fbpx

5 spooky leestips voor Halloween!

Halloween

31 oktober, dat betekent: Halloween! Zijn jullie ook all out gegaan met jullie decoraties, kostuums en bingen jullie alleen maar Halloweenfilms? Dit is dé perfecte gelegenheid om lekker spooky films te kijken en tot in de late uurtjes enge boeken te lezen. Wij hebben voor jullie 5 boeken op een rijtje gezet die lekker mysterieus, eng en spannend zijn. Ideaal om te lezen tijdens Halloween.

1. Het Vreemde verhaal van dr. Jekyll & de heer Hyde

In dit verhaal neemt dokter Utterson je mee in het vreemde verhaal van zijn goede vriend dokter Jekyll. De arts heeft veel aanzien en is maatschappelijk betrokken, maar hij heeft ook een duistere kant… Als hij een drankje ontdekt waardoor hij zijn goede en kwade kant van elkaar kan scheiden, heeft dat gevolgen die hij nooit had kunnen overzien.

Dr. Jekyll & de heer Hyde is onze derde Wereldklassieker en is bewerkt door Bies van Ede. Dit macabere boek is ideaal voor lezers die zich tijdens Halloween willen wanen in het Victoriaanse tijdperk vol mysterie, moorden en de strijd tussen goed en kwaad. Jekyll & Hyde is een eng boek met de focus op de duivelse kant van de mensheid. De illustraties van Sophie Pluim zorgen voor een nóg duistere sfeer tijdens het lezen.

2. Frankenstein

Natuurlijk kan onze andere klassieker, Mary Shelley’s Frankenstein, ook niet ontbreken in deze lijst; dit boek staat vol monsters, moorden en creepy experimenten. Ditmaal is de klassieker is hertaald (en een klein beetje bewerkt) door Maria Postema en ook de prachtige illustraties van Sophie Pluim zitten erin.

In dit verhaal is de jonge Zwitserse wetenschapper Victor Frankenstein geobsedeerd door het idee om nieuw leven te scheppen. Na veel experimenteren komt hij achter het geheim en creëert hij een levend wezen uit gestolen lichaamsdelen. Victors geluk slaat om in angst als hij ziet wat voor wezen hij gemaakt heeft. Zijn schepping, het ‘monster’, voelt zich in de steek gelaten door zijn maker en begint uit wanhoop dood en verderf te zaaien.

 

3. De Grisha. Schim & Schaduw

Schim en Schaduw is het eerste deel in de fantasytrilogie De Grisha van Leigh Bardugo. Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. De toekomst van het land is onzeker…

In dit verhaal is Alina Starkov de hoofdpersoon. Als haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er een mystieke kracht bij Alina. Deze nieuwe kracht van Alina kan het door oorlog getergde koninkrijk bevrijden, maar Alina heeft nog helemaal geen idee om ze daar wel zin in heeft.

We geven Leigh Bardugo bonuspunten voor de gore monsters die in de serie zitten – en die naarmate de serie vordert steeds gruwelijker worden. Perfect voor Halloween!

4. De genadigen

De genadigen van Margaret Owen vertelt het verhaal Fie, die in de laagste kaste van Sabor geboren is. De Kraaien zijn verantwoordelijk voor het ophalen en uit hun lijden verlossen van pestslachtoffers en worden door iedereen beschimpt en gehaat. Als Fie en haar vrienden worden bevolen om pestslachtoffers uit het paleis te halen, ziet zij haar kans schoon: dit is dé kans op een beter leven. Zeker als blijkt dat het zogenaamde slachtoffer dat alleen maar in scène had gezet…

De genadigen is een duister boek voor lezers die een nieuwe wereld willen ontdekken tijdens Halloween. Het is spannend, zit vol machtsintriges, spanning, lugubere aspecten en gelukkig genoeg magie. Bovendien leent het zich perfect als inspiratie voor een geweldig Halloweenkostuum. (Oh, en props voor diegene die de gelddans uitvoert in ruil voor een snoepje!)

5. List & Leugens

De Kraaien. List & Leugens van Leigh Bardugo speelt zich ook af in de Grisha-wereld, alleen niet in Ravka, maar in Ketterdam. In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen – en niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. Als hij een opdracht krijgt aangeboden die levensgevaarlijk is maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen, besluit hij om een onoverwinnelijk team van criminelen samen te stellen. Samen met Inez, Jesper, Nina, Wylan en Matthias accepteert hij de opdracht en gaan ze op pad naar Fjerda om in te breken in de best bewaakte gevangenis die er bestaat. Saillant detail: de lievelingsscène der lievelingscène van Lotte (haha, grapje) zit hierin: Leigh Bardugo omschrijft tot in detail hoe Kaz een oog uit een kas rukt en aan de vissen voert. Als dát geen kostuum-inspiratie geeft…

P.S. Samen met de Grisha-trilogie wordt de Kraaien-duologie een Netflix TV-serie! De serie zal in 2020 te zien zijn.

Dit zijn onze leestips voor Halloween! Boeken met monsters, moorden, magie, mysterie en duisternis. Allemaal elementen om de rillingen te krijgen tijdens Halloween. Fijne Halloween!