Jason Reynolds
Foto: Ben Fractenberg

Jason Reynolds

Jason Reynolds (1983) is een Amerikaanse auteur geboren in Washington, DC en opgegroeid in Oxon Hill. Rapteksten van Queen Latifah inspireerden hem om al vanaf zijn negende te beginnen met het schrijven van gedichten. Ondank dat las hij pas voor het eerst een boek helemaal uit toen hij zeventien jaar was. Waarom? Omdat hij altijd dacht dat er geen boeken waren waar hij zichzelf in zou kunnen herkennen.

 

Jason studeerde aan de Universiteit van Maryland en ging door met het schrijven van poëzie – zelfs toen hij zakte voor Engels (geen zorgen, uiteindelijk haalde hij zijn bachelor in Engels). Tijdens zijn collegetijd had hij een bijbaantje bij Karibu Books, een boekwinkel die zich specialiseert in Afro-Amerikaanse literatuur. Hier maakte hij in korte tijd kennis met het genre en verslond hij alles wat hij maar vinden kon.

 

Vanwege zijn eigen jeugd weet Jason als geen ander dat er een heleboel jongeren zijn die een hekel hebben aan lezen, waarvan een groot deel jongens. Wat hij echter ook weet is dat veel van deze boek-hatende jongens niet echt een hekel hebben aan lezen, maar aan verveling. Zijn oplossing en daarmee zijn missie? GEEN SAAIE BOEKEN SCHRIJVEN! Daarom schrijft Jason dan ook over de realiteit van veel jongeren (van kleur) in Amerika. Hij reist met zijn boeken langs scholen en detentiecentra om lezen op die plaatsen te bevorderen, maar ook om te praten over problemen waar veel jongeren mee te maken hebben.

 

Prijzen

Jason Reynolds is een New York Times best-selling auteur. Zijn eerste boek voor jongeren, When I Was the Greatest, verscheen in 2014. Jason heeft verschillende literaire prijzen gewonnen. As Brave As You (2016) won niet alleen de Kirkus Prize, maar ook de NAACP Image Award voor Outstanding Literary Work for Youth/Teen én de 2017 Schneider Family Book Award. Vervolgens werd tijdens de 2018 Youth Media Awards zijn boek Long Way Down (2017) uitgeroepen tot een Printz Honor Book en en ontving het de Newbery Honor. Verder won het boek de Walter Dean Myers Award en de Edgar Award Winner for Best Young Adult Fiction. Het is dan ook niet zo gek dat Long Way Down in 2018 werd vertaald naar het Nederlands en in oktober van datzelfde jaar verscheen als 67 seconden, welke werd genomineerd als Beste Boek voor Jongeren in 2019. In juni 2019 verscheen ook All American Boys in het Nederlands, getiteld Echte Amerikaanse jongens.