fbpx

Onze pride-favorieten!

Het is juni en dat betekent dat deze hele maand in het teken van Pride staat! Zo wordt er aandacht besteedt aan de positie, emancipatie en acceptatie van de gehele LHGBTQIA+ community. In 1969 vonden in deze maand de Stonewall-riots plaats. Deze rellen hebben veel betekend voor de rechten van de LHBTQIA+ community.

Wij vinden liefde en de vrijheid om lief te hebben wie je wil erg belangrijk en brengen dat ook regelmatig boeken uit met een queer thema of personage(s). In dit blog delen we graag onze favorieten met jullie! Welke ga jij binnenkort lezen? HAPPY PRIDE!

Ik geef je de zon - Jandy Nelson

Dit lijstje beginnen we met een van onze favorieten. In dit verhaal zijn Jude en haar tweelingbroer Noah tot hun 13e onafscheidelijk, ondanks hun uiteenlopende karakters. Noah is introvert, tekent de hele dag en is in stilte verliefd op de buurjongen, terwijl Jude van de rotsen in zee springt, knalrode lippenstift draagt en genoeg praat voor hen allebei. Maar na een tragische gebeurtenis groeien Noah en Jude steeds meer uit elkaar. Drie jaar later spreken ze elkaar amper nog en lijkt hun band onherstelbaar beschadigd. Dan ontmoet Jude een eigenwijze, vreemde maar knappe jongen, die haar voorstelt aan iemand die haar hele leven (en dat van Noah) opnieuw omgooit. Een prachtig verhaal met een queerliefde: wij zijn groots fan! Bestel Ik geef je de zon hier.

Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum - Benjamin Alire Sáenz

En natuurlijk hoort ook een van de bekendere queer boeken in dit lijstje! Aristoteles is een eenzame, boze tiener die misschien wel iets te veel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Als ze elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben -behalve het feit dat ze allebei vernoemd zijn naar oude filosofen. Toch ontstaat er een bijzondere vriendschap, zo eentje die levens verandert. En dankzij hun vriendschap ontdekken Ari en Dante wie ze zijn, en wie ze willen worden. Bestel Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum hier en het vervolg Aristoteles & Dante duiken in de wateren van de wereld hier.

QUEER BABY - Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

Dan is het tijd voor een non-fictie pamflet. Iedereen gaat er altijd maar vanuit dat je cis en hetero bent, dus het ontdekken van je eigen genderidentiteit en seksualiteit kan soms knap lastig voelen. Marie Lotte en Nydia, bekend van feministisch platform DAMN, HONEY zijn daar klaar mee en willen jou helpen om je eigen keuzes te kunnen maken en je daarbij niet te laten leiden door de verwachtingen van dE mAaTsChAppIj.  Ze strijden voor een wereld waarin queermensen evenveel ruimte krijgen als de cis hetero’s – want queerervaringen zijn net zo echt en net zo waardevol. In dit dunne boekje geven ze een inleiding in het queer leven, komen allerlei verschillende queer personen aan het woord én geven ze jou tips en trucs om je eigen fantastische, zelfverzekerde queer leven te gaan leiden. Bestel QUEER BABY hier.

Dunk - Micha Meinderts

Op zoek naar een boek waarin aseksualiteit een rol speelt? Lees dan Dunk van Micha Meinderts!

Als de stille, onzekere Leonie van Gouda naar Arnhem verhuist voor een baan als softwaredeveloper, heeft ze één doel: haar saaie verleden achter zich laten en opnieuw beginnen. Maar dat is niet makkelijk in een stad waar ze niemand kent en binnen een bedrijf waar alleen maar mannen werken die haar gebruiken als secretaresse. Als ze getuige is van een auto-ongeluk, neemt ze zich vastberaden voor om uit te zoeken of zij het had kunnen voorkomen.
Julian heeft zijn eigen problemen: in de nasleep van het ongeluk dat hij veroorzaakte, gaat de relatie met zijn vriendin snel bergafwaarts. Ze waren altijd al tegenpolen, maar waarom lijkt dat nu ineens een dealbreaker te worden? Hij reageert zijn frustratie af op het basketbalveld, maar ook daar lijkt hij zijn draai niet meer te kunnen vinden. Totdat hij ineens een onbekende jonge vrouw op de tribune ziet zitten. Bestel Dunk hier.

Love, Simon - Becky Albertalli

Simon vs. de verwachtingen van de wereld van Becky Albertalli is in 2018 verfilmd als Love, Simon, met o.a. Nick Robinson als Simon Spier en Katherine Langford als Leah Burke. De film werd super goed ontvangen en heeft nu zelfs de serie Love, Victor op Disney+ geïnspireerd (het bevindt zich in dezelfde wereld).

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je je seksualiteit eigenlijk verantwoorden? Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Mocht je meer over Simon en zijn wereld willen lezen: Becky heeft ook De voordelen van onbeantwoorde liefde (een spin-off) en De eigenzinnigheden van Leah Burke (over de beste vriendin van Simon) geschreven. Wij kunnen er in ieder geval geen genoeg van krijgen!

FAQ Gender - Mandy Woelkens en Thorn de Vries

De laatste in dit rijtje is de non-fictie FAQ Gender. Als queer stel krijgen Mandy Woelkens en Thorn de Vries ontzettend veel vragen over gender: van ouders die zien dat hun kind ermee worstelt, van media die graag de juiste persoonlijke voornaamwoorden willen gebruiken maar twijfelen hoe het hoort, van bedrijven die inclusiever willen zijn, van mensen die een naaste hebben die non-binair of zoekende is en van mensen die zelf hun genderidentiteit ontdekken.

In FAQ Gender gebruiken Mandy en Thorn hun eigen ervaringen om die Frequently Asked Questions (FAQ) te beantwoorden. Hoe weet je bijvoorbeeld of je non-binair bent? Wat moet je doen als je iemand misgendert? En welke voornaamwoorden gebruik je? Zeer geschikt als je iemand bent of kent die non-binair is en voor iedereen die er meer over wil weten om respectvol met non-binaire mensen om te kunnen gaan. Bestel FAQ Gender hier.

Naast deze pareltjes hebben we nóg meer boeken met LHBTQIA+ representatie. Benieuwd? Neem een kijkje op onze Pride-pagina in de webshop.