Benjamin Alire Saenz

Benjamin Alire Sàenz

Benjamin Alire Sáenz is de schrijver van de veelgeprezen en bekroonde boeken Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum en De onverklaarbare logica van mijn leven. Daarnaast schreef hij enkele kinderboeken, nog een aantal YA-romans en gedichtenbundels.

 

Benjamin werd in 1954 geboren in Old Picacho, een piepkleine community in New Mexico, als middelste van zeven kinderen. Nadat hij de middelbare school had afgemaakt, studeerde hij in Denver geesteswetenschappen en filosofie. Daarna vertrok hij naar België om theologie te studeren in Leuven. Hij was een tijdje priester in El Paso (Texas), voordat hij weer terugkeerde naar de universiteit.

 

Deze keer studeerde hij Engels en Creative Writing aan de universiteit van Texas. Nadat hij zijn master had behaald, studeerde hij een jaar aan de universiteit van Iowa. Daarna kreeg hij de prestigieuze Wallace E. Stegner fellowship, waarmee hij aan Stanford kon studeren. Dit hielp zijn schrijverscarrière: in zijn Stanford-tijd werd zijn eerste dichtbundel gepubliceerd. Benjamin werd toegelaten tot het PhD-programma van Stanford en studeerde er nog twee jaar langer.

 

Na Stanford gaf Benjamin les aan de universiteit van Texas. Dit heeft hij drieëntwintig jaar gedaan: in mei 2016 is hij met pensioen gegaan. Ondertussen bleef hij schrijven, want zoals hij zelf uitlegt: ‘Ik weet niet hoe dat moet, niet schrijven.’ Benjamin Alire Sàenz heeft ook een indrukwekkende lijst aan prestigieuze prijzen gewonnen.