fbpx

Recap: Het Hawthorne-mysterie

Het vierde deel van Het Hawthorne-mysterie ligt in de boekhandel! Dus wij dachten: “we helpen je even op weg.” Want wie is wie ook alweer en wat is er allemaal gebeurd? Lees vooral verder voor onze snelle recap van de trilogie!

Voor iedereen die de boeken nog niet heeft gelezen, doe jezelf een plezier en stop met lezen, want SPOILERS!

Wie, wat, waar?

In De erfenis maak je kennis met Avery Kylie Grambs, een zestienjarig meisje uit Connecticut, Verenigde Staten. Sinds haar moeder is overleden, woont ze bij haar halfzus Libby. Avery is ambitieus, slim en houdt van spelletjes. Ze gaat dan ook regelmatig naar het park om met een dakloze man, Harry, te schaken.

Op een dag wordt Avery naar het kantoor van haar school geroepen, waar ze Grayson ontmoet. Hij vertelt haar dat Avery’s aanwezigheid is vereist bij het openen van het testament van zijn overleden grootvader, Tobias Hawthorne, een man die Avery nooit heeft ontmoet.
Bij het voorlezen van het testament worden Tobias’ dochters (Zara en Skye) en Skye’s zoons (Grayson, Nash, Jameson en Xander) bijna volledig onterft, terwijl Avery de gehele erfenis van miljarden dollars ontvangt. De enige voorwaarden zijn dat Avery minstens een jaar in Hawthorne House moet wonen. Na een jaar wordt de erfenis officieel van haar.

Oke.. en toen?

Avery verhuist naar Hawthorne House en ontwikkelt langzaam een band met de vier kleinzoons. Ze leert dat Tobias een voorliefde had voor spellen en raadsels, iets wat een grote rol speelde tijdens de opvoeding van de jongens. Verder ontdekt ze dat Tobias’ zoon Toby twintig jaar daarvoor is overleden en de familie daarna nooit meer de oude is geworden.

Avery en de kleinzoons hebben tijdens de opening van het testament allemaal een brief ontvangen van Tobias. Ze denken dat daar aanwijzingen in staan om die ene mysterieuze vraag op te lossen: Waarom Avery?

 

De puzzels en raadsels op een rijtje

Dit is het startsein voor een rollercoaster van emoties, puzzels, raadels en geheimen. Weten jullie nog:

 • Het testament in rode inkt dat de tweede namen van de kleinzoons onthult?
 • Het Westbrook-bruggetje (met getal 8), het Blackwood – bos (in getal 0), het Winchester-geweer (met getal 0) en het Davenport-bureau (met getal 1)?
 • Die getallen samen 18 oktober aangeven?
 • 18 oktober Avery’s verjaardag is?
 • Maar ook de sterfdag van Emily is?

[Als dit je allemaal helemaal niks zegt, is het misschien tijd voor een re-read van De erfenis?]

Hooow, rustig aan: wie is Emily ook alweer?

Emily was de kleindochter van meneer en mevrouw Laughlin (personeelsleden van Hawthorne House) en de zus van Rebecca (een klasgenoot van Avery). Zij had een hartafwijking, waardoor ze niet onder teveel stress mocht komen te staan, maar ze trok zich hier het liefst zo min mogelijk van aan.

Emily had een crush op Jameson én Grayson en hield hen daarom allebei aan het lijntje. Jameson ontdekte dit en maakte hun relatie uit. Vervolgens haalde ze Grayson over om met haar te gaan klifduiken, waar ze overleed aan haar hartkwaal. Grayson geeft zichzelf de schuld van haar dood omdat hij haar meenam naar dit uitje, terwijl Jameson zichzelf de schuld geeft omdat hij hen volgde en Emily niet heeft geholpen toen ze stierf.

Ontknoping van het eerste deel

De laatste puzzel kan alleen opgelost worden door samen te werken, want ze hebben Avery’s gezichtsherkenning en de handafdrukken van de kleinzoons nodig. Hierna ontvangen ze een kistje met de letters AVERY KYLIE GRAMBS. Na het husselen van deze letters opent de kist bij de tekst A VERY RISKY GAMBLE.

In de kist vinden ze allemaal een persoonlijke envelop. Voor de jongens zit er een nieuwe brief in, maar Avery vindt enkel een suikerzakje. Dit herinnert haar eraan dat ze Tobias Hawthorne op zesjarige leeftijd heeft ontmoet in een restaurant. Na verder onderzoek vindt Avery een map met foto’s van zichzelf, die Tobias door de jaren heen heeft laten nemen.

Op het einde van het boek ziet Avery een foto van de overleden zoon van Tobias Hawthorne en tot haar schrik herkent ze hem. Toby blijkt Harry, de man met wie ze elke dag schaakte, te zijn en is dus toch niet overleden. Een goede cliffhanger als je het ons vraagt!

De verloren erfgenaam

Gelukkig hebben we deel twee, De verloren erfgenaam, bij de hand, dus kunnen we direct door!

Toby zou twintig jaar geleden zijn gestorven tijdens een brand op een privé-eiland van de Hawthornes. Alleen was zijn lichaam nooit gevonden. Dit is een nieuw mysterie waar Avery en Jameson zich in storten. Met behulp van Xander openen ze de dichtgemetselde vleugel waar Toby woonde en vinden ze een codeerschijf en een gedicht.

Dit leidt hen naar Toby’s bibliotheek en een geheim dagboek, waarin staat dat Toby geadopteerd was. Avery herkent het handschrift in het dagboek als de handtekening van haar vader op haar geboorteakte. Is Toby misschien Avery’s vader?

Dan volgt er een reeks aan ontdekkingen waaronder: (hou je vast, dit is allemaal belangrijk)

 • de namen van Nash, Grayson, Jameson en Xander’s vaders
 • een ruzie tussen Skye en Zara om een mysterieuze man
 • de coördinaten van een vakantiehuis
 • de biologische moeder van Toby was de moeder van Rebecca en Emily Laughlin
 • een briefje van Tobias waarin hij zegt dat hij wist dat Toby nog leefde
 • geheime boodschappen van Avery’s moeder Hannah, die onthullen dat haar zus is overleden tijdens de brand op Hawthorne Island én dat Hannah een relatie met Toby had
 • Avery is toch niet de biologische dochter van Toby

Oja, en Avery kust ondertussen ook met Jameson én Grayson, en weet niet wie ze moet kiezen als haar love interest. 

Pff oké dit is een flinke waslijst, en toen?

Avery wordt ontvoerd door Sheffield Grayson, de biologische vader van Grayson, en Mellie, een dienstmeisje uit Hawthorne House. Ze gebruiken haar als lokaas om Toby uit zijn schuilplaats te lokken. Dit werkt want Toby komt inderdaad opdagen.

Daar blijkt dat Mellie’s halfzus Eve de dochter van Toby is en Mellie dwingt hem om voor Eve te zorgen. Toby stemt in, Avery ontsnapt, Mellie schiet Sheffield dood, Toby vertelt Avery dat hij haar als dochter beschouwt maar niet bij haar kan blijven, Toby verdwijnt weer en Avery kiest voor Jameson.

Einde deel 2!

Kom maar door met die ontknoping!

De laatste zet start zes weken voor Avery’s jaar voorbij is en ze officieel de erfgenaam van Tobias Hawthorne wordt. Plots staat Eve Shane (de dochter van Toby) voor de deur en vertelt ze dat Toby is meegenomen door een onbekende.

Avery vertrouwt haar niet helemaal, maar is erop gebrand Toby veilig te terug te krijgen. Ze ontvangt verschillende mysterieuze enveloppen, waaronder met een kleine gouden schijf en dreigementen richting Toby.

Dan krijgt Avery van haar advocaat een tas die ze van Tobias Hawthorne moest hebben indien Eve Shane bij Hawthorne House zou aankloppen. Tobias wist dus van Eve’s bestaan. De eerste aanwijzing in de tas wijst op het damegambiet en leidt haar vervolgens naar een hint in de speelkamer van Hawthorne’s House: “Niet ademen”

Zullen we weer even de hints en gebeurtenissen opsommen?

 • Avery vindt een briefje in het zwembad “Margeaux, Frankrijk, 19 december 1973”
 • Dit leidt naar een fles wijn en de boodschap “Vertrouw niemand”
 • Ze ontvangt wéér een envelop met de tekst 363-1982
 • Deze code verwijst naar een patent van Tobias Hawthorne en ene Vincent Blake.
 • Echter, de patent waar Tobias miljoenen mee verdienden heeft enkel zijn naam erop.
 • De kleine gouden schijf blijkt toegang te geven tot een deel van Vincent Blake’s fortuin.
 • Vincent’s zoon Liam is veertig jaar daarvoor verdwenen. Vincent wil dat Avery uitzoekt wat er met hem is gebeurt en Liam’s lichaam terugbrengt.
 • Eve blijkt samen te werken met Vincent
 • Liam was Toby’s vader en is gedood door Toby’s biologische moeder toen ze hem vertelde dat ze zwanger was (en hij geweldig werd)
 • Tobias heeft destijds Liam’s lichaam begraven
 • Avery vindt het lichaam
 • Vincent houdt ondertussen ook Grayson gevangen

A very risky gamble

Avery gaat naar Vincent om Toby en Grayson terug te halen. Ze maakt een deal met Vincent, namelijk een schaaktoernooi: Toby tegen Eve, Toby tegen Avery, en dan Avery tegen Eve.

Als Toby beide partijen wint, is hij vrij om te gaan. Als hij beide wedstrijden verliest, stemt hij in met een verblijf bij Vincent thuis, waarbij hij publiekelijk erkent dat hij Toby Blake is. Als Eve een van haar wedstrijden wint, krijgt ze de schijf die ze begeert; als ze beide wedstrijden wint, krijgt ze alle vijf bestaande schijven, waardoor ze de enige erfgenaam van het Blake fortuin wordt. Als Avery twee wedstrijden verliest, stemt ze ermee in Vincent een blanco cheque te geven die hij op elk moment kan verzilveren. Als ze één spel wint, wordt Grayson vrijgelaten. Als ze allebei wint, zal Vincent ook de waarheid over Sheffield Grayson’s dood verbergen.

Toby en Eve spelen eerst. Hij laat haar winnen. Toby verliest ook van Avery. Avery verliest expres van Eve. Wanneer Vincent Avery en Grayson wegstuurt, biedt Avery aan om een potje tegen Vincent te schaken. Als hij wint, stemt ze ermee in om het Hawthorne fortuin in een trust onder te brengen en hem de trustee te maken. Als zij wint, moet hij de wapenstilstand afkondigen en haar voor altijd met rust laten. Avery wint.

De laatste zet eindigt met een epiloog, maar deze speelt zich een jaar later af. Wat gebeurt er allemaal in dat jaar?
Nou, dat lees je in De Hawthorne-broers!

Ik zal de epiloog dus nog even voor je achterhouden, dan kun je dat na afloop van De Hawthorne-broers zelf lezen.