fbpx

6 dingen die jij kan doen om iemand die non-binair is te steunen

Van jongs af aan wordt ons geleerd dat er twee genders zijn, man of vrouw. Dit is zo ingebakken in ons systeem dat het voor velen lastig is om te begrijpen wat non-binair zijn betekent. In het boek FAQ gender, geschreven door Mandy Woelkens en Thorn de Vries, leggen zij dit glashelder uit, maar ook hoe het is om iemand te daten die non-binair is. Ook beantwoorden zij zowel apart als gezamenlijk veelgestelde vragen. Om te vieren dat dit boek deze week is uitgekomen, hebben wij in 6 tips samengevat hoe jij een non-binair iemand kan steunen.

1. Kennis is macht

De eerste en misschien belangrijkste tip is: LEES JE IN. Het is makkelijk, gratis en enorm attent. Tegenwoordig staat het dagelijkse mobiel gebruik van de gemiddelde Nederlander op 2 uur en 15 minuten. (Veel mensen blijken zelfs hun mobiel mee te nemen naar het toilet!) Genoeg tijd om via Google, YouTube of een ander platform al je vragen te stellen dus. En daarvoor hoef je heus geen saaie Wikipedia pagina of een ellenlang artikel te lezen, hoor. Check bijvoorbeeld deze leuke non-binaire YouTubers eens:

AmbiguiT Guys Een groep trans, queer en non-binaire mensen die dagelijks informatieve, inzichtvolle en vooral persoonlijke video’s delen met hun kijkers.
A. Wylde Atlas Wylde maakt video’s over hoe hen het leven ervaart als een non-binaire trans volwassenen. Daarnaast deelt hen ook informatieve tips over onder andere relaties en taalgebruik.
Queer As Cat Met hun video’s hoopt Vesper meer bewustzijn te creëren over seksualiteit, non-binair zijn en racisme. Dit kanaal is heel informatief, maar ook gewoon super leuk om naar te kijken!

Nog meer leuke kanalen zijn bijvoorbeeld:
Luxander
Brennen Beckwith
CopsHateMoe

Als je je inleest (of inkijkt 😉) in dit onderwerp voorkom je dat vooroordelen zich vormen, dat je iemand onbewust kwetst en verbreed je ook nog eens je wereldbeeld. Als je dit allemaal uit jezelf onderzoekt hoef je ook die onlangs uit de kast gekomen non-binaire persoon niet te bombarderen met duizenden vragen.

2. Pronouns, pronouns, pronouns

Veel mensen vinden voornaamwoorden (pronouns) lastig. Welke voornaamwoorden moet je gebruiken om iemand aan te spreken die non-binair is? En hoe moet je nu in hemelsnaam van tevoren weten of iemand hij, zij of bijvoorbeeld hen genoemd wil worden…? Niet dus. Niet over stressen, maar gewoon vragen. Online hoeft dit in sommige gevallen al niet meer. Zo kan je inmiddels via de Instagram-bio vaak zien welke voornaamwoorden mensen gebruiken. Ook zie je steeds vaker dat mensen hun voornaamwoorden toevoegen in hun email of dit aankondigen bij de start van een evenement. Erachter komen welke voornaamwoorden je kan gebruiken is super makkelijk. Zo heb je online allemaal lijsten, en natuurlijk kan je het FAQ gender boek lezen, want daarin worden voornaamwoorden uitgebreid uitgelegd.

3. Wees inclusief

Diversiteit op social media, de tv, radio en in boeken is zo enorm belangrijk. Als bondgenoot is het aan jou om ervoor te zorgen dat wat je op de markt zet diversiteit biedt. Schrijf je een boek? Neem dan een non-binair personage op in je verhaal. Heb je een model nodig voor een fotoshoot? Kies dan een non-binair iemand. Ben jij de baas van je eigen bedrijf? Vraag je dan af of je team wel divers genoeg is. Natuurlijk willen we niet zeggen dat je iemand maar gewoon moet aannemen, alleen maar omdat die non-binair is, maar het is wel belangrijk om non-binaire mensen een podium te geven. Zo ontstaat er meer aandacht voor genderdiversiteit en kunnen non-binaire mensen zich ook identificeren met personages en figuren in mainstream media.

Delia Giandeini | Unsplash

4. Laat zien dat je achter diegene staat

Als je een huisgenoot, kennis, familielid, klasgenoot, collega of partner kent die non-binair is, dan kan het die persoon enorm veel steun bieden als je laat zien dat je achter hen staat. Kom voor hen op, biedt een luisterend oor (indien nodig), maak geen flauwe grappen met je vrienden en als je hoort dat iemand hen misgendert, verbeter ze dan. Hou er wel rekening mee dat er een verschil zit in het voor non-binaire mensen opnemen en voor hen praten.

5. Respecteer het woord ‘‘NEE’’

Iemand die non-binair is, is niemand hun levensverhaal of een verantwoording verschuldigd. Het is niet erg om nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen en meer te willen weten (alleen maar goed), maar realiseer je dat niet elk moment hiervoor geschikt is en dat de persoon aan wie je dit vraagt niet altijd hoeft te antwoorden. Of dat misschien helemaal niet wil. (Ja, dat geldt ook voor je non-binaire huisgenoot of familielid. Dat je close bent met elkaar betekent niet dat je iemands grenzen niet hoeft te respecteren.) In dat soort gevallen is het wel zo fatsoenlijk niet door te vragen of aan te dringen.

6. Omgaan met fouten maken

Veel woorden en zinnen die wij dagelijks gebruiken zijn niet gender-inclusive. Om respectvol te zijn tegenover een non-binair iemand is het belangrijk dat je hier op let. Dat is soms even omschakelen, maar niet onmogelijk. Vooral in het begin kan het je overkomen dat je je verspreekt en toch ‘‘Dames en heren’’ zegt in plaats van ‘iedereen’. Of ‘hij/haar’ in plaats van ‘hen.’ Fouten maken is menselijk en dus ook je verspreken of iemand per ongeluk benoemen met de verkeerde voornaamwoorden. Kan gebeuren! Het is belangrijker dat je ervan leert en er geen enorm drama van maakt. In plaats daarvan is het beter gewoon je excuses aan te bieden en jezelf een volgende keer te corrigeren. In no time heb jij jezelf op die manier geconditioneerd om meer inclusief te zijn met je taalgebruik.

Als je meer wilt weten over non-binair zijn of iemand kent die er meer over zou kunnen leren is FAQ gender absoluut het boek voor jou. Naast antwoorden op veel vragen, leer je ook Mandy en Thorn middels een persoonlijk randje beter kennen. Het boek kun je sinds deze week voor maar €9,99 bestellen of kopen in de boekenwinkel.