fbpx

Duurzaamheid

Als je ondernemer bent, dan ben je vaak niet alleen bezig met wát je doet maar ook met hóe je dat doet. Een van de speerpunten waar Blossom Books veel waarde aan hecht is duurzaamheid en de impact van onze producties op het milieu. Wij doen ons best om dit bij alles wat wij doen in overweging te nemen en dus zo bewust mogelijk te ondernemen. Hieronder vind je informatie over de keuzes die wij maken.

 

Onze boeken en producten

Gezien de hoeveelheid papier die wij gebruiken, kan een duurzame keuze al veel impact hebben. Bij het produceren van onze boeken maken wij zoveel mogelijk duurzame keuzes. Hieronder vind je de lijst met ons beleid en de keuzes die we maken.

 • Al het papier wat wij gebruiken is geproduceerd in Europa (met name Scandinavië) om de transportuitstoot zoveel mogelijk te beperken.
 • De meeste boeken geven wij uit op houthoudend papier, gezien dit de meest duurzame keuze is. Voor speciale, luxere producties vragen wij al onze offertes aan op de Munken-papierlijn van Arctic Paper – niet alleen omdat het heel mooi papier is maar ook vanwege hun duurzaamheidsbeleid in het land van herkomst (Zweden). Door overheidsmaatregelen heeft de papierkap geen negatieve invloed op het milieu, de bebossing in Zweden neemt alleen maar toe.
 • Wij maken alleen maar gebruik van FSC/FEPC-gecertificeerd papier.
 • We drukken onze boeken op papier met een zo laag mogelijk gramsgewicht passende bij het beoogde gebruik. Een lager gramsgewicht heeft invloed op de hoeveelheid gebruikt papierpulp per pagina, maar ook op de dikte en het gewicht van het boek, en daarmee dus ook op de opslag- en transportkosten.
 • We gebruiken chloorvrij gebleekt papier.
 • Voor het lijmen/binden van de boeken wordt altijd gebruik gemaakt van koudlijm, mits het product dit toelaat.
 • Omslagen worden veredeld naar gelang het beoogde gebruik, en daarnaast wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van speciale verdelingen als folie, UV-spot, glitter of flocking.
 • Er wordt zoveel mogelijk gedrukt met inkt gemaakt met plantaardige materialen. Alle boeken die in Nederland worden gedrukt, worden zelfs met crawlde-to-cradle gecertificeerde inkt gedrukt.

Drukkers en productiepartners

In verband met de lage prijzen en technische mogelijkheden is het zeer aantrekkelijk om in het verre Oosten of China te drukken, maar wij laten alles zoveel mogelijk binnen Nederland óf op de transportroute van het papier (dat afkomstig is uit Scandivanië) drukken om hierdoor de transportuitstoot zoveel mogelijk te beperken. Dit is niet alleen goed voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid; de groene voetafdruk per boek is daardoor ook minimaal. Helaas ontkomen we er niet aan om bepaalde projecten aan buitenlandse drukkers uit te besteden, maar dit zal altijd binnen de grenzen van de EU gebeuren zodat wij kunnen voldoen aan Europese normen op gebied van duurzaamheid.

Voor de productie van onze populaire bookish bags werken we samen met de Utrechtse zeefdrukker De Katoenfabriek. Zij drukken alleen maar op producten met het fair wear keurmerk met watergedragen, biologisch afbreekbare inkt.

Verpakkingsmateriaal, catalogi en POS

Voor het verzenden van bestellingen in onze webshop maken we zoveel mogelijk groene keuzes. Het verpakkingsmateriaal waar je order in zit, is plastic-vrij. Ook gebruiken we papieren tape zodat dozen die dichtgeplakt moeten worden, volledig bij het oud papier kunnen. De sluitsticker die ieder pakketje afsluit is gedrukt op biologisch afbreekbaar stickermateriaal.  Tot slot recyclen we het vulmateriaal wat we van andere partijen ontvangen – als je plastic vulmateriaal ontvangt in een van onze zendingen, dan is dit sowieso hergebruikt – en zelf schaffen we alleen maar papieren vulmateriaal aan óf we gebruiken de snippers uit onze papierversnipperaar.

Het POS-materiaal dat we laten ontwikkelen (posters, boekenleggers, displays etc.) maar ook ons briefpapier wordt gedrukt op gerecycled en/of natuurvriendelijk papier. We laten alleen materiaal drukken indien daarom gevraagd wordt, zodat we niets hoeven weg te gooien.

Onze catalogus en leesexemplaren verzenden we bij voorkeur zoveel mogelijk digitaal om de transportuitstoot te verminderen. We streven ernaar om per januari 2025 helemaal geen papieren catalogi meer te verspreiden.

 

Duurzaamheid op kantoor

Ook op kantoor doen wij zoveel mogelijk om CO2-uitstoot te beperken. Hieronder onze beleidsnormen en keuzes:

 • We komen zoveel mogelijk met de (elektrische) fiets. Bij overbruggen van grotere afstanden voor woon-werkverkeer, wordt gebruik van OV zoveel mogelijk gestimuleerd in de vorm van een volledige vergoeding (t.o.v. beperkte vergoeding bij gebruik van auto).
 • Op ons kantoor en op onze events is de catering altijd volledig vegetarisch en vaak grotendeels vegan.
 • Voor onze energie maken we gebruik van 100% Nederlandse windenergie via Greenchoice. Ook zetten we de kachels wat lager en dragen we in de winter extra warme kleding op kantoor.
 • Verder gebruiken we ecologische schoonmaakmiddelen, drinken duurzame koffie uit biologisch afbreekbare cups, gebruiken duurzaam toiletpapier en ligt er altijd gerecycled papier in de printer.  Alle kleine beetjes helpen!