fbpx

FAQ | De meest gestelde vragen

Wij doen altijd ons best om zo veel mogelijk nieuwtjes met jullie te delen via sociale media, maar we snappen het dat jullie wel eens iets missen. Daarom hebben we hieronder alle veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Van ‘Hoe zit dat nou met boeken en korting?’ tot ‘Kan ik een boek voor jullie vertalen?’

Hoe zit dat nou met boeken en korting?

Volgens de Wet op de vaste boekenprijs is het in Nederland niet toegestaan om, je raadt het al, korting te geven op boeken. Boeken hebben altijd een vaste prijs die pas een half jaar na verschijning aangepast mag worden door de uitgeverij (door ons dus!). Een nieuwe editie met een nieuw ISBN mag wel een andere prijs krijgen. Er zijn ook een paar speciale uitzonderingen, bijvoorbeeld voor beschadigde boeken, de combinatieprijs, of als je heel veel exemplaren van hetzelfde boek tegelijk koopt. Meer informatie over de vaste boekenprijs vind je hier.

Een (paar) keer per jaar verkopen wij licht beschadigde boeken met korting, soms bij ons op kantoor, soms op een boekenmarkt. Deze krijgen wij terug van boekhandels omdat zij ze niet meer kunnen verkopen. In dit geval mogen wij wel korting geven! Houd onze sociale media in de gaten als je wilt weten waar en wanneer je onze licht beschadigde boeken met korting kunt kopen.

 

Wat is Blossom Books bold?

Blossom Books bold is onze imprint voor 20+ (maar natuurlijk mag je ze ook lezen als je jonger bent). Voorheen gaven we alleen YA uit, oftewel boeken voor ongeveer 15+, maar tegenwoordig doen we dus meer! Onder de naam bold valt momenteel alleen non-fictie, zoals Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps, Plantastic van Mandy Bollegraf en Damn, Honey van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen.

Ik heb een boek in het Engels besteld, mag ik ook meedoen met de pre-orderactie?

Nee. Omdat wij de uitgeverij zijn van de Nederlandse edities organiseren wij alleen acties die specifiek op die edities geldig zijn.

 

Geldt X ook voor België?

JA! Wij doen ons best om al onze acties ook in België mogelijk te maken. Omdat dit afhankelijk is van onze vertegenwoordiging kunnen er soms andere regels gelden, of kan het zijn dat je een exclusieve goodie wat later ontvangt. Als een actie niet voor België geldt dan geven wij dit altijd aan.

Geldt X ook voor X boekhandel of X webshop?

Alle Nederlandse en Vlaamse (online) boekhandels kunnen onze boeken inkopen, maar niet alle boekhandels hebben standaard onze boeken op voorraad. Wil je dus een bepaald boek van ons kopen? Of wil je een boek bestellen voor een pre-orderactie?  Dan kan dat bij iedere Nederlandse (online) boekhandel! Vraag maar na 😉 Hieronder valt niet alleen jouw lokale boekhandel maar ook alle online boekverkopers. Wist je dat Bol niet de enige online boekverkoper is? Ook op webshops als libris.nl, ako.nl en bruna.nl kan je gewoon onze boeken bestellen. Vaak zelfs zonder verzendkosten!

Let op: voor sommige acties werken wij alleen samen met de stenen boekhandel, en dus niet met online boekhandels. Dit vermelden we altijd duidelijk.

Voor welke leeftijd is X boek?

Over het algemeen kan je aanhouden dat onze boeken voor de leeftijd 15+ zijn, een enkeling is geschikt voor 13+. Natuurlijk is dit geen minimum leeftijd, dit is een aanbeveling. Oftewel: lees vooral onze boeken als jij denkt dat je er klaar voor bent. Voor onze Bold-boeken (waaronder Body Positive Power en Damn, Honey) geldt een iets hogere leeftijd als aanbeveling, maar ook hier geldt dat je voor jezelf moet beslissen of je er klaar voor bent. Vraag je je af of een boek ook leuk is voor oudere lezers? Dan vinden wij dat het antwoord altijd ja is. Onze boeken worden door heel veel volwassenen gelezen!

Een klein geheimpje: in het colofon van alle Nederlandse boeken staat een NUR-code, zodat de boekhandelaren weten in welke kast een boek moet (want ze kunnen natuurlijk niet álle boeken lezen!). De NUR voor YA, oftewel 15+, is 285. Benieuwd naar de andere NUR-codes? Je vindt ze hier.

Ik heb een heel leuk Engels/ Frans/ Vietnamees boek gelezen. Gaan jullie dit vertalen?

We vinden het altijd leuk om tips te krijgen voor boeken die nog niet vertaald zijn. Houd er wel rekening mee dat we ontzettend veel manuscripten uit alle landen van de wereld binnenkrijgen. We kennen al heel veel en hoewel we het graag zouden willen kunnen we niet alles uitgeven.

Welke opleiding moet ik hebben gedaan om bij een uitgeverij te werken?

Het is moeilijk te zeggen welke opleidingen het beste passen bij werken bij een uitgeverij. Uitgever Myrthe en redacteur Linda hebben allebei Nederlands gestudeerd. Frederiek is verantwoordelijk voor de online marketing en studeerde Communicatiewetenschappen. Content creator Nicole studeerde Liberal Arts and Science en Literature Today. Voor een marketingfunctie is een communicatie-opleiding bijvoorbeeld een hele goede match. En aan de andere kant heb je ook redacteuren die geschiedenis hebben gestudeerd. Eigenlijk is alles mogelijk. Het belangrijkste is dat je affiniteit hebt met boeken en goed bent met de Nederlandse taal.

Kan ik stage lopen bij Blossom Books?

Wij bieden verschillende soorten stages, maar er is helaas niet altijd plek. Kijk deze vlog door voormalig marketingstagiaire Rosa voor meer informatie over stage lopen bij Blossom. Houd deze pagina in de gaten als je wilt weten per wanneer we een nieuwe stagiair zoeken.

Ik ben vertaler en ik wil graag een boek voor jullie vertalen. Kan dat?

Dat kan! Je kan een mailtje sturen naar info@blossombooks.nl met daarin je CV en een voorbeeld van een ongeredigeerde vertaling van jouw hand. Vergeet niet om een stukje over jezelf toe te voegen 🙂 Let op: we zijn niet altijd op zoek naar nieuwe vertalers.

Ik ben journalist/ recensent/ blogger en wil graag een leesexemplaar bij jullie aanvragen. Kan dat?

Dat kan! Alle informatie over het aanvragen van leesexemplaren vind je hier.

Ik heb een boek geschreven en wil dat graag bij jullie uitgeven. Kan dat?

Alle informatie over het insturen van jouw eigen manuscript vind je hier. Lees voor tips ook eens dit artikel over de do’s en don’ts bij het insturen van je manuscript.

Ik heb een vraag over mijn bestelling op spreadthebooklove.nl

Vragen over bestellingen in onze webshop kan je mailen naar Maureen via info@spreadthebooklove.nl.

 

Waarom is het handig om vragen over de mail te stellen, in plaats van in een DM?

Wij krijgen de hele dag door ontzettend veel berichtjes via sociale media, van enthousiaste reacties op nieuwtjes, tot vragen die lange antwoorden nodig hebben. Natuurlijk moeten jullie die vooral blijven sturen, want we vinden het hartstikke leuk om die te lezen en we helpen jullie graag! Maar soms is het handiger om een mail te sturen. Het korte antwoord op deze vraag is daarom: DM’s raken makkelijk verloren tussen alle berichtjes die we binnenkrijgen én kunnen niet doorgestuurd worden naar de juiste persoon. Mails zijn daardoor veel overzichtelijker en de kans dat je snel antwoord krijgt is veel groter 🙂

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan even een mailtje naar info@blossombooks.nl. Wij proberen altijd binnen 3 werkdagen te reageren 🙂