fbpx

Shadow & Bone aflevering 4

Hi! Ik ben Rani, mede-oprichter van de blog Book Buddies en geniet ervan om mijn dagen te vullen met mijn neus in de boeken. In 2017 leerde ik de schrijfkunsten van Leigh Bardugo kennen toen ik De Kraaien-duologie voor het eerst las. Ik was meteen gek van deze outcasts, maar het duurde nog tot 2019 voor ik de Grisha-trilogie las. (Ik wist toen niet dat je beter eerst de trilogie las!) Ik vloog door de Grisha boeken heen en was instant verslaafd! Toen bekend werd gemaakt dat er Netflix-serie ging komen was ik natuurlijk door het dolle heen. Vandaag heb ik de eer om de vierde aflevering te bespreken.

Zoektocht naar Morotzova’s hert

Deze aflevering legt de focus op de band tussen Alina en Mal. Ze schrijven elkaar brieven waarin ze uitleggen hoe belangrijk de andere persoon voor hen is. Maar op onverklaarbare wijze bereiken de brieven de bestemmeling nooit, waardoor zowel Alina als Mal in onwetendheid verkeren.

De eenheid van Mal is dicht bij de Grens van Fjerda gestationeerd. Wanneer er vrijwilligers worden gezocht om Morotzova’s hert te vinden biedt Mal zich direct aan. Samen met zijn twee vrienden gaat hij op zoek naar dit oude mythische wezen wetende dat dit hem dichter bij Alina zal brengen. De missie is niet zonder gevaar, want ze begeven zich in de permafrost en de vijand, de Fjerden, kunnen hen elk moment aanvallen.

Ondertussen in het Kleine Paleis

Ondertussen voelt Alina zich alleen zonder Mal. Ze mist hem en voelt zich niet helemaal thuis in het Kleine Paleis. Bovendien heeft ze heel veel moeite om haar krachten op te roepen tijdens haar trainingssessies met Baghra. Later wordt ook onthuld wat er daadwerkelijk is gebeurd met Alina en de testers. Door een flashback zien we dat de testers door middel van pijn kunnen detecteren of iemand een Grisha is. Alina had tijdens haar test ervoor gezorgd dat ze zichzelf meer pijn bezorgde omdat ze niet gescheiden wilde worden van Mal.

Op een gegeven moment gaat Alina paardrijden met Generaal Kirigan. We zien hoe Generaal Kirigan zich wat bloot geeft en moet boeten voor de fout van zijn voorouder de Zwarte Zondaar. We zien hoe beide personages geleidelijk aan naar elkaar toe groeien en hoe Alina hem met Aleksander mag aanspreken.

Snode plannen van de Kraaien

Kaz en zijn team zijn zonder al te veel kleerscheuren aangekomen in Kribirsk, in Oost-Ravka. Ze zoeken een manier om het Paleis binnen te komen. Ze bedenken het ingenieuze plan om de Koninklijke Archieven binnen te vallen om een kopie te nemen van de blauwdrukken van het Paleis. Het plan slaagt, maar ze komen er echter achter dat het onmogelijk is om het paleis in of uit te geraken. Gelukkig stelt de Commandeur de Kraaien voor aan een theatergezelschap dat een invaller nodig heeft om op te treden. Inej doet auditie met een adembenemende acrobatische routine en doorstaat de test met glans en ook Jesper weet met zijn schietkunsten iedereen te verbluffen. Onze Kraaien hebben een manier gevonden om het Kleine Paleis binnen te komen!

Waar is Nina Zenik?

Het is generaal Kirigan ter ore gekomen dat Nina tijdens een missie verdwenen is. Nina is gevangengenomen op een schip dat op weg is naar Fjerda. Eén van de bewakers, Matthias, probeert informatie los te peuteren uit Nina door haar eten te geven, maar Nina laat zich niet vermurwen en verhongert nog liever.

Littekens

Jeetje, deze aflevering was enorm spannend en emotioneel. De focus op de afwezigheid die gevoeld kon worden tussen Mal en Alina kwam heel sterk naar voren. Door de verschillende flashbacks zien we hoeveel ze voor elkaar betekenen en hoe ze aan de littekens op hun hand zijn geraakt. De bloedstollende scènes van Mal die in de permafrost in confrontatie komt met de Fjerden bezorgden mij haast een hartaanval. En dan nog maar te zwijgen van het einde waarin Alina drastisch besluit om haar litteken op haar hand te laten verdwijnen en zo haar verleden met Mal achter zich te laten… Op naar aflevering 5!