Wat is dat eigenlijk, de Bestseller 60?

YES! Blossom Books staat voor het eerst (als zelfstandige uitgeverij) in de Bestseller 60! Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps kwam in de vijftiende week van 2019 binnen op plek 33. In de non-fictie lijst staat Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit zelfs op nummer 10. Maar wat betekent dat nou eigenlijk, in de Bestseller 60 staan? Gaan we uitleggen.

Wat is de Bestseller 60?
De Bestseller 60 is een wekelijkse lijst van Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) die elke woensdag online komt. De lijst wordt samengesteld op basis van de verzamelde verkoopgegevens van meer dan 900 Nederlandse (online) boekhandels van de voorafgaande week. De lijst verscheen voor het eerst in 2003.

Elke dinsdagmiddag krijgt de CPNB de top 100 binnen, waar vervolgens nog een redactieronde overheen gaat. De Bestseller 60 is immers een lijst waar enkel de beste boeken in komen te staan. Onder anderstalige boeken en strips worden uit de lijst gehaald, om zo een correcte top 60 op te kunnen stellen.

Net als bij de top 40 voor muziek wordt aangegeven hoelang het boek al in de lijst staat, of het een nieuwkomer is en hoeveel plaatsen het boek is gedaald of gestegen ten opzichte van de eerdere week. Hoeveel exemplaren er daadwerkelijk zijn verkocht blijft geheim.

Wie leest de Bestseller 60?
De lijst functioneert vooral als een meetlat voor boekhandelaren en uitgeverijen. Via debestseller60.nl kan heel Nederland elke woensdag de nieuwe lijst bekijken: schrijvers, uitgevers, boekhandelaren en ook lezers. Boekhandelaren die het boek eerder niet in de winkel hadden liggen kunnen over de streep worden getrokken door de lijst en ook de lezer kan tot kopen worden gemotiveerd door de menigte. Het gebeurt steeds vaker dat een boek verschijnt op een dag die bevorderend werkt voor het verschijnen in de Bestseller 60.

Een plekje in de Bestseller 60 is een soort kers op de taart. Het bevestigt dat je als uitgever boeken uitgeeft die de Nederlandse bevolking ook daadwerkelijk wilt lezen. Bij Blossom Books zijn we dan ook supertrots dat we dit hebben behaald! Op naar de volgende.

 

Voor de informatie over de bestseller 60 gebruikten we dit artikel uit De Volkskrant