fbpx

67 seconden: van spoken word-roman naar graphic novel

Jason Reynolds‘ spoken word-roman 67 seconden komt op 30 april uit als een nieuwe editie, namelijk als graphic novel, met indrukwekkend artwork van Danica Novgorodoff. Wat mag je verwachten van deze nieuwe editie? En waarom móét je het boek echt lezen? Ontdek het hier!

67 seconden speelt zich af in zevenenzestig cruciale seconden, net iets meer dan een minuut. In die minuut stapt William Holloman, gewapend met een pistool, in de lift om de moordenaar van zijn broer dood te schieten. Om wraak te nemen. Om regels te volgen. Het duurt zevenenzestig seconden en zeven verdiepingen voor de lift beneden is en op elke verdieping stapt een bekende van Will in. Hij krijgt stukjes van een groot verhaal te horen en begint te twijfelen aan waar hij mee bezig is. Neemt hij wel de juiste beslissing?

De woorden van Reynolds schilderen hun eigen beelden in dit tragische maar aangrijpende verhaal en de graphics brengen het tot leven op een manier die perfect bij het verhaal aansluit. Novgorodoff’s aquarellen passen qua sfeer en vlotheid bij de tekst, en door gezichten bij personages te plaatsen, bewijzen ze daarmee hoe effectief en kunstig graphic novels kunnen zijn.

De nieuwe graphic novel bevat hetzelfde verhaal als het origineel, en is zelfs bijna woord voor woord overgenomen. Toch blijkt het bijna onmogelijk te kiezen welke editie mooier is.

Babs Gons voegt 67 seconden van Jason Reynolds toe aan de VPRO minibieb

De VPRO-minibieb

Er is de laatste jaren een golf voelbaar binnen de wereld van young adult-literatuur: er worden steeds meer boeken geschreven in spoken word-poëzie of vrije vers en dat blijkt een hele toegankelijke vorm voor jong volwassenen. Ik geloof ook heel erg dat deze manier van verhalen vertellen het lezen voor deze groep een stuk interessanter maakt. De tekst, vooral in dit boek, is echt in samenspel met het papier. De verhalen zijn daardoor wervelend, beeldend en knallen als het ware van de pagina af.
– Babs Gons

De graphic novel

De VPRO heeft een webserie gemaakt van acht filmpjes waarin schrijvers vertellen over boeken waarvan zij vinden dat die een groter publiek verdienen. Babs Gons is een van die schrijvers en vertelt over 67 seconden van Jason Reynolds en waarom het echt een pareltje is. Ze bespreekt ook de vrije versvorm van het boek, die dezelfde tekst op een andere manier op de pagina zet.

Jason Reynolds creëert niet alleen ritme in zijn zinnen of woorden, maar ook in de pagina’s. Eén woord verdient soms een hele pagina. Omdat het zo krachtig is en zoveel impact heeft. Elke pagina die je omslaat is als een ademhaling.

De graphic novel is een beetje anders. Het artwork helpt bij het vertellen van het verhaal, vooral omdat het verhaal zelf soms een beetje vaag is met de geesten, de hoge emoties en het niet weten wat er nu precies aan de hand is. Het een prachtige nieuwe kijk op de echt belangrijke, ongelooflijk hartverscheurende roman in versvorm.

Awards en nominaties

  • Genomineerd voor Beste Boek voor Jongeren in 2019
  • Edgar Allan Poe Award voor Beste roman voor jongvolwassenen
  • John Newbery Medal
  • Longlist, National Book Awards 2017 for Young People’s Literature

Wat zegt de pers over 67 seconden?

Reynolds weet zijn verhaal evenzeer van de straat te maken, door aan gangsterregels te refereren, als te verwijzen naar klassieke literatuur, naar de tocht door de ringen van de hel van Dante en langs de doden uit de Christmas Carol van Charles Dickens.

Een apart genre is het, in de verteltraditie van spoken word-poëzie, met zinnen die flowen als rap, woorden die van ritme en rijm profiteren om hun inhoud te laten klinken, om boven het alledaagste uit te stijgen. Het is een vorm die evenzeer voortborduurt op de verwerking van de rauwe realiteit van de straat als het onderwerp van 67 seconden.

  • Thomas de Veen, NRC boekenbijlage

Beeldend, confronterend, spannend.

  • Bas Maliepaard in Trouw

Verteld in vrije versvorm, is dit een rauwe, krachtige, en emotionele weergave van stedelijk geweld.

Wat is 67 seconden superknap geschreven! Het leest vlot weg en het voelt net alsof je naast Will in de lift staat. Sommige stukjes vond ik zo mooi, dat ik ze nog een keer heb herlezen. Wow! Het verhaal houdt compleet je aandacht vast.

  • Astrid Langeveld via Goodreads.com

Knap hoe ook hij in weinig woorden veel kan vertellen. Mooi hoe hij met heel andere woorden iets heel duidelijk kan maken. Ik wil Maria Postema graag complimenteren met deze mooie vertaling. Heel knap hoe de woorden en zinnen in het Nederlands nog steeds tot hun recht komen.

  • Irene via Goodreads.com