fbpx

Verkiezingseditie van Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen

Het afgelopen politieke seizoen was zo extra en dramatisch dat zelfs de soapserieschrijvers van Netflix het niet hadden kunnen verzinnen! (House of Cards who?) Er is zoveel gebeurd dat wij niet meer aan alles nog actieve herinneringen hebben 😉 Het eindigde allemaal met de val van het Kabinet, wat betekent dat er binnenkort weer verkiezingen aankomen, en dus ook televisiedebatten, radiodebatten, allerlei partijprogramma’s, stemwijzers, peilingen, talkshows, een eindeloze stroom aan krantenartikelen, die flyeraars op het station, posters en mensen die aan je deur komen. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Ik ook niet. En dan moet je nog naar een stembureau (zonder je stempas kwijt te raken) en tegen een tafel met hele serieuze mensen praten om een bolletje rood te kleuren. En het ergste van alles, de joekel van dat stembiljet terugorigamiën zodat die door de gleuf van de stemkliko past. Heel stressvol allemaal, zeker als je voor de eerste keer gaat (of tweede of derde, verder ben ik nog niet). Gelukkig komt er een nieuwe editie van Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen, waarin dit allemaal wordt behandeld, zodat jij helemaal op en top bent voorbereid op de aankomende Tweede Kamerverkiezingen.

De nieuwe editie

Waarom moet je niet zomaar stemmen waar je ouders op stemmen? Dat leggen Titia Hoogendoorn – bekend van haar podcast voor politiekn00bs: Polititia – en Nienke Schuitemaker je graag uit. Van hoe het precies in zijn werk gaat als je het stembureau binnenloopt (ja, die stembus lijkt inderdaad op een kliko) tot hoe het politieke landschap van de laatste vier jaar eruitziet (inclusief politieke juice). Ze vertellen je waarom het belangrijk is om te stemmen, geven een korte basiscursus over de Nederlandse politiek, bespreken hoe je moet kiezen op wie je stemt en welke bronnen je daarvoor kunt gebruiken, verhelderen wat strategisch stemmen is en behandelen de belangrijkste politieke thema’s van de laatste jaren. De nieuwe editie is helemaal geüpdatet naar de huidige politieke situatie. En dat alles ook nog op humoristische wijze!

Tipje van de sluier:

  • Nieuw voorwoord (waarom we nu alweer gaan stemmen)
  • Nieuwe affaires om te researchen
  • Verwijzingen en thema’s geüpdatet

De nieuwe editie van Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen verschijnt in oktober. Ruim op tijd, zodat jij jezelf, een vriend, of je vervelende kleine broertje of zusje kunt voorbereiden op de aankomende verkiezingen. Voor iedereen die voor het eerst mag stemmen, voor het eerst bewust wil stemmen óf wie voor het eerst niet zomaar wil stemmen waar zijn/haar ouders op stemmen.