fbpx

De omslagen van de Grisha trilogie

Rich Deas ontwierp de omslagen voor de Engelse editie van de Grisha trilogie, die we voor de Nederlandse versie hebben overgenomen. Op de blog van boekhandel Barnes & Noble vertelde hij over het ontwerpproces.

Ontwerpers werken meestal aan één boek, maar wanneer we met een serie bezig zijn, moeten we daarnaast de vervolgdelen in gedachten houden. Nu alle drie delen van de Grisha trilogie zijn verschenen, kunnen we ze naast elkaar zetten en zien hoe ze op elkaar aansluiten. Daarvoor beginnen we natuurlijk bij het eerste boek!

Het goedkeuringsproces voor de omslagontwerpen van de Grisha trilogie was behoorlijk uitgebreid – we waren bij de uitgever ontzettend enthousiast over het boek en dus moest er met veel meningen rekening worden gehouden. Ik ben een paar maanden bezig geweest met het ontwerpen van verschillende versies. Welke stijlen en elementen pasten bij Leigh Bardugo’s unieke schrijfstijl? Oorspronkelijk wilde ik voor een heel minimalistische, grafische stijl gaan, geïnspireerd op strak Russisch design. Het beeld van de eclips is zo’n belangrijk element in de serie dat dat het voordehand liggende uitgangspunt leek.

Maar uiteindelijk vonden we het beeld van de eclips niet overtuigend genoeg. We gebruikten het wel voor de ongecorrigeerde leesexemplaren om wat buzz te creëren, terwijl we intussen verder werkten aan de echte omslagen.

Grisha cover 1

We kregen een duidelijker beeld van welke richting we op wilden aan de hand van deze nogal ruwe versie:

Grisha cover 2

Iedereen in het team vond het kasteel, de mysterieuze figuur en het gevoel van naderend onheil gaaf. De figuur in de mantel is niet op het uiteindelijke omslag gekomen, maar de sfeer is gelijk gebleven.

Vervolgens huurden we Jen Wang om aan het uiteindelijke omslag te werken. Jen’s gestileerde illustraties en haar handbelettering leken de perfecte keus. Ze stuurde een aantal schetsen in.

Grisha cover 3

We kozen voor een beperkt kleurenpalet voor de serie, met drie hoofdkleuren. Op elke omslag staat één van die kleuren centraal, maar ze komen steeds allemaal terug, waardoor de omslagen visueel goed bij elkaar passen.

Jen’s unieke handbelettering maken dat de serie er echt uit springt: de omslagen zijn een beetje onheilspellend, maar tegelijkertijd zijn ze heel elegant.

Grisha cover 4

Het ontwerp voor Dreiging en duisternis wilde niet vlotten tot we het kasteel van Schim en schaduw weer gebruikten. Dit werd heel belangrijk om de omslagen te stroomlijnen, maar daarvóór maakten we een aantal versies met een schoener en de slang:

Grisha cover 5

Maar zoals je kunt zien, lijkt het kasteel de omslagen echt samen te brengen:

Grisha cover 6

Verder staat op elke omslag een unieke afbeelding die een belangrijk element uit het verhaal vertegenwoordigt. Bij Schim en schaduw is dat het hertengewei, bij Dreiging en duisternis de zeeslang en bij Val en verlossing de vuurvogel. De achtergronden leggen een link met elk individuele boek, maar alle drie passen ze nog steeds bij elkaar.

Door al het werk en alle aandacht voor de eerste twee omslagen was Val en verlossing wat makkelijker. We wisten vanaf het begin af aan dat we een rode achtergrond wilden en dat de vuurvogel centraal zou staan. Jen stuurde ons een aantal versies die we aan de hand van het goedkeuringsproces uitwerkten.

Grisha cover 7

Voor Val en verlossing hebben we [alleen voor de Engelse editie —BB] zelfs twee prachtige omslagen: één voor de gewone uitgave en één voor de verzamelaarseditie van Barnes & Noble.

Grisha cover 8

Ik wil Jen Wang bedanken voor haar enorme geduld en het talent waarmee ze deze prachtige omslagen heeft gerealiseerd.

Bookjunkies, wat is jullie favoriete omslag uit de trilogie?

Bron: The NOOK Blog