fbpx

Jonge Jury 2021: op wie stem jij dit jaar?

De Jonge Jury bestaat sinds 1998, maar sinds 2017 komen er alleen nog maar origineel Nederlandstalige titels voor de bijbehorende prijs in aanmerking. Gelukkig hebben we die tegenwoordig genoeg, en daarom wachten we ieder jaar vol spanning op de bekendmaking van de genomineerden. Dit jaar sleepten maar liefst drie van onze auteurs een nominatie in de wacht. Je kan tot eind mei je stem uitbrengen op de site van de Jonge Jury.

 

Wist je dat…
…onze allereerste Nederlandstalige fictietitel meteen werd genomineerd voor de Jonge Jury Debuutprijs? Dit was natuurlijk Heerestraat en Rozenlaan van Carlie van Tongeren, en al zeggen we het zelf, dat was natuurlijk meer dan terecht. Carlie won de prijs uiteindelijk niet, maar #spoileralert, dit jaar is haar derde boek Het zusje van gewoon een van de leestips van de Jonge Jury, en dat betekent dat ze in juni zomaar eens met een prijs naar huis kan gaan.

Het zusje van

Als je Heerestraat & Rozenlaan en/of Het meisjesmanifest hebt gelezen, dan weet je dat Carlie van Tongeren een ster is in schrijven over serieuze onderwerpen op een prettige en grappige manier, zonder dat het ooit zwaar wordt. In Het zusje van bewees ze dat opnieuw. Dit boek (dat overigens maar 10 euro kost, hint hint) gaat over Liv; een gewoon meisje op een gewone school waar ze gewoon gelukkig is. Maar als haar broer Alex een auto-ongeluk veroorzaakt, waardoor een schoolgenootje overlijdt, staat Liv opeens niet meer bekend als Liv, maar als Het zusje van. Het zusje van de dronken automobilist die de lieve, vrolijke Zoë heeft doodgereden. Liv wordt genegeerd, nagewezen en lastiggevallen. Alsof zij degene was die die avond achter het stuur zat.

“Carlie van Tongeren weet de gevoelens van Liv perfect onder woorden te brengen. Zo voel je als lezer eerst de opluchting en blijdschap dat haar broer Alex het ongeluk heeft overleefd, naarmate het verhaal vordert voel je de pijn, boosheid en het verdriet toenemen. De worsteling van deze verschillende emoties heeft Carlie van Tongeren levensecht op papier weten te zetten.” – Jennifer Leest

No surpise here, maar Het zusje van van Carlie van Tongeren is getipt door de Jonge Jury. En dat betekent dat je op dit boek kan stemmen! Klik hier om je stem uit te brengen.

Zomerburen

Zomerburen speelt zich af op het Drenthse platteland. Als Olivia zomerplannen in duigen vallen doordat haar vriendje onverwachts zonder haar naar Australië vertrekt, besluit ze om de zomer bij haar opa en oma in Drenthe door te brengen, waar ze iedere dag afspreekt met hun buurmeisje, Ilse. Ilse is niets veranderd, maar toch ziet Olivia haar opeens heel anders waardoor haar zomer wéér een totaal andere wending lijkt te nemen.

‘Rianne Robben schrijft de meest eerlijke en leerrijke dialogen. Ze haalt problematiek aan die je als lezer laten nadenken. In mijn ogen is Zomerburen een herkenbaar verhaal over de zoektocht naar je seksualiteit, studiekeuze en toekomst. Het perfecte boek voor elke middelbare scholier die in zijn laatste jaar zit!’ – That Blonde Woman

Toevallig of niet, maar ik ontmoette Rianne Robben, auteur van Zomerburen, voor het eerst op de Dag van de Jonge Jury in 2018. In 2019 vond ik haar manuscript in mijn inbox en in 2020 verscheen haar boek. Nu staat ze zelf tussen de genomineerden! Stemmen op Zomerburen kan tot eind mei, via deze link.

Bijna echt

En last but not least op de lijst staat natuurlijk Bijna echt van Lisa van Campenhout. Alleen het omslag van dit boek schreeuwt al ‘hebben, hebben, hebben!’, en dan hebben we het nog niet eens over de synopsis, of de eerste zin.

Bijna echt gaat over Brenda, haar plan voor het jaar: studeren in Amsterdam en een verpletterende eerste indruk maken, maar tijdens de introductieavond valt dit plan al meteen in duigen. Met een gestolen creditcard, rijbewijs, en €250 aan briefgeld checkt Brenda in in een luxe hotel. Een paar dagen later is ze Aurélie uit Parijs, een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, bergen vrienden en een indrukwekkend aantal Instagramvolgers. Maar hoe lang gaat ze dit volhouden?

‘Van Campenhout laat met dit boek zien hoe boeken geschreven moeten worden.’ – Bookiewoogie

 

Ook op Bijna echt kan je nu stemmen voor de Jonge Jury Debuutprijs. Dat kan tot eind mei via deze link.