Bies van Ede
Foto: Fjodor Buis

Bies van Ede

Bies van Ede is een Nederlandse vertaler en auteur van jeugdliteratuur. Daarnaast heeft hij liedteksten, romans, poëzie en televisiescenario’s geschreven.

 

Al vanaf zijn vijftiende was het zijn droom om schrijver te worden. Lukte dat niet, dan wilde hij popmuzikant of toneelspeler worden. Voordat zijn eerste boek uitkwam in 1983 (We hebben Sanne even geleend), was Bies leraar en bureauredacteur. Vervolgens is hij werkzaam geweest als eindredacteur en op zijn 35e besloot hij zich volledig te richten op zaken die hem écht gelukkig maakten, zoals het schrijven van boeken, hoorspelen, toneelstukken en televisieseries.

 

Bies was daarnaast ook lid van het Griezelgenootschap (1994 – 2003), die de populariteit van horrorverhalen in Nederland enorm deed groeien. Samen met de voorzitter van het Griezelgenootschap, Paul van Loon, begon hij een popgroep: De Van Loon-Van Ede-band. Bies heeft meer dan 140 titels op zijn naam staan, variërend van humoristische verhalen tot horrorverhalen.
In 2012 won Verdwijnkind de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

 

Voor Blossom Books bewerkte Bies Het vreemde verhaal van Dr. Jekyll & de heer Hyde, het derde boek uit onze nieuwe lijn: Wereldklassiekers. Vol enthousiasme is hij in het macabere verhaal van Robert Louis Stevenson gedoken. Het vreemde verhaal van Dr. Jekyll & de heer Hyde verscheen oorspronkelijk in 1886 als korte novelle.

 

Bies heeft nog volop ideeën en is nog lang niet uitgeschreven!