fbpx

Duurzaamheid

Als je ondernemer bent, dan ben je vaak niet alleen bezig met wát je doet maar ook met hóe je dat doet. Een van de speerpunten waar Blossom Books veel waarde aan hecht is duurzaamheid en de impact van onze producties op het milieu. Wij doen ons best om dit bij alles wat wij doen in overweging te nemen en dus zo bewust mogelijk te ondernemen. Hieronder vind je informatie over de keuzes die wij maken.

 

Papierkeuze

Gezien de hoeveelheid papier die wij gebruiken, kan een duurzame keuze al veel impact hebben. De meeste boeken geven wij uit op houthoudend papier, gezien dit de meest duurzame keuze is. Voor speciale, luxere producties vragen wij al onze offertes aan op de Munken-papierlijn van Arctic Paper – niet alleen omdat het heel mooi papier is, maar ook vanwege hun duurzaamheidsbeleid. Enkele redenen waarom het Zweedse bedrijf Arctic Paper zo goed scoort:

  • Al het hout dat gebruikt wordt voor de papierproductie komt uit Zweden, en wordt dus lokaal gekapt. Door overheidsmaatregelen stijgt de bebossing in Zweden waardoor de papierkap geen negatieve invloed heeft op het milieu;
  • Munken-papier heeft het EU Ecolabel;
  • Arctic Paper maakt voor de papierproductie geen gebruik meer van Eucalyptus-pulp, dat geïmporteerd moet worden uit Portugal. Ze zien hier niet alleen vanaf vanwege de groene voetafdruk, maar ook omdat Eucalyptus geen inheemse boomsoort is en de Portugese bodem daardoor onvruchtbaar wordt. Arctic Paper streeft er nu naar zoveel mogelijk lokale pulp te gebruiken.
  • 50% van de energie die de papierfabriek in Munkendal gebruikt, is CO2-neutraal. Ze streven ernaar om binnen 15 jaar 100% CO2-neutraal te zijn.

 

Lokaal drukken

In de eerste jaren lieten wij veel van onze boeken in het buitenland drukken. Een groot deel werd uitbesteed aan drukker binnen Europa, maar ook China behoorde tot de mogelijkheden in verband met de concurrerende prijzen en de vele beschikbare technieken. Vanaf 2020 laten we bijna al ons drukwerk lokaal produceren. Dit is niet alleen goed voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid; de groene voetafdruk per boek is daardoor per boek ook minimaal. Helaas ontkomen we er niet aan om bepaalde projecten aan buitenlandse drukkers uit te besteden, maar dit zal voortaan altijd binnen de grenzen van de EU gebeuren. Ondanks de lage prijzen en vele mogelijkheden bij Chinese drukkers, zullen wij niet met deze partijen samenwerken.

 

Verpakkingsmateriaal

Voor onze webshop maken we zoveel mogelijk groene keuzes. Het verpakkingsmateriaal waar je order in zit, is zo groen mogelijk en plastic-vrij. Ook gebruiken we papieren tape zodat dozen die dichtgeplakt moeten worden, volledig bij het oud papier kunnen. Tot slot recyclen we het vulmateriaal wat we van andere partijen ontvangen – als je plastic vulmateriaal ontvangt in een van onze zendingen, dan is dit sowieso hergebruikt – en zelf schaffen we alleen maar papieren vulmateriaal aan óf we gebruiken de snippers uit onze papierversnipperaar.

 

Kantoor

Ook op kantoor doen wij zoveel mogelijk om de groene voetafdruk te verkleinen. We komen zoveel mogelijk met de (electrische) fiets, hebben sjaals op kantoor liggen voor als het wat kouder wordt en we de kachel niet willen aansteken, we gebruiken ecologische schoonmaakmiddelen, drinken koffie uit afbreekbare cups, gebruiken duurzaam toiletpapier, op kantoor wordt geen vlees gegeten en ook onze nutsvoorzieningen zijn zo groen mogelijk. Ook drukken we ons briefpapier en POS-materiaal op gerecycled papier,  Alle kleine beetjes helpen!