Leigh Bardugo

Leigh Bardugo

Leigh Bardugo is de schrijfster van De Grisha-trilogie en andere boeken uit de Grishaverse. Na de Grisha-trilogie schreef ze List en Leugens en Kraai en Koninkrijkeen duologie die zich afspeelt in het Grisha-universum. Dit werd aangevuld met De Taal der Doornen, Boek der heiligen en de Nikolai-duologie, bestaande uit De verminkte koning en Het oordeel van de wolf. De graphic novel De jongen uit het woud is een prequel op de serie.

 

Leigh is geboren in Jeruzalem en opgegroeid in Los Angeles. Ze heeft aan Yale gestudeerd en woont nu in Hollywood. Als ze niet schrijft, leeft ze een heel ander leven: dat van glitter en glamour. Ze is namelijk ook nog visagist! In die baan gaat ze door het leven als L.B. Benson. En alsof succesauteur en visagist van de sterren nog niet genoeg is, zingt ze af en toe in een bandje genaamd Captain Automatic.

 

De naam “Grisha” is Russisch, het is de Russische verkleinvorm van de naam Gregory. Die naam betekent “oplettend, waakzaam” en is afgeleid van het Bijbelse Grigori. Fans van paranormale boeken zullen de verwijzing naar gevallen engelen wel herkennen. Daarbij vertelt Leigh dat het zowel gevoelsmatig als visueel ook lijkt op het woord “geisha”. ‘Ik hoopte dat dit het idee van de schoonheid en geheimzinnigheid rond Ravka’s elite zou ondersteunen,’ vertelt ze.

 

Als Leigh zelf een karakter uit Grisha kon kiezen, zou ze graag een Hartenwringer zijn. ‘Zo’n bloeddorstig type ben ik wel. Daar komt bij dat rood me heel goed staat.’