bonnetje naar ons opstuurt, krijg je van ons een exclusieve Grisha-pin! – BB team]