fbpx

5 feministische boeken voor Internationale Vrouwendag!

Internationale Vrouwendag op woensdag 8 maart staat in het teken van solidariteit en gelijkheid van vrouwen. Er is dan extra aandacht voor de emancipatie van vrouwen in onze samenleving. Graag staan wij even stil bij deze speciale dag, tippen we onze favoriete feministische boeken én kondigen we een hele toepasselijke stunt aan. Welke van dit lijstje ga jij lezen?

Niet bepaald sexy

Speciaal op Internationale Vrouwendag komt bij ons een nieuw boek uit! Niet bepaald sexy van Milou Munsters gaat over haar eigen reis van haar seksualiteit. Milou kon haar seksleven samenvatten op een post-it. Ze had dat lang gezien als een feit: seks kon je hebben of niet, net zoals een huisdier of een rijbewijs. Een (fijn) seksleven was voor haar blijkbaar niet weggelegd. Toch voelde het steeds vaker alsof ze iets miste.

Ze besloot te onderzoeken waarom seks voor haar zo abstract was, en zo beladen. Eén ding hielp niet: in een wereld waarin soms álles om seks lijkt te draaien, verbaasde het haar hoe weinig daar op een normale manier over wordt gesproken. Dat wil zeggen: los van geil gelul, geseksualiseerde praat of geromantiseerde ideeën waar er genoeg van zijn. Milou onderzocht hoe dat gesprek ook anders kan, en wat fijne seks voor haar betekende. Niet bepaald sexy is het boek dat ze zelf graag had willen lezen aan het begin van haar zoektocht, en vormt voor anderen hopelijk de aanleiding voor vele openhartige gesprekken.

Een ander boek dat we graag in het zonnetje willen zetten is Shit waar je als vrouw mee moet dealen van de DAMN, HONEY-bedenkers Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen. In dit boek duiken Marie Lotte en Nydia in 50 ongepaste opmerkingen en vragen die vrouwen regelmatig naar hun hoofd geslingerd krijgen. Ben je ongesteld of zo? Zou je dat wel doen, nog een hap? Jij bent zeker de secretaresse! Had je maar geen rokje aan moeten trekken. 

Van die opmerkingen waarvan je achteraf denkt: had ik maar iets scherps teruggezegd. Na het lezen van dit handboek sta je nooit meer met een mond vol tanden, want auteurs leggen niet alleen uit wat er precies mis is, ze geven ook rake comebacks.

Extra leuk: op woensdag 8 maart gaan Marie Lotte en Nydia het hele land door om speciale toiletrollen uit te delen. De duurzame toiletrollen van The Good Roll zijn in een speciale wikkel ingepakt, waarop tientallen cijfers over genderongelijkheid in Nederland zijn gedrukt. We roepen iedereen op om deze rollen verder in de omgeving te verspreiden. Zo zorgen we er samen voor dat niemand meer om de shit waar een vrouw mee moet dealen kan!
Je vindt Marie Lotte & Nydia (en de toiletrollen) op woensdag 8 maart hier:
09.30 – 10.15 uur – Van der Velde, Grote Markt 54-55, Groningen
13.00 – 13.45 uur – Dekker van de Vegt, Marikenstraat 29, Nijmegen
15.00 – 15.45 uur – Savannah Bay, Telingstraat 13, Utrecht
17.00 – 17.45 uur – Scheltema, Rokin 9, Amsterdam

Daarnaast liggen er ook een aantal toiletrollen bij andere boekhandels, verspreid over het hele land.
– DEN HAAG – Paagman Westfield Mall of the Netherlands
– TILBURG – Gianotten Mutsaers
– HAARLEM – De Vries van Stockum
– ALMERE – Stumpel
– ARNHEM – Het Colofon
– MIDDELBURG – De Drvkkery
– ROTTERDAM – Bosch & de Jong

Assepoester en het glazen plafond (en andere feministische sprookjes)

Er was eens… een tijd waarin sprookjes patriarchale horrorverhalen waren, vermomd als verhaaltjes voor kinderen: een vrouw moest koken en schoonmaken voor haar zeven mannelijke huisgenoten, een wolf stalkte een jong meisje waarna hij baar haar oma inbrak en een dubbele moord pleegde, en meerdere mannen zoenden slapende vrouwen zonder consent.

Maar de tijden zijn veranderd en de sprookjes dus ook. In de bundel Assepoester en het glazen plafond (en anderen feministische sprookjes) van Laura Lane & Ellen Haun staan twaalf hilarische, vlijmscherpe bewerkingen van klassieke sprookjes: zonder zoete, passieve prinsessen, en met vrouwen die heel goed in staat zijn om de helden van hun eigen verhaal te zijn. Het boek is vertaald door de DAMN, HONEY-auteurs Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen.

Het meisjesmanifest

Een ander feministisch boek dat wij graag aanprijzen, is Het meisjesmanifest van Carlie van Tongeren. Dit boek is gebaseerd op de ervaringen van Milou Deelen, die een video maakte over slutshaming bij de Groningse studentenvereniging Vindicat.

Als Tess na de vakantie terug op school komt, staat ze opeens bekend als de Slet van de Zomer. Er wordt een Slettenlied gemaakt en iedereen heeft opeens een mening over haar. Maar Tess laat dit niet zomaar over zich heen gaan: ze maakt een filmpje, gaat de discussie aan en vecht terug. Maar dat is nog niet zo makkelijk als iedereen (je ouders, je vriendinnen, zijzelf) daar een mening over heeft.

Geheimen van het tuinhuis

Als laatste staat er een indrukwekkende roman in ons rijtje: Geheimen van het tuinhuis. Dit historische verhaal, geschreven door Rihana Jamaludin, speelt zich af in 1870, in Suriname. Het is zeven jaar na de afschaffing van de slavernij, maar er is nog steeds veel ongelijkheid.

De zestienjarige Alexandra Belgrave groeit op in de kleurlingenelite. Een leven in slavernij is haar familie door hun witte voorouder bespaard gebleven, maar toch is het toekomstperspectief van Alex beperkt. Als meisje zal ze nooit kunnen studeren, hoe intelligent ze ook is.

Tijdens de vakantie die ze samen met haar beste vriendin op de plantage doorbrengt, ontmoet ze Ernst, die in het geheim een machine aan het bouwen is. Hij zit niet direct te springen om een meisje dat hem daarmee wil helpen, maar dan merkt hij hoe slim en vindingrijk Alex is. Zouden Ernst en Alex met de nieuwe uitvinding hun eigen toekomst kunnen veranderen?