fbpx

7 keer de beste LHBTQ+-boeken voor Paarse Vrijdag

Het is 11 december 2020, paarse vrijdag. Vandaag kun je door paars te dragen, laten zien dat je mensen van alle genders en alle seksuele oriëntaties support. Een fijne manier om LHBTQ+-mensen te laten zien dat je er voor ze bent! En als je zelf LHBTQ+ bent, dan is het ook heel fijn om paars te dragen om te laten zien dat je anderen in je community steunt. Ben jij op zoek naar nog meer steun? Wij hebben voor Paarse Vrijdag een aantal leuke leestips met goede LHBTQ+-representatie.

Zomerburen

Laten we beginnen met een boek van Nederlandse bodem: Zomerburen van Rianne Robben! Dit boek gaat over Olivia, die nadat haar vriendje Niels het uitmaakt de zomervakantie doorbrengtbij haar opa en oma in Drenthe. Daar komt ze haar buurmeisje van vroeger tegen, Ilse… en plotseling heeft ze gevoelens die ze totaal niet had verwacht.

Zomerburen gaat over biseksualiteit, maar bevat daarnaast ook heel veel andere LHBTQ+-personages! Want we weten allemaal: als er eenmaal een persoon in een vriendengroep queer is, dan blijken dat er vaak wel meer te zijn. Aantrekkingskracht!

De grand tour van Henry Montague

Weer heel iets anders – een LHBTQ+-boek dat zich afspeelt in de 18e eeuw! De grand tour van Henry Montague gaat over Monty, die een gentleman zou moeten zijn – maar in plaats daarvan houdt hij zich bezig met gokken, drank en seks. Als Monty met zijn beste vriend Percy vertrekt op een grand tour door Europa, kan Monty het niet laten om iets te stelen, en verandert hun reis al snel in een spannende klopjacht. En daarnaast worstelt Monty ook met zijn gevoelens voor Percy…

Monty valt op iedereen ongeacht geslacht, en is echt een queer icon. De grand tour van Mackenzi Lee is om mee weg te dromen! Volgend jaar verschijnt deel twee in deze serie, over Henry’s zus Felicity, die ook niet bepaald heteroseksueel is…

Ik geef je de zon

We kunnen het natuurlijk niet over LHBTQ+-boeken hebben zonder Ik geef je de zon van Jandy Nelson te noemen. Dit boek gaat over heel veel onderwerpen – rouw, familie, kunst, bijgeloof – en ook over homoseksualiteit. In prachtige prosa worden de gevoelens van de twee hoofdpersonages, Jude en Noah, beschreven. Een echte aanrader!

 

Simon en Leah

Heb jij Love, Simon al gezien? En ben je benieuwd naar het boek en het vervolg? In Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld (of natuurlijk filmeditie Love, Simon) lees je over Simon Spier, die een geheim heeft: hij valt op jongens. Op een specifieke jongen zelfs – de mysterieuze Blue, waarmee hij dagelijks berichten uitwisselt zonder te weten wie het is. Wanneer een e-mail naar zijn online crush per ongeluk in de verkeerde handen belandt, wordt Simon gechanteerd door zijn klasgenoot Martin. Als Simon niet doet wat Martin wilt, dan zal hij zijn geheim onthullen aan de hele school.

In De eigenzinnigheden van Leah Burke komt Simons beste vriendin Leah aan het woord. Ze durft aan niemand te vertellen dat ze biseksueel is, en is ook nog eens verliefd op een goede vriendin, die al een vriend heeft. Kan Leah voor zichzelf kiezen – en voor de liefde?

Deze boeken klinken misschien heavy, maar het zijn ook echte feelgoodromans, met een goede dosis humor.

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum

Aristoteles is een eenzame, boze tiener die misschien wel iets te veel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Als ze elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben -behalve het feit dat ze allebei vernoemd zijn naar oude filosofen. Toch ontwikkelt er iets tussen hen – iets wat hun leven zal veranderen.

Aristoteles en Dante is een #ownvoices coming of age-boek dat ons recht in ons hart heeft geraakt. Het is geschreven door Benjamin Alire Sàenz.

Wat als dit het is

Heb jij eens zin in een romantische komedie? Lees dan Wat als dit het is van Becky Albertalli en Adam Silvera! Wanneer Arthur Ben ontmoet, is hij helemaal klaar voor een adembenemende romance. Ben zit daarentegen niet te wachten op adembenemende romances. En toch is er een vonk. Arthur en Ben gaan op een eerste date, een tweede date. Maar wat als het niet werkt? Wat als Arthur te veel hoop heeft, of Ben juist te weinig?

Wat als dit het is bekijkt op een humoristische manier hoe romance eigenlijk werkt, en of twee totaal verschillende jongens toch bij elkaar kunnen passen.

Nog meer tips

En hier zijn nog wat bonustips voor bonusleesplezier: