fbpx

Recap: dit was seizoen 1 van Shadow and Bone

Yes! Nog maar één weekje en dan is het zover; seizoen twee van Shadow and Bone komt op Netflix! Wij kunnen niet wachten tot we de avonturen van Alina verder kunnen volgen en zijn enorm benieuwd hoe de rest boeken van de Grishaverse van Leigh Bardugo zijn verfilmd.

Voor het zover is, blikken we nog even terug op het eerste seizoen. Want hoe zat het nou ook al weer? Deze acht afleveringen waren een rollercoaster van emoties en avonturen!
Daarom zetten we voor jullie nog even de belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje in een korte samenvatting. Let dus op, de rest van deze blog bevat spoilers!

 

Grishaverse, wat? Leigh Bardugo, huh? Heeft je geheugen een extra steuntje nodig? Lees dan eerst ons artikel over de Grisha-wereld, waarin ook beschreven staat wie Grisha eigenlijk zijn. Dan ben je daarna helemaal ready om deze recap te lezen!

De kaart van de Grishaverse waar Shadow and Bone zich afspeelt

Alina wordt ontdekt als lichtheerser

Het eerste seizoen loopt gelijk aan het eerste boek uit de Grisha-trilogie: Schim & Schaduw. Het verhaal begint in Ravka, waar hoofdpersoon Alina woont, en dat verdeeld is door de Onzee. De Onzee is een schaduwvlakte vol Volcra (monsters) en is levensgevaarlijk om over te steken.

Alina, een meisje dat als wees is opgegroeid, reist met het Ravkaanse leger mee als kaartenmaker. Haar beste vriend Mal is spoorzoeker in het leger. Wanneer hij wordt gekozen om de schaduwvlakte over te steken, volgt Alina hem. Maar op de vlakte gaat het mis; de Volcra vinden hen en vallen aan. Op het moment dat Mal in gevaar is, beschermt Alina hem (en zichzelf) door plots licht te geven en daarmee de monsters te verjagen. Bij terugkeer van de schaduwvlakte wordt Alina naar generaal Kirigan gebracht.

Hij is de leider van het Grisha-leger en de machtigste Grisha die er bestaat: hij is namelijk de Duisterling en beheerst de duisternis. Hij vermoedt dat Alina zijn tegenhanger is; namelijk de Lichtheerser. En het zal je niet verbazen dat zijn vermoeden klopt en Alina inderdaad deze krachtige Grisha blijkt te zijn. Vanaf dat moment staat Alina’s leven op zijn kop. Ze wordt meteen meegenomen naar Os Alta, de hoofdstad van Ravka en de plaats waar alle Grisha wonen en trainen. In Os Alta leert Alina hoe ze haar krachten moet gebruiken en ontwikkelt ze een band met de Generaal.

De Kraaien

Ondertussen maak je kennis met de Kraaien, die op het eiland Kertsj in de plaats Ketterdam wonen. Kaz, de leider van de Kraaien, is gek op geld en heeft net een grote opdracht aangenomen. Er gaat een gerucht dat in Ravka eindelijk een Lichtheerser is gevonden en er wordt hem veel geld geboden om hem naar zijn opdrachtgever te brengen.

Hij schakelt de hulp in van zijn vaste mensen; Jasper, de arrogante en gokverslaafde scherpschutter en Inej, die als voormalig acrobaat overal ongemerkt kan bewegen. Uiteraard verloopt het plan niet zo soepel als Kaz had bedacht en moeten de Kraaien meerdere gevaren trotseren om überhaupt in de buurt van Alina te komen. Weten jullie Milo nog? Jup, dat dacht ik al.

De laatste verhaallijn is de ontmoeting tussen Hartenwringer Nina en drüskelle Matthias, een vriendschap die gedoemd is te mislukken wegens hun haat naar elkaar. Drüskelle zijn namelijk Fjerdaanse soldaten die Grisha willen uitroeien. Na een schipbreuk zijn de twee op elkaar aangewezen om te overleven en bloeit er zelfs een mooie band tussen hen op.

Ontknoping

Hoe meer Alina leert over haar krachten, hoe meer gevoelens ze krijgt voor de Generaal. Hij windt haar helemaal om zijn vinger. Alina geniet van de aandacht en is ervan overtuigd dat ze samen met de Duisterling de schaduwvlakte kan vernietigen. Maar hij heeft andere plannen met Alina. De Duisterling wil Alina in zijn macht houden om de vlakte juist groter te maken, zodat hij alleen kan heersen over de wereld.

Wanneer Alina dit ontdekt, vlucht ze weg. Samen met Mal probeert ze uit handen te blijven van de Duisterling, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Hier komt namelijk Morotova’s hert om de hoek kijken: een versterker die de krachten van een Grisha kan vergroten. Degene die het dier doodt, ontvangt deze krachten of kan invloed uitoefenen op een andere Grisha door de versterker aan hem of haar te schenken. De Duisterling doodt Morotova’s hert en verbindt het gewei aan Alina, waardoor zij krachtiger wordt maar wel door de Duisterling beheerst kan worden.

Aan het einde van het seizoen lukt het Alina gelukkig om zich te bevrijden van de Duisterling voor hij nog meer schade aan de wereld kan aanrichten. Helaas is deze opluchting van korte duur, want hij is alleen maar sterker geworden…

– O ja, de Kraaien vinden Alina trouwens toch nog (en laten haar weer gaan). En tussen Nina en Matthias gaat het toch mis en worden ze noodgedwongen uit elkaar gehaald. En we hebben Zoya, Dzjenya en David nog niet eens benoemd! Zou er nog genoeg tijd zijn om seizoen 1 opnieuw te kijken?! –

Hoe het verhaal na deze gigantische cliffhanger verdergaat, ontdekken we op 16 maart!

Wil je meer weten over de wereld en personages van Shadow and Bone? Check dan zeker onze aparte website, grishaverse.nl. Of lees de boeken uit de Grishaverse!

 

En bekijk hieronder alvast de (wat ons betreft veelbelovende) trailer van seizoen twee!