fbpx

Shadow & Bone aflevering 6

Hoi, ik ben Daphne en ik heb sinds 2 jaar een bookstagram account genaamd @explore_all_stories. Ik ben eind vorig jaar begonnen in Schim & schaduw. Ondertussen heb ik alle boeken in de Grishaverse gelezen en ik ben er verliefd op geworden. Ook kan ik niet wachten tot dat Het oordeel van de wolf uitkomt. Tijdens het lezen wist ik al dat er een Netflix-serie zou komen en hoe meer boeken ik van Leigh Bardugo las, hoe enthousiaster ik werd. Uiteindelijk heb ik de serie in één dag uitgekeken.

Vorige week heeft Nathalie geschreven over aflevering 5 en vandaag heb ik de eer om aflevering 6 met jullie te bespreken.

Alina en Mal

Alina is ontsnapt uit het kleine paleis, maar als ze in het plaatsje Riyefost uit de kist stapt waarin ze zich verstopt had, staat haar een verrassing te wachten. Voor de kist staan namelijk Kaz, Inej en Jesper. Helaas voor de kraaien was Jespers charmante speech niet genoeg om Alina over te halen om mee te gaan naar Ketterdam. Door middel van haar krachten, en omdat Inej haar laat gaan, weet Alina al snel uit de handen van de kraaien te ontsnappen. Het helpt alleen niet dat er ook nog een groep soldaten achter haar aan zit. Ze belandt in het bos en schudt de soldaten af, maar wordt gevonden door een spoorzoeker. Mal steekt een hand naar haar uit en samen lopen ze verder het bos in op zoek naar het hert.

Televisie-Mal is op sommige vlakken anders in de boeken en dat is in deze aflevering goed te zien. In de boeken vreest hij net als vele anderen de Grisha en hun krachten. Alleen lijkt Mal in de Netflix-serie veel minder bang te zijn voor Alina’s krachten.

De kraaien in Riyefost

General Kirigan reist naar hetzelfde plaatsje. Als een van zijn soldaten de deur van de gestolen koets opendoet, ontploft die. Ze hebben het alarm van de kraaien af laten gaan. Kaz, Inej en Jesper splitsen zich op en komen allemaal in hun eigen gevecht terecht: Inej met een Inferni die wraak wil, Jesper vecht met Ivan en Kaz staat tegenover General Kirigan. Dit laatste gevecht is er eentje waar we allemaal op hebben gewacht. Wie zal er winnen? Natuurlijk doet Kaz dit, want wat is nou een betere manier om uit de klauwen van De Duisterling te ontsnappen dan een flitsbom.

Ondertussen in de sneeuw

De boot waarop Nina en Matthias zaten kwam in een storm terecht en ze hangen samen op een wrakstuk midden op zee. Later spoelen ze aan op een strand omringt door sneeuw en beginnen ze hun zoektocht naar bewoond gebied. Ze spreken zelfs een stukje Fjerdaans, wat super mooi is om te horen. Als ze verder lopen belanden de twee onverwachts op een stuk ijs. Nina en Matthias plagen elkaar tot Nina plots door het ijs zakt. Ik schrok enorm, maar gelukkig besluit Matthias haar te redden. Er zijn zoveel gelijkenissen met de boeken in hun scènes!

Nina en Matthias kibbelen constant en hun verschillende achtergronden zijn hierin ook goed te zien. Een drüskelle met als doel om Grisha op te sporen en een Grisha die drüskelle als een van de grootste vijand ziet. Beide opgeleid om elkaar te haten. Zullen ze het voor elkaar krijgen om de menselijkheid in elkaar te zien? Misschien wel.

David

David zit rustig in een koets te lezen, als Jesper hem komt storen. Hij probeert te vluchten en gooit zijn boek tegen Jesper aan. Helaas voor hem staat Kaz aan de andere kant al klaar met zijn stok. Het boek dat David aan het lezen is, komt je misschien bekend voor. Het is namelijk de Ravkaanse variant van Schim & schaduw.

General Kirigan is Alina kwijt, maar David heeft hier een goede oplossing voor. Die oplossing is de ring die Dzjenya om de vinger van Alina heeft gedaan voor de winter fete. Deze ring is gemaakt van een speciale stof die David kan opsporen als hij dichtbij genoeg is.

Ik zou nog wel een tijdje door kunnen praten over deze aflevering, want wat was dit een leuke. Van de talen uit de Grishaverse tot kleine details, ze hebben de sfeer uit de boeken super goed op het scherm weten te vertalen.

De zoektocht naar de twee herenigde weeskinderen uit Keramtzin zal in de volgende aflevering verder gaan.