fbpx

6x leuker lezen dan de lijst

Het is de Boekenweek van Jongeren. Daarom willen wij graag aandacht besteden aan een top 6 boeken die jouw leeslijst kunnen verrijken. Van spannende thrillers en zenuwslopende misdaad tot licht verteerbare Shorties. Niemand zit ten slotte te wachten op een stoffige leeslijst. Lees gauw verder om te ontdekken welk boek ertussen staat dat jij helemaal te gek vindt!

1. Frankenstein hertaling van Maria Postema

‘Er is zo veel geluk om me heen, terwijl ik overal word buitengesloten. Ik was vriendelijke en goed, maar mijn wanhoop heeft me tot slechte daden gedreven.’

Het eerste boek is een echte wereldklassieker, namelijk Frankenstein. Dit is een verhaal waar veel jongeren wel van hebben gehoord, maar lang niet iedereen heeft gelezen. Je volgt de ambitieuze wetenschapper Victor Frankenstein op zijn missie om het geheim van het leven te ontraadselen. Middels experimenten lukt het hem een levend wezen te creëren met lichaamsdelen van dode mensen. Het resultaat pakt echter niet uit zoals hij had gehoopt. Deze meeslepende hertaling wordt verteld door Maria Postema. Dat doet ze op een frisse en vlotte manier, waardoor het boek makkelijk wegleest. Ook de buitenkant van deze uitgave heeft iets magisch, want het is gewikkeld in een linnen omslag met folieopdruk en een leeslint. Een echt oud verhaal in een nieuw jasje!

Thema’s liefde, queeste
Aantal pagina’s 194

Bekijk het boek hier

2. Een vloek zo eenzaam van Brigid Kemmerer

‘Er zit bloed onder mijn nagels. Ik vraag me af hoeveel mensen ik deze keer vermoord heb.’

Het tweede boek is een aanrader voor lezers die gek zijn op verhalen zoals Belle en het beest. Een vloek zo eenzaam van Brigid Kemmerer is namelijk een hertelling van dit beroemde sprookje. Na het openen van het boek stuit je eerst op prachtige illustraties. Vervolgens stap je in de schoenen van het eerste personage; Prins Rhen. Hij is vervloekt en hierdoor gedwongen elke 18e verjaardag opnieuw in een bloeddorstig monster te veranderen. De enige manier waarop hij de vloek kan opheffen is (je raadt het al) als hij zijn ware liefde vindt. Het andere personage is Harper, een onschuldig meisje dat plotseling in Rhen zijn magische wereld belandt. Een vloek zo eenzaam heeft 400 pagina’s en is het dikste boek uit dit rijtje. Dankzij de goed uitgewerkte personages en Brigid’s fijne schrijfstijl, durven wij er toch op te wedden dat je dit boek zo uit leest. (En niet kan wachten om aan deel twee van de trilogie te beginnen.)

Thema’s Fantasie, dystopisch
Aantal pagina’s 400

Bekijk het boek hier

3. De tweede stem van Elin Meijnen

‘Na school stap ik zo snel mogelijk op mijn fiets. Niemand mag me zien gaan, anders worden er vragen gesteld. Ik doe niet mee vandaag. Geen koor, geen uitleg, niks. Ik ben er even niet.’

Het boek De tweede stem volgt Mette, een middelbare scholier die van school wisselt. Ze weet met haar prachtige stem al snel een hoofdrol te bemachtigen in de schoolmusical en is helemaal door het dolle heen. Aan deze blijdschap komt een einde wanneer er een nieuwe zangdocent arriveert en Mette opnieuw met haar verleden wordt geconfronteerd. De tweede stem van Elin Meijnen is het tweede boek uit de Blossom Books Shorties reeks. Dit zijn boeken speciaal voor jongeren die een dik boek lezen lastig vinden of simpelweg zin hebben in een korter verhaal. Klinkt dit als iets voor jou? Dan zou je ook Het zusje van van Carlie van Tongeren op je TBR (to be read) kunnen zetten.

Thema’s Familie/vrienden, LHBTQ+, liefde
Aantal pagina’s 160

Bekijk het boek hier.

4. De academie van Astrid Boonstoppel

‘Ze zijn slim, talentvol en grenzeloos ambitieus. En ze opereren vanuit de schaduw.’

De academie is een meeslepende thriller geschreven door Astrid Boonstoppel. Tijdens het lezen word je middels onverwachte plottwists op het puntje van je stoel gehouden. In het boek lees je over Em, een van de vijf meisjes dat is toegelaten tot de eliteschool van Frédéric en Isabella Recourt. Niemand weet wat er tijdens een academiejaar gebeurt, maar dat alle studenten die op de eliteschool hebben gezeten succesvol worden, is zeker. Em kan niet geloven dat ze is aangenomen en begint met enthousiasme aan haar eerste dag. Ze komt er echter al snel achter dat de academie een duister geheim verbergt. De academie won de Jonge Jury debuutprijs 2020 en is een must-read voor iedereen die van spannende thrillers houdt.

Thema’s Familie/vrienden, feminisme, thriller
Aantal pagina’s 248

Bekijk het boek hier

5. 67 seconden van Jason Reynolds

‘Mensen houden altijd meer van mensen als ze dood zijn.’

67 seconden is een psychologisch boek dat vanuit het Engels naar het Nederlands is vertaald. Het verhaal is geschreven in vrije vers, waardoor je met gemak door de pagina’s heen vliegt. Als lezer kruip je in het hoofd van de 15-jarige Will. Met een pistool in zijn broekband stapt hij in een lift om wraak te nemen op de dood van zijn broer. Gedurende de 67 seconden die hij naar beneden reist, stapt er op elke verdieping iemand in. Iedere persoon laat hem een andere kant van het verhaal horen, waardoor Will uiteindelijk twijfelt: Is wraak nemen wel het juiste om te doen?
Sinds april 2021 is er van dit boek ook een graphic novel beschikbaar met illustraties van Danica Novgorodoff.

Thema’s Familie/vrienden, contemporary, literaire YA
Aantal pagina’s 304

Bekijk het boek hier.

6. TBS van Natasza Tardio

‘Ik geloof niet dat dat soort mensen ooit echt kan veranderen. Maar dat is volgens mijn moeder kortzichtig. Iedereen heeft recht op een tweede kans, zegt ze.’

Het laatste boek in de lijst is de thriller TBS van Natasza Tardio. Het verhaal gaat over Maya. Wanneer zij naar het nieuws kijkt komt ze erachter dat haar moeder een affaire heeft met een tbs’er. Vanaf dat moment wordt Maya’s perfecte leven compleet op zijn kop gezet. Haar vader pakt zijn koffers, haar klasgenoten pesten haar en de jongen waar ze verliefd op is wil niks met haar te maken hebben. Als kers op de taart besluit haar moeder dat de tbs’er, Nico, na zijn vrijlating bij hen komt intrekken. Vanaf dan doet Maya alles eraan om hem uit hun leven te krijgen.

Thema’s contemporary, thriller
Aantal pagina’s 252

Bekijk het boek hier

Staat er een boek tussen die jij zeker weten aan jouw boekenlijst gaat toevoegen? Zo ja, laat ons dan via onze Instagram @blossombooks weten welke dat is. Veel leesplezier!