fbpx

Shadow & Bone aflevering 1

Op 23 april kwam de Netflix Original serie Shadow & Bone online en onze ambassadeurs bespreken voor jullie elke week een aflevering! Deze week Katja over aflevering één. Let op: spoilers!

Van cartograaf tot redder van Ravka

Wie bleef tot na middernacht wakker voor het Netflix-event? Ik was er in ieder geval een van die mensen en wat genoot ik er enorm van! Mijn reactie kan je lezen in dit artikel. Gelukkig kon ik uitslapen en werd ik pas wakker toen de serie al even online stond. Vandaag bespreken we de eerste aflevering, ben jij er klaar voor?

Even voorstellen!

De meeste mensen kennen me onder de (blog)naam That Blonde Woman, maar deze blondine luistert in de offline wereld naar de naam Katja. In 2014 ontdekte ik de Grishaverse voor het eerst en was het zelfs een van mijn eerste fantasy boeken die ik ooit las. Inmiddels ben ik 25 en in mijn dagelijks leven (lees: wanneer ik niet aan het bloggen ben) werk ik als freelance pr-specialist, marketeer en manuscriptlezer. Binnen mijn werk hang ik voornamelijk rond in de boeken-, kunst- en cultuurwereld. Daar wordt deze leergierige boekenwurm erg blij van!

Van boek naar Netflix

Terwijl ik deze blog type staat op de achtergrond de soundtrack van Shadow and Bone aan. Muziek van Joseph Trapanese en The Budapest Art Orchestra vullen mijn kamer en plots bevind ik me terug in de Grishaverse.
Het boek Schim en Schaduw van Leigh Bardugo is vertaald naar een Netflix-serie waarin we Alina ontmoeten. Een wees die in het eerste leger zit werkend als cartograaf. Haar beste vriend genaamd Mal werkt ook in het eerste leger, maar dan als spoorzoeker. Mal en zij zijn enorm close, zo close zelfs dat Aline er alles aan doet om Mal niet zonder haar de Onzee laat trotseren. Op de meest duistere plek van de wereld wanneer onheil plaatsvindt, roept Alina zonder het zelf daadwerkelijk door te hebben het licht op. Zij is de lichtheerser, de redder van Ravka. Maar hoe moet je een land dienen als je zelf nog niets eens weet wie je bent?

Ik hoop dat je inmiddels echt weg hebt geklikt als je geen spoilers wilt lezen. Wellicht heb je zoals velen de serie gebingewatched en ben je op deze pagina beland om de serie een soort van na te bespreken. Let’s go! We hebben veel te bespreken en dan ga ik het slechts alleen over de eerste aflevering hebben.

De redder van Ravka

Hoe voelt het voor jou om het verhaal vertelt te zien worden vanuit meerdere perspectieven? Ik moest er even aan wennen. Op een goede manier! We krijgen nu als lezer veel meer informatie. Waar we tijdens het lezen van de boeken moesten wachten op informatie, want we lazen immers mee met Alina, zien we nu meteen de verschillende verhaallijnen en POV’s.

Wat was de grootste vraag die jij had toen je de trailer zag? Die van mij was dat Mal verbaasd was om Alina op het schip te zien die elk moment de Onzee over zou varen. Eerst begreep ik die keuze niet, maar hoe beter ik Alina leerde kennen, hoe beter ik de keuze van de showschrijvers begreep. Ze zetten haar neer als de beschermer van Mal. Ze zal er altijd alles aan doen om Mal te beschermen. Wanneer we daadwerkelijk Alina’s krachten zien, doet ze het niet om Mal te beschermen, maar haarzelf.

Zoya in beeld

Waar je ook bent in de boekenserie of de trilogie al uit hebt of wellicht al verder bent, dan weet je dat je Zoya steeds vaker tegenkomt. In het boek Schim en Schaduw vond ik persoonlijk dat we haar te weinig zagen, maar tijdens de eerste aflevering had ik al een veel betere indruk over het personage Zoya.
Onder andere dankzij haar zie je meteen verschillende kanten van de Grisha. Ergens vond ik het wel jammer dat we niet de scène uit het boek zagen (de koets waar Zoya in zit en die bijna Alina overrijdt). In plaats daarvan lieten ze op een geheel andere manier zien dat alles voor de Grisha moet uitwijken. Door de tenten van het eerste leger te verplaatsen, aangezien het tweede leger meer ruimte nodig is om te trainen. Ook op dit vlak vind ik dat de showschrijvers een sterke keuze hebben gemaakt. De afkeer van het eerste leger tegenover het tweede leger was voelbaar vanaf het scherm.

Het ontstaan van de kraaien

De eerste drie van de zes kraaien ontmoet je wanneer ze nog niet heel lang samen zijn. Inej is nog maar een paar maanden geleden voor een deel afgekocht door Kaz uit het bordeel waar ze werkte. En volgens mij is Jesper ook nog niet heel lang in Ketterdam. Na de ontmoeting met (mijn geliefde) kraaien, merk je dat de kraaien in een andere tijdlijn bevinden dan de gebeurtenissen in Ravka. Je ontmoet de kraaien een paar dagen na de gebeurtenissen van wat er gebeurde op de vlakte. Dat geeft eindelijk meer inzicht waarom de kraaien nu al een onderdeel van de Netflix serie zijn en wat ze met het verhaallijn van Alina te maken hebben.

Ik typte niet voor niets ‘mijn geliefde kraaien’. Wat ben ik blij om nu al hun gezichten te zien! De humor van de boeken is al merkbaar in de serie. Antwoorden die zo ad rem zijn, kleine details die veel vertellen over de persoonlijkheden van de kraaien en attributen die verlengstukken van de acteurs zijn geworden, maakt dat ik nu al enorm geniet van hun verhaallijnen.

Poeh, eigenlijk zou ik wel uren na kunnen praten over deze serie en dan heb ik slechts tot nu toe alleen de eerste aflevering besproken. Volgende week is Grisha-ambassadeur Lisa aan de beurt en zij gaat met jullie de tweede aflevering bespreken. Tot dan, en vergeet niet ondertussen van de Netflix show en de boeken te genieten!