fbpx

Let’s enter the fold

Als de wekker om 00.50u afloopt, lig ik (Elien, marketing stagiair) al een tijdje klaarwakker in bed. De opwinding giert door mijn lijf, want na al dat wachten was het eindelijk zover: Shadow & Bone (Netflix Original) is hier! Binnen enkele minuten zou ik niet alleen de makers en de cast, maar ook LEIGH BARDUGO zien (online weliswaar, maar beggars can’t be choosers) en de eerste tien minuten van de allereerste aflevering.

Terwijl ik de aftelklok zie wegtikken (ging tijd altijd al zo traag?), probeer ik vragen over de Grishaverse te beantwoorden (let me tell you, niet simpel om één uur ‘s nachts). En dan is het eindelijk zover, host Terri Schwartz haalt de cast erbij en start een magisch uur vol spelletjes, fan Q&A’s, behind the scènes beelden en natuurlijk… de sneak peek.

Wie is de special guest?

Terri Schwartz begint met het voorstellen van de cast en zegt dan op een mysterieuze toon dat ze een special guest hebben voor de livestream. Na een paar ‘oooeehs’ en ‘aaahs’ van de acteurs voegt Leigh Bardugo zich bij het gezelschap.

“Ik ben een beetje teleurgesteld,” is het eerste wat ze zegt. “Ik was aan het meeluisteren en ik dacht, ‘oh, wie hebben ze hiervoor gevraagd?’ Ben ik de special guest?” Ja Leigh, we waren allemaal op je aan het wachten, en maak je geen zorgen: wij zijn niet teleurgesteld.

Terri Schwartz vraagt Leigh Bardugo welke scène ze het meeste naar uitkijkt in de serie (“laten we zeggen dat er een aflevering is met veel hert”) en hoe Schim en Schaduw en List en Leugens samen in de serie passen (“de makers hebben echt de hart en ziel van mijn karakters intact gehouden”), waarna we even afscheid nemen van de fantasykoningin.

Raadselachtig raadspel...

… ofwel wat is deze ingezoomde foto?

Acteurs Amita Suman (Inej), Freddy Carter (Kaz), Jessie Mei Li (Alina), Archie Renaux (Mal), Kit Young (Jesper) en Ben Barnes (De Duisterling) krijgen enkele extreem ingezoomde foto’s te zien en moeten raden wat erop staat, voor de foto volledig uitgezoomd wordt.

Ben zet heel enthousiast in: “oh, deze weet ik!”, maar wanneer de foto volledig te zien is moet hij toegeven dat hij het toch mis had. Gelukkig is de tweede foto wél meteen duidelijk voor iedereen. We zien Mal en Alina in een bijzondere houding.

“We waren aan het filmen voor de zesde aflevering en Archie zat al de hele dag in zijn trailer. We riepen hem toen om even deze foto’s te maken,” zegt Jessie, waarna iemand grapt: “he clearly brought his a game (hij deed het duidelijk zo goed als hij kon)!”.

Archie is snel om zich te verdedigen: “ik had geen idee welke houding ik moest aannemen… en toen is het dit geworden.”

"No, she didn't"

Dan is het tijd voor de eerste fan om zich bij de livestream aan te sluiten. Nat van Australië wil graag weten van de acteurs wie hun favoriete personage in de serie is, maar acteurs van de Grisha-trilogie moeten iemand van De Kraaien-duologie kiezen en omgekeerd.

Na wat wederzijdse liefde tussen Jessie en Amita kan Ben niet kan kiezen (“dit is te moeilijk, ik hou van alle Kraaien evenveel”) en ontstaat er chaos onder de cast (“ik ben duidelijk zijn favoriet!”). Uiteindelijk sluit Ben de vraag af door te zeggen dat Leigh Bardugo hem net sms’te om te zeggen dat hij haar favoriet was, waarop Jessie luidkeels verkondigt: “no, she didn’t!”

Je hebt het karakter 'Jesper' nog niet vrijgespeeld

Een van de dingen waar veel fans (mezelf inbegrepen) naar uitkijken is de prachtige kostuums die Leigh Bardugo zo gedetailleerd omschreef in de boeken. Ook de cast is heel erg enthousiast over hun outfits, al was Kit wel verbaasd toen hij in eerste instantie in de kleedkamer binnenkwam.

“De kamer staat vol met rekken geweldige kostuums en attributen en voor ieder personage hing er een foto van de acteur. Omdat ik zo’n last minute-toevoeging was aan de cast, hadden de stylisten nog geen foto van mij. In plaats daarvan hing er een leeg avatar icoontje, zoals in videogames. Het leek alsof we het karakter ‘Jesper’ nog niet hadden vrijgespeeld.”

Ook Amita zegt dat ze verrast was toen ze de eerste keer haar kostuum probeerde: “ze bleven maar messen brengen!” Ben had dan weer twee mensen en een trapladder nodig om zijn zware mantel aan te krijgen. Maar met niemand werd zo hard gelachen als met Archie. Hij draagt de hele serie lang dezelfde outfit, voorzien van een paar laarzen. “Tijdens de eerste filmdagen moest ik hem helpen met ze uittrekken,” lacht Ben, “maar intussen is hij een pro geworden in zichzelf aan- en uitkleden.”

Een emotionele Leigh Bardugo

Na een spelletje Would you rather en enkele vragen van fans, komt Leigh Bardugo nog even terug. Ze vertelt hoe de release van Schim en Schaduw, bijna tien jaar geleden, haar leven heeft veranderd: “het voelt zo onwerkelijk als ik luister naar de cast en fans die vertellen wat de boeken voor hen betekenen. Ik voel me zo ongelooflijk dankbaar.”

Terri Schwartz kondigt dan aan dat ze nog een paar behind the scenes-filmpjes hebben van Leigh die de cast ontmoet; eerst zonder kostuum en daarna met (“huil ik ook in dit filmpje?”). Het is een mooie afsluiter van de stream, die nu echt ten einde is. Uitvoerend producent Eric Heisenner komt nog even in beeld om de sneak peek aan te kondigen en dan is het zover.

DE EERSTE TIEN MINUTEN VAN DE SERIE WAAR WE AL JAREN OP WACHTEN!

En was het het wachten waard (en het opblijven, want intussen is het al twee uur ‘s nachts)? Het antwoord is volmondig JA! Met een wild bonzend hart zie ik Mal, Alina, Jesper, Kaz en Inej tot leven komen op het scherm. Het eerste wat Katja, Grisha-ambassadeur en mede-laat opblijver, me stuurde na de livestream was: “Ik wil meer!”

“Van tevoren had ik geen idee wat ik van het event kon verwachten, maar wow… het heeft mijn verwachtingen overtroffen! Ondanks dat de cast en onze geliefde auteur Leigh Bardugo niet op dezelfde plek waren, kon je toch de onwijs leuke en sterke dynamiek voelen. Met een grote glimlach op mijn gezicht zat ik bijna een uur aan mijn scherm gekluisterd terwijl ze behind the scenes beelden lieten zien, fans aan het woord lieten en de cast vragen beantwoordden. Ik wist niet dat het kon, maar mijn Grisha-hart is in dat uur nog groter gegroeid!” – Katja Blauw, Grisha-ambassadeur

Shadow & Bone, nu te zien op Netflix

Als ik mag afgaan op de preview dan is dit een serie die ik ga bekijken en herbekijken (en tussendoor de boeken nog maar eens herlezen natuurlijk). Leigh Bardugo‘s boeken zijn pareltjes en het ziet ernaar uit dat de serie ons niet teleur zal stellen. Ik tel alvast de uren af voor ik op de bank kan ploffen en helemaal kan opgaan in de Grishaverse!

En nu kruip ik in bed, zodat ik niet halverwege mijn bingewatch-sessie in slaap val.