fbpx

World Mental Health Day!

Zondag 10 oktober is het World Mental Health Day! Op deze dag staan we stil bij mentale gezondheid, wordt er extra bewustzijn gecreëerd voor psychische kwetsbaarheid en proberen we psychische gezondheid meer bespreekbaar te maken.

Wij proberen op onze eigen manier bij te dragen aan het bespreekbaar maken van mentale gezondheid en psychische kwetsbaarheid door boeken in de Hoofdzaken-serie uit te geven. De boeken uit deze serie zijn geschreven door auteurs die (ooit) gediagnosticeerd zijn met een mentale stoornis of neurodiversiteit. Ze schrijven over hun leven, helpen vooroordelen de wereld uit en duiken in de wetenschap achter hun stoornis (in begrijpelijke taal voor iedereen!)

De serie bestaat inmiddels uit vier boeken: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit geschreven door Bianca Toeps, Druks van Francien Regelink, Kathelijn Hulshof schreef Gevalletje Borderline en vanaf morgen is Een steekje los van Iris ter Haar in de (online) boekhandel te vinden! Daarnaast is er van Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit een editie speciaal voor kinderen gemaakt: Ik ben autastisch!, bewerkt door Bianca Toeps en Esther Walraven.

We hebben al heel veel mooie reacties op deze serie ontvangen. Veel mensen hebben steun uit de boeken gehaald en anderen hebben juist weer meer begrip voor mentale gezondheid en gestelde diagnoses gekregen. We willen iedereen aanmoedigen om op World Mental Health Day iemand een hart onder de riem te steken. Probeer er voor elkaar te zijn!

Wat ons betreft komt er voorlopig nog geen einde aan de Hoofdzaken-serie. Eerder is aangekondigd dat in het voorjaar van 2022 Ga gewoon wat leuks doen van Aafke Romeijn verschijnt. Daarna zullen we nog veel meer boeken aan deze serie toevoegen!

Bekijk hieronder alle boeken uit de serie.

Een steekje los

Vanaf 8 oktober verkrijgbaar in de (online) boekhandel!

Fris afgestudeerd psycholoog Iris ter Haar begon vol goede moed aan haar carrière als ondernemer. Voor de buitenwereld leek alles goed te gaan, maar de wereld van Iris werd steeds kleiner totdat ze niet meer haar huis uit durfde. In 2018 krijgt ze de diagnose paniekstoornis en agorafobie. Inmiddels is Iris heel wat therapiesessies verder en heeft ze tot haar grote verbazing (en vreugde!) zelfs zin om op vakantie te gaan.

In Een steekje los vertelt Iris op luchtige wijze hoe het is om opgeslokt te worden door angsten. Maar ook hoe ze – met ups en downs – de draad weer heeft opgepakt. Inclusief handige lijstjes met wat je kunt doen als je een paniekaanval hebt en de wetenschap achter angststoornissen.

Gevalletje borderline

Een boek voor iedereen die (in)direct met borderline te maken heeft.

Borderline is een stoornis die vaak gekscherend wordt rondgestrooid, maar waarvan maar weinigen weten wat het precies is en hoe het ontstaat. In Gevalletje Borderline vertelt Kathelijn Hulshof openhartig en met humor over haar eigen ervaringen met de borderline persoonlijkheidsstoornis, zodat ‘gevalletje borderline’ hopelijk niet langer te pas en te onpas als scheldwoord wordt gebruikt. Een eerlijk, rauw en aangrijpend boek over het ontstaan van deze stoornis, de diagnose, de verschillende therapieën en welke invloed het heeft op je omgeving.

DRUKS

‘Een bloedeerlijk boek over leven met AD(H)D’ – Women’s Health Magazine

De meeste mensen denken bij AD(H)D aan ‘Alle Dagen Heel Druk’. Druk zijn is zeker een onderdeel van de Atttention Deficit Hyperactivity Disorder, maar dat is wel een heel eenzijdig beeld. Francien Regelink stelt dit eenzijdige beeld graag voor je bij. In Druks geeft Francien een inkijkje in haar (drukke) hoofd, bespreekt ze hoe je van AD(H)D je kracht kan maken en laat ze zien hoe zij met hulp van buitenaf haar leven tot een succes heeft weten te maken.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

‘Een frisse en luchtige kijk op autisme’ – Autisme magazine

Jij kan toch heel supersnel uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps legt je in Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt. Ze vertelt waar ze tegenaan loopt in het dagelijks leven en ze zocht uit wat de wetenschap over autisme zegt.

Een aanrader voor iedereen die zelf autisme heeft, iemand in de omgeving kent met autisme of graag meer over autisme wil leren.

 

 

Ik ben autastisch!

Ik ben autastisch! De speciale kindereditie van Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit.

Na het uitgeven van Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit, werden we door bericht van een moeder aan het denken gezet. Zij schreef dat ze dankzij Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit haar autistische kinderen veel beter begreep. Hierdoor bedachten we dat het mooi zou zijn als ook veel kinderen dit boek kunnen lezen.

In Ik ben autastisch! schrijven Bianca Toeps en Esther Walraven over autisme, maar dan in een speciale editie voor kinderen. Met de illustraties van Roozeboos erbij kunnen autistische kinderen en hun naasten ook meer leren en begrijpen over autisme.