fbpx

De making-of van Shadow and Bone (deel 1)

‘Shadow and Bone’ is een grote hit, maar de serie was bijna niet gemaakt! Benieuwd hoe dat komt? Lees dan dit interview van Variety met Eric Heisserer, producent van de populaire Netflix-serie.

Sinds Shadow and Bone op 23 april in première ging op Netflix, is de fantasyserie heeft de serie de Top 10-lijsten van de streamingdienst in de VS en wereldwijd gedomineerd. Het publiek is helemaal weg van het verhaal over kaartenmaker Alina Starkov (Jessie Mei Li), die ontdekt dat ze de unieke – en levensveranderende – kracht heeft om licht, zo krachtig als de zon, op te roepen. Deze kracht scheidt Alina van haar beste vriend Mal (Archie Renaux) en plaatst haar onder de vleugels van de mysterieuze en even machtige Generaal Kirigan (Ben Barnes). Het geeft het koninkrijk Ravka haar eerste echte kans om de Schaduwvlakte te vernietigen, een massieve en kwaadaardige donkere storm die Ravka al eeuwen teistert.

Shadow and Bone is gebaseerd op de succesvolle Grisha-trilogie van auteur Leigh Bardugo en lijkt klaar om de status te bereiken van eerdere Netflix-series zoals The Witcher, The Crown en Stranger Things – niet alleen een populaire hit, maar ook een van de kenmerkende franchises van de streamingdienst.

Maar zonder één cruciale tweet was de show er misschien helemaal niet gekomen.

Vier en een half jaar geleden nam Eric Heisserer, uitvoerend producent en showrunner van Shadow and Bone, zich voor om weer plezier te gaan beleven aan het lezen. “Gewoon in iets duiken voor het pure plezier ervan,” vertelt hij aan Variety. Aan het begin van 2017 las Heisserer op aanraden van een vriend List & Leugens. Dit is een van Bardugo’s andere fantasieromans die zich in hetzelfde universum afspeelt als de Grisha-trilogie, maar wel jaren later en met andere personages. “Ik heb het verslonden,” zegt hij. “Ik ben helemaal weg van de wereld en de personages en gewoon de levendigheid van het geheel.”

Een onderdeel van Heisserer’s voornemen was om publiekelijk auteurs te erkennen van wiens werk hij enthousiast werd, dus hij plaatste een tweet met zijn waardering voor Bardugo – en vergat deze vervolgens weer. Trouw aan zijn belofte bleef hij alle Grishaverse-boeken lezen, zonder dat er een gedachte aan een bewerking in hem opkwam.

Ongeveer een jaar later, kreeg Heisserer een telefoontje van Netflix. “Ze zeiden: ‘Eric, we weten dat je van de Grishaverse boeken houdt,'” herinnert hij zich lachend. “En ik had zoiets van, ‘Ben je in de kamer? Hoe heb je… Wat?'”

Terwijl Heisserer druk aan het lezen was, was Bardugo druk aan het onderhandelen over de rechten van de Grisha-trilogie en belandde uiteindelijk bij Netflix. “Zodra we de rechten hadden verkocht, noemde ik het feit dat Eric Heisserer List & Leugens had gelezen en een fan was – hij tweette me erover,” zegt Bardugo. “Hij is toevallig een Academy Award-genomineerde scenarioschrijver. Moeten we hem niet bellen?”

Opgetogen dat zijn voornemen om voor zijn plezier te lezen hem op de een of andere manier toch nog een professionele kans had gebracht, nam Heisserer graag de ontmoeting met Netflix aan – maar hij was verre van onmiddellijk overtuigd.

“Ik heb toen wel gezegd: ‘Ik ga deze serie niet maken tenzij ik ook de Kraaien-duologie en die personages heb. Ik zie geen serie zonder beide,'” herinnert Heisserer zich. “Ze vertelden me dat ze daar geen rechten voor hadden.’ Dus toen was mijn reactie: ‘Nou oké, veel succes.'” Daarop kocht Netflix niet alleen de rechten voor List & leugens en het vervolg Kraai & koninkrijk, maar ook voor De taal der doornen, Bardugo’s verzameling korte verhalen die zich ook afspelen binnen de Grishaverse. Toen Heisserer tekende met plezier zijn contract om de show te maken.

Daarna begon het moeilijke deel.

Zoals Shawn Levy – die werd gevraagd om Shadow and Bone te produceren – uitlegt, ” De ambitie met Shadow and Bone was om recht te doen aan de fans van deze succesromans, maar ook om een show te maken die breder geconsumeerd zou kunnen worden dan de zeer populaire boeken.”

Om dat doel te bereiken stelde Heisserer zichzelf en zijn team voor de gecompliceerde taak om op een geloofwaardige manier twee boekenseries te combineren die, hoewel ze zich in dezelfde fantasiewereld afspelen, duidelijk gescheiden zijn in hun verhaallijnen en in hun algemene gevoeligheden. Hier is hoe ze het voor elkaar kregen.

SPOILER ALERT: Lees niet verder als je Shadow and Bone nog niet gezien hebt. Sommige verhaallijnen uit Bardugo’s boeken staan ook hieronder.

Het verbinden van Schim en schaduw en List & leugens

Toen Bardugo voor het eerst hoorde dat Heisserer alleen Shadow and Bone zou maken als hij ook List & leugens zou kunnen opnemen, “was mijn reactie natuurlijk: ‘Hell yeah’,” zegt ze. Dat aanvankelijke enthousiasme werd echter snel gevolgd door enige bezorgdheid.

“Ik wist dat het wat complicaties zou opleveren,” zegt ze. “Er was creatief denkwerk nodig om uit te vinden hoe we deze twee verhalen bij elkaar zouden brengen.”

De Grisha-trilogie volgt Alina Sarkov terwijl ze worstelt met haar plotselinge overgang van een weeskind naar de mythische redder van Ravka. In het verhaal wordt de traditionele strijd tussen goed en kwaad bewust letterlijk genomen door Alina de macht te geven om het licht te beheersen en zo de eeuwige duisternis uit te roeien. Er zijn koningen en koninginnen, grootse paleizen, magische wezens, de supermachtige Grisha die verschillende natuurelementen kunnen manipuleren en de Duisterling (a.k.a. Generaal Kirigan in de show), een romantische interesse voor Alina die haar grootste vijand wordt.

List & leugens lijkt daar helemaal niet op. “Het was een vraag wat er gebeurt met de mensen die geen grootse lotsbestemmingen, koninklijk bloed en grote magie hebben,” zegt Bardugo. “De Grisha-trilogie is een klassiek uitverkoren verhaal. Voor mij was List & leugens daar bijna een reactie op.”

List & leugens speelt zich grotendeels af op een ander continent dan Ravka, in de krioelende, kosmopolitische metropool Ketterdam en draait om een bekrompen en onfatsoenlijke bende criminelen die de Kraaien worden genoemd, inclusief hun sluwe leider Kaz (Freddy Carter), de heimelijke spionne Inej (Amita Suman) en de rake wapensmid Jesper (Kit Young). Hun verhaal gaat over misdaadbazen en gevangenisuitbraken, dodelijke narcotica en listige vermommingen, ingewikkelde overvallen en schokkende dubbelspelen – zoals Heisserer het omschrijft: “Oceans 11 in een Game of Thrones wereld.”

Aanvankelijk overwoog Heisserer om de verhaallijnen van de roman Schim en schaduw en List & leugens parallel aan elkaar in de show te verwerken. Per slot van rekening begon de verhaallijn van Daenerys Targaryen in Game of Thrones pas aan het eind van seizoen 5 een raakvlak te krijgen met de rest van de serie. Bardugo was het daar echter niet mee eens.

“Ik voelde met grote overtuiging dat dat niet zou werken,” zegt ze. “List & leugens speelt zich twee jaar na het einde van de trilogie af en heeft een andere dreiging en een andere reeks antagonisten die niet vreedzaam naast de Duisterling zouden kunnen bestaan. Als we dat zouden doen, zouden we gewoon te veel van de weg die voor ons lag, opblazen.”

In plaats daarvan moest Heisserer uitzoeken hoe hij Kaz, Inej en Jesper in Alina’s verhaal kon integreren zonder het fundamenteel te veranderen, en zonder afbreuk te doen aan wie die personages in List & leugens worden.

“Uiteindelijk stelde ik voor: ‘Wat als de missie van de Kraaien was om Alina te ontvoeren?’ En er was een pauze aan de telefoon tijdens dat conferentiegesprek,” zegt Heisserer. “Ik ben op pitches geweest waar een pauze lang genoeg kan duren dat het de ‘Je bent ontslagen’-pauze is. Dus ik was daar een beetje bezorgd over. Maar toen vond iedereen dat geweldig.'”

Omdat Bardugo’s Schim en schaduw geschreven is in de eerste persoon vanuit het perspectief van Alina, was het de truc, realiseerde Heisserer zich, om de Kraaien in te voegen in de delen van Alina’s verhaal waar ze geen getuige van was.

Het geeft ons de mogelijkheid om te zeggen: “Deze andere personages zijn echt in de wereld en liggen op de loer, net om de hoek,” zegt hij. “Het is alleen zo dat Alina ze niet tegenkomt.”

Bardugo was blij met de veranderingen. “Ze zijn erin geslaagd om de ontwikkeling van al deze personages en hun hart en de persoonlijke uitdagingen waar ze voor staan intact te houden, terwijl ze een compleet andere visie geven op hoe dingen in de Grishaverse hadden kunnen gebeuren,” zegt ze.

Kritisch gezien heeft Heisserer’s oplossing Netflix er ook van overtuigd dat het kopen van de rechten op Bardugo’s andere romans de moeite waard was.

“Ze zijn erg geïnvesteerd in de Grisha-trilogie,” zegt hij. “Daar hebben ze als eerste de rechten voor gekregen. Dat zijn de verhalen die ze het liefst wilden vertellen. Ze waren een beetje meer, zou ik zeggen, beducht voor de Kraaien. Een deel van dit eerste seizoen was voor mij om hen te bewijzen hoe integraal zij kunnen zijn voor de levensduur en de duurzaamheid van de show, en dat het hen meer ruimte geeft om te verkennen, en ergens heen te gaan, als je eenmaal aan het einde van Alina-verhaallijn bent gekomen.”

De Kraaien naar Ravka brengen was echter niet de enige grote verandering die Heisserer voor de show wilde maken… Maar meer daarover lees je later in deel twee!