fbpx

Alle ins en outs over de wereld van Lore!

De Agon, de nieuwe Ares, de archon en Athena. In Lore komen veel verschillende personages, termen en Griekse woorden voorbij, waardoor het je soms een beetje kan gaan duizelen. Maar daar hebben wij een oplossing voor! In dit artikel helpen wij je op weg om compleet voorbereid aan Lore te beginnen (of om na het lezen toch nog wat meer duidelijkheid te krijgen). Uiteraard is dit artikel spoilervrij!

(Alvast een tip: achterin Lore kan je vanaf pagina 566 een lijst met personages vinden!)

De wereld van Lore

Elke zeven jaar is het tijd voor de Agon: een week waarin negen Griekse goden als straf voor een vroegere opstand een week lang als stervelingen op aarde moeten leven. Ze worden opgejaagd door de afstammelingen van oude helden, die allemaal staan te popelen om in die week een god te doden en zo hun goddelijke macht en onsterfelijkheid over te nemen. Er zijn nog maar een paar oorspronkelijke Griekse goden over, en de nieuwe Agon staat op het punt te beginnen.

Het hoofdpersonage in dit verhaal is Melora Perseous. Dit is haar volledige naam, maar iedereen noemt haar Lore. Ze woont in New York City en toevallig is dat de stad waar dit jaar de Agon plaatsvindt. Maar Lore wil helemaal niet deelnemen aan de Agon. Haar familie is zeven jaar geleden (tijdens de vorige Agon) vermoord door een rivaliserende lijn. Lore wil niets liever dan wraak nemen, maar die gedachten heeft ze al die tijd weggedrukt. Totdat de nieuwe Agon begint, Athena opeens bloedend voor haar huis ligt en Castor (de beste vriend van Lore uit haar jeugd die ze al heel lang niet gezien heeft) haar opzoekt. Lore krijgt de kans om wraak te nemen, maar natuurlijk zit hier wel een dodelijk prijskaartje aan…

De negen goden, de helden en de Agon

‘Heel leuk allemaal dat supertoffe verhaal over Griekse goden en helden, en een Agon waarin iedereen elkaar opeens kan vermoorden, maar Grieks op school heb ik nooit gehad en boeken over mythologische verhalen vind ik maar ingewikkeld.’
Daarom volgt hier dé uitleg over de opzet van het verhaal! (En soms een klein lesje mythologie voor de liefhebbers onder ons.)

De Agon kan gezien worden als een soort jacht. Elke zeven jaar wordt de Agon gehouden en dan mag je gedurende zeven dagen jagen op de goden. De goden zijn normaal gesproken onsterfelijk, maar tijdens de Agon begeven ze zich als stervelingen op de aarde. Dit is dus hét moment om je kans te grijpen, want als je een god doodt, dan word jij de nieuwe god en neem je de krachten, macht en onsterfelijkheid van de god die je gedood hebt over.

Maar waarom is die Agon er dan? De Agon is er om de negen goden te straffen omdat zij vroeger een keer in opstand zijn gekomen. De goden probeerden hun vereerders (degene die de goden aanbidden) tot onderdanigheid te dwingen door chaos en plagen te creëren, waarbij vele mensen stierven. Zeus zei toen ‘Stop, doe dit niet’. Vervolgens probeerden de negen goden Zeus van zijn troon te stoten, dat mislukte en daar worden ze nog steeds voor gestraft.

Oke, so far so good?
Wie zijn die goden waarop gejaagd mag worden? Dat zijn Athena, Artemis, Apollo, Poseidon, Hephaestus, Aphrodite, Dionysos, Hermes en Ares. Zij zijn allemaal familie van Zeus; sommigen zijn zijn kinderen, anderen zijn broer of zus. En wie is Zeus ook alweer? In de Griekse mythologie is Zeus de oppergod. Hij wordt vaak aangesproken met vader. Zeus had zijn eigen vader verslagen en verdeelde de wereld tussen hem en zijn broers. Zeus regeert over de hemel, Hades over de Onderwereld en Poseidon over de zee.

Elke god is god van een bepaald element en daaruit vloeien zijn/haar/diens krachten voort. Zo is Poseidon bijvoorbeeld de god van de zee, maar ook van de overstromingen, droogte en aardbevingen. Poseidon heeft daarom krachten die het water kunnen beheersen.

Wie vermoordt wie?

Nu we duidelijk voor ogen hebben wie de goden zijn, leggen we nu uit wie er op de goden mag jagen. Dat zijn namelijk de negen bloedlijnen die afstammen van de oude helden!

In de Griekse mythologie heeft Prometheus ervoor gezorgd dat er mensen op de aarde kwamen. Met toestemming van Zeus maakte Prometheus eerst dieren en daarna rechtopstaande wezens, naar het voorbeeld van de goden. Doordat de mensen kinderen kregen met de goden, ontstonden er helden. Een held heeft dus een god en een mens als ouders.

In Lore zijn er negen Griekse helden waaruit een bloedlijn is ontstaan. Dit zijn de Griekse helden: Perseus, Achilles, Kadmos, Odysseus, Herakles, Bellerophon, Jason, Meleager en Theseus. De bloedlijn wordt ook wel een ‘huis’ genoemd. De leden van een bloedlijn of ‘huis’ krijgen als een soort achternaam de naam van de held. Hierbij nemen we Lore als voorbeeld. Lore heet voluit Melora Perseous. Ze komt uit de bloedlijn van Perseus, ook wel ‘Huis van Perseus’ genoemd. (Perseus wordt zonder ‘o’ geschreven en de naam van Lore met ‘o’!)

Er is ook een leider van een bloedlijn: de archon. Dit is altijd een man. (Ik wil hierbij heel veel over uitleggen, maar dat zou spoilers opleveren. Lees het boek en ontdek meer over de feministische personages in Lore!)

En dan zijn er tot slot ook nog de gewone mensen zoals jij en ik. Wij worden Buitenstaanders genoemd. Ja, die naam zegt eigenlijk alles. Wij staan erbuiten. De goden en de bloedlijnen mogen niets over hun wereld vertellen aan ons vertellen.

 

Een nieuwe god?

De negen goden (Athena, Artemis, Apollo, Poseidon, Hephaestus, Aphrodite, Dionysos, Hermes en Ares) worden de oorspronkelijke goden genoemd. Deze oorspronkelijke goden zijn niet allemaal meer in leven. Aan het begin van deze Agon en dus aan het begin van het boek zijn alleen Artemis, Athena en Hermes nog in leven. Het is onduidelijk of Apollo nog leeft.

De andere oorspronkelijke goden zijn vermoord. Als iemand afkomstig uit een bloedlijn een god dood, neemt diegene de macht en krachten van de god over. Als voorbeeld (dit heb ik verzonnen!):
Dorcas vermoordt Athena.
Hierdoor wordt Dorcas de nieuwe Athena.
Dorcas kan ervoor kiezen om een nieuwe naam aan te nemen (dit gebeurt vaak). Uhm bijvoorbeeld ‘Wereldburger’.
Deze ‘nieuwe’ god is dus eigenlijk een ander persoon met de krachten van een oorspronkelijke god. Deze personen worden ook goden genoemd, omdat ze dus de krachten van een god bezitten. Ze worden bij hun nieuwe naam genoemd, maar het kan ook zo zijn dat ze ‘de onechte Athena’ of ‘de nieuwe Athena’ worden genoemd.

Aan het begin van deze Agon zijn er acht goden. Huh, acht? Het waren er toch negen? Dat klopt! De krachten van Hephaestus zijn uit de Agon verwijderd. Dit betekent dat er aan het begin van de Agon toch echt maar acht goden over zijn.

 

Hieronder vind je een PDF (die ook achterin het boek zit), met de namen van alle goden en nieuwe goden!

 

Wat is een dory? Lees het hier!

Er zijn een paar begrippen die tijdens het lezen vaker voorkomen. Hieronder hebben we deze voor je toegelicht!

  • Dory: Een speer. Een soort wapen dat gebruikt werd door de oude legers van Griekenland en door veel van de grootste krijgers.
  • Aegis: Dit is het schild van Zeus en hij heeft dit schild aan de bloedlijn van Lore gegeven. Dit schild wil je gewoon hebben, want het kan hele toffe dingen. Ook speelt het een belangrijke rol in het boek. Maar hoe dit precies zit, moet je lezen in Lore!
  • Jagers: Zij jagen op de goden. Ze proberen een god zodanig te verwonden, dat ze de god mee kunnen nemen naar hun leider, zodat de leider de god kan doden en de nieuwe god wordt. Jonge vrouwen die jagen worden ‘léaina’ genoemd.
  • Onderwereld: In de Griekse mythologie ga je als je dood bent naar de Onderwereld. De koning van de Onderwereld is Hades. Het is niet echt leuk in de Onderwereld, maar Hades wordt niet als een soort duivel gezien. Hij is wel oké.

 

Hopelijk heb je nu een idee gekregen van hoe de wereld van Lore in elkaar zit! Heb je Lore nog niet gelezen en ben je nu helemaal overtuigd van dit hele toffe verhaal? Bestel Lore hier bij je (online) boekhandel!