Alles wat je moet weten over Hoofdzaken

Het heeft even geduurd, maar na veel brainstormen (en de hulp van Myrthes Instagram volgers) hebben we EIN-DE-LIJK een serienaam bedacht voor de boeken van Bianca Toeps, Francien Regelink en Kathelijn Hulshof: Hoofdzaken!

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

“Een frisse en luchtige kijk op autisme” – Autisme magazine

Auteur Bianca Toeps heeft autisme en hoewel ze wel gek is op treinen, zijn er ook heel veel vooroordelen over autisme die niet op haar van toepassing zijn. Dat ze niet creatief of sociaal is, bijvoorbeeld.

In dit boek legt Bianca in hele duidelijke taal en vol zelfspot uit wat het wél betekent om autisme te hebben, waar ze tegenaan loopt in het dagelijkse leven en wat ze hoopt dat nooit meer over autisten gezegd zal worden. Ze zocht uit wat de wetenschap erover zegt en beschrijft de criteria voor een autismediagnose volgens de DSM-5 met veel humor, maar ook kritiek. Het boek geeft ook praktische tips over hoe je het beste kan omgaan met bepaalde situaties.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit geeft een duidelijk beeld over hoe het is om autisme te hebben. Een aanrader voor iedereen die zelf autisme heeft, iemand in de omgeving heeft met autisme of graag meer wil weten over autisme en het beter wil begrijpen.

Ik ben autastisch!

“Een positief en realistisch boek” – Mandy Verleijsdonk

Toen we Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps uitbrachten, voelden heel veel mensen zich door het boek geholpen en gehoord. De mooiste reactie: de handgeschreven kaart die door een moeder naar de uitgeverij werd gestuurd omdat ze dankzij dit boek haar autistische kinderen zoveel beter begreep. Dit zette ons aan het denken: zijn er niet ook heel veel kinderen die dit boek zouden moeten lezen?

Dingen kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn als je autisme hebt. Of als je iemand kent met autisme, maar helemaal niet goed begrijpt wat dat eigenlijk betekent. Gelukkig is dit boek er om je te helpen! We maken kennis met Bianca en haar vrienden Daan, Robin en Sam, die ons meer vertellen over hoe het voelt om autistisch te zijn. Daarnaast legt Bianca ook uit hoe autistische hersenen werken en staan er allemaal handige tips in.

Voor het bewerken van het boek tot een editie speciaal voor kinderen, vroegen we non-fictieauteur Esther Walraven. De illustraties van Roozeboos maken van het boek een prachtige kinderversie voor autistische kinderen en hun naasten. We noemen Ik ben autastisch! weliswaar de ‘kinderversie’, maar je vindt in het boek ook veel nieuwe verhalen, gebaseerd op de ervaringen van autistische kinderen.

DRUKS

“Een bloedeerlijk boek over leven met AD(H)D” – Women’s Health Magazine

De meeste mensen kennen AD(H)D als ‘Alle Dagen Heel Druk’. En druk zijn is zeker een onderdeel van de Attention Deficit Hyperactivity Disorder, maar dat is wel een héél eenzijdig beeld. Francien Regelink stelt dat beeld graag voor je bij. Want wat is AD(H)D eigenlijk? Wat zijn de voordelen, nadelen en de vooroordelen? Helpen pilletjes, of juist helemaal niet? Hoe zorg je dat je om kunt gaan met alle prikkels van het dagelijks leven?

Francien heeft AD(H)D, maar dat heeft haar nog nooit tegengehouden – en zeker niet bij het schrijven van DRUKS. Toegegeven, ze heeft concentratieproblemen en haar hoofd loopt over met gedachten, maar ze weet ook heel goed wat haar eigen krachten zijn. Francien geeft een inkijkje in het (drukke) hoofd van iemand met AD(H)D, bespreekt hoe je van je ‘beperking’ je kracht kunt maken en laat zien hoe zij met hulp van buitenaf haar leven tot een succes heeft weten te maken.

Gevalletje borderline

“Ik zit de hele dag in mijn hoofd, mijn brein is een soort filosofische fabriek zonder specialisatie, die nooit stopt met produceren.”

Borderline is een stoornis die vaak gekscherend wordt rondgestrooid, maar waarvan maar weinigen weten wat het precies is en hoe het ontstaat. Zo ben je er bijvoorbeeld niet mee geboren, maar ontwikkel je borderline meestal na je pubertijd (van 17 tot 25 jaar). Kathelijn Hulshof, die zelf jarenlang met bordeline kampte, laat heel duidelijk zien wat borderline emotioneel met je doet en wat voor impact het heeft op je dagelijkse leven.

Ze vertelt in Gevalletje borderline openhartig en met humor over haar eigen ervaringen met de borderline persoonlijkheidsstoornis, zodat ‘gevalletje borderline’ hopelijk niet langer te pas en te onpas als scheldwoord wordt gebruikt, maar de stoornis eindelijk beter begrepen wordt. Een prachtig, eerlijk, rauw en aangrijpend boek over het ontstaan van deze stoornis, de diagnose, de verschillende therapieën die er zijn en welke invloed het heeft op je omgeving. Een boek voor iedereen die (in)direct met borderline te maken heeft.

Dit is nog maar het begin...

We zijn nog lang niet klaar met boeken uitgeven over ‘stoornissen’ uit de DSM-5! Dit najaar komt Een steekje los van Iris ter Haar, maar ook daarna zijn we nog volop aan het plannen.

Waarover zou jij nog graag een boek zien in de Hoofdzaken-serie?