fbpx

Behind the scenes – boekenbeurs in Bologna

Vorige week zijn Myrthe en Linda weer naar Italië geweest voor de jaarlijkse boekenbeurs – de Bologna Children’s Book Fair. Dit jaar vond de 60e editie plaats, en konden ze weer terecht voor nieuwe inspiratie en manuscripten. Graag dompelen we jullie in de boekenwereld en nemen wij jullie mee achter de schermen bij deze leuke beurs!

Wat is de Bologna Children's Book Fair precies?

De Bologna Children’s Book Fair is een jaarlijkse boekenbeurs in Italië, Bologna, waar auteurs, redacteurs, uitgeverijen, agenten, illustrators, etc. van over de hele wereld terecht kunnen om hun producten of diensten voor kinderboeken te promoten en met elkaar te netwerken. Het is de ideale plek om vertaalrechten van boeken te verhandelen.
De beurs vindt al sinds 1964 plaats en is ondertussen een van de grootste boekenbeurzen van de wereld. Het vindt plaats in een grote ruimte, met maar liefst 6 gigantische hallen. Per jaar komen er ongeveer 22.000 bezoekers en staan er meer dan 1.000 kraampjes opgesteld in de hallen. Het is dan ook een perfecte plek voor onze redactie, Myrthe en Linda, om nieuwe boeken/manuscripten in te slaan en inspiratie op te doen.

Hoe ziet een dag van Myrthe en Linda eruit?

Een dag op de beurs begint al vroeg. Rond een uur of 9.00 komen Myrthe en Linda bij de beurs aan, en staat er een dag vol afspraken op de planning. Ze ontmoeten verschillende auteurs en agenten, die elk een aantal boeken pitchen. Een afspraak duurt ongeveer 30 minuten en hierin worden er soms wel 10 boeken gepitcht. Het is dus belangrijk om goed op te letten op welke boeken er interessant kunnen zijn, en hier snel een keuze in te maken.
Rond 17.00 uur gaan Myrthe en Linda borrelen en wat drinken met auteurs. Daarna is er een gezamenlijk diner. Dit jaar hebben Myrthe en Linda bijvoorbeeld gedineerd met de uitgevers van Brigid Kemmerer. Je kunt haar kennen van de Vervloekt-trilogie.
Rond een uur of 23.00 gaan ze weer richting het hotel, en gaan ze direct naar bed, zodat ze de volgende dag weer fris en fruitig terug naar de beurs keren! Zoals je je kan voorstellen is het dan ook een hele drukke week. Gelukkig is er af en toe ook tijd voor een ijsje of drankje op het terras in de zon.

Terug in Nederland

Een paar weken voor de beurs ontvangen Myrthe en Linda heel veel e-mails en catalogi met hierin boeken, auteurs en agenten die aanwezig zijn op de beurs. Myrthe probeert deze altijd vooraf al door te nemen, maar het is heel veel werk. Daarom is er een scout die dit voor haar doet en uiteindelijk de interessantste onderwerpen naar haar doorstuurt. Ook maken Myrthe met Linda vooraf een plan; welke boeken zijn leuk voor volgend jaar? Hebben we een vette fantasy-titel nodig of juist een romance? Zo gaan ze al met een duidelijk doel en plan naar de beurs.
Na de beurs stromen de manuscripten bij de redacteurs binnen. Meestal zijn dit er boven de 100! Het team van Blossom Books gaat dan deze manuscripten langs, en uiteindelijk doen ze een bod op de beste titels. Wanneer dat bod wordt goedgekeurd, gaat het team aan de slag om het boek te vertalen en zo snel mogelijk in de boekwinkels in Nederland te krijgen!
We zijn zelfs al zo enthousiast over een manuscript dat Myrthe en Linda vanmorgen een bod hebben gedaan! Welke titel dat is, kunnen we natuurlijk nog niet verklappen maar zodra we iets weten, zijn jullie de eerste die het horen…

 

Wist je dat…

…het altijd de grootste uitdaging is om de beste boeken uit de grote stapel te kiezen? Wanneer we een bod doen op een boek weten we namelijk nog niet hoe populair die gaat worden! Het is dus altijd spannend hoe er op de gekozen boeken wordt gereageerd. Bij De erfenis ging het bijvoorbeeld heel erg goed! Linda was toen zó enthousiast dat we het besloten uit te geven, voordat we wisten dat het zo’n hit zou worden! (Of nou ja, met onze kennis hadden we het natuurlijk al wel een beetje verwacht…)