fbpx

3x Het leven van een uitgever

Myrthe vertelt je iedere maand wat ze allemaal meemaakt als uitgever. Door een vreselijk drukke periode heeft ze drie maanden in te halen, maar gelukkig heeft ze een Structuurjunkie-planner waarin ze precies bijhoudt wat ze allemaal doet. Hieronder lees je waarom het niet eerder gelukt is een blog te schrijven!

Augustus

Augustus stond eigenlijk helemaal in het teken van de verhuizing naar Vleuten. Op het oude kantoor moest alles uitgezocht, opgeruimd en inpakt worden en ondertussen moest er van alles geregeld worden voor het nieuwe kantoor. Godzijdank had ik besloten om alles te laten schilderen in plaats van het in de avonden en weekenden zelf te doen, want anders had ik het nooit allemaal gered! Het leek namelijk of we er zo in konden, maar stiekem moet er dan toch meer gebeuren dan je denkt. Ik moest internet regelen, bellen of je de printer zelf mag verplaatsen (mocht eigenlijk niet), het adres overal wijzigen, spullen bestellen bij de Ikea, een vloer uitzoeken, vele keren naar de bouwmarkt voor schroefjes en planken (je vergeet toch altijd wel wat) en allerlei andere dingen die klein lijken maar stiekem ontzettend veel tijd kostten.

Ondertussen wilde ik dat we in het oude kantoor zo lang mogelijk ‘normaal’ konden doorwerken én moesten alle boeken uit de verhuissale verzonden worden – terwijl onze toenmalige inpaksters ineens toch met vakantie bleken te gaan. En ook voor Fleur was het tijd om op vakantie te gaan, dus Linda en ik bleven met zijn tweeën over. Maar het is met behulp van flink wat doorzettingsvermogen, verkoelende ijsjes (weten jullie nog hoe HEET het toen was?) en lieve vrienden allemaal gelukt! Toen Fleur terugkwam van vakantie waren we helemaal over en hoefden er nog maar een paar kleine dingen gedaan te worden. Pfoe! Het was gelukt!

Voorlopig zitten we sowieso de aankomende drie jaar hier, maar ik ben eigenlijk niet van plan om het bedrijf ooit nog een keer te verhuizen, haha! 😅

September

September zou eigenlijk de maand zijn waarin ik twee weken op vakantie zou gaan, maar door de verhuizing en de achterstand die ik had opgelopen, besloot ik dat dat niet slim zou zijn. Ik bleef daarom de eerste week van september doorwerken en nam alleen de tweede week vrij. Op papier misschien een slim idee, maar het kwam er eigenlijk op neer dat ik de week vóór vakantie zag hoeveel werk er was blijven liggen, tijdens mijn vakantie alleen maar voor halfdood op de bank kon liggen, en die maandag daarop alweer moest beginnen. Echt goed uitgerust was ik niet, maar de plicht riep!

Linda zou de eerste twee weken van oktober op vakantie zijn, en er zouden die maand veel te veel boeken verschijnen dus we moesten flink vooruit werken. Door Corona was er veel uitgesteld (uitstel van auteurs en freelancers, beperkte bezetting bij een drukker, en een verplichte quarantaine bij een andere) en vielen een paar grote titels ineens allemaal in oktober of moesten dan naar de drukker. Daarnaast waren we de laatste redigeerhand aan het leggen aan De Academie van Astrid Boonstoppel en die moest ook écht op tijd af omdat we natuurlijk een pre-orderactie hadden lopen. Ook waren we in de laatste fase van de redactie van Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen van Titia Hoogendoorn i.s.m. Nienke Schuitemaker. Gelukkig hadden we ondertussen een supergoede nieuwe medewerker gevonden voor de postkamer (hoi Isa!), had ik voor 2x per week een haalservice bij PostNL geboekt én was de grootste verhuisellende echt allemaal geregeld, dus ik kon me volop op op de redactie storten.

Het was ontzettend fijn om op de nieuwe plek te zitten, met meer ruimte, een heerlijk groen uitzicht, grote openslaande ramen en een hoekje voor mezelf. Dat er zoveel moest gebeuren en dat ik het zo druk had, kon ik tijdens het heerlijke fietstochtje van en naar kantoor wel vergeten, en tijdens de lunchwandelingen door het mooie park kwam ik altijd wel even tot rust. Kortom: ondanks alle extra werk, achterstand en stress die de verhuizing had opgeleverd, geen moment spijt van gehad!

Oktober

Oktober was echt gekkenhuis. Omdat de Frankfürter Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld voor in- en verkoop van boekrechten, dit jaar niet doorging wegens (duh) COVID-19, moest alles digitaal. Waar ik me normaal gesproken een week onderdompel in al het nieuws wat gaat verschijnen, aan de grote stands kon zien wat aankomende toptitels waren, mijn internationale uitgeefvrienden weer zag en vooral: alleen maar bezig was met de inkoop van nieuwe boeken, gingen die gesprekken nu allemaal ‘even tussendoor’. Was ik het ene moment een tekst aan het schrijven, had ik daarna weer een paar digitale afspraken en zat ik vervolgens diep in de cijfers gedoken omdat ik de kwartaalrapportage moest afmaken voor de aandeelhouders. En dit werkte voor mij totaal niet.

Ik had veel te weinig focus, was een paar uur na een gesprek alweer vergeten welke boeken er waren besproken en mijn inbox was zó ontploft van iedereen die vooraf en achteraf allerlei manuscripten gingen sturen, dat het overzicht compleet zoekraakte. Gelukkig heb ik deze periode stagiaire Tia uit China die de volledige follow up heeft overgenomen en ik weer een beetje kon ademen. Maar eerlijk is eerlijk: dit was niet mijn meest succesvolle beurs, dus onze concurrenten kunnen nu hun slag slaan! (Ik heb alle hot titles waarschijnlijk toch gemist😭).

 

Verder noemde ik het al heel even kort, maar oktober is ook de maand dat je het afgelopen kwartaal afsluit en ik mijn aandeelhouders weer rapporten stuur over hoe het gaat. Best leuk werk, vind ik, omdat het je zoveel inzicht geeft in hoe het nou echt gaat met je bedrijf. Ware het niet dat we ook bezig waren met het afronden van de catalogus en ik ook nog geen prognoses voor 2021 had gemaakt. Ik moest daar nog allerlei begrotingen, berekeningen, plannen en strategieën voor uitwerken – en dat moest ik ook in oktober proppen. Oeps. Dit had ik een stúk beter moeten plannen, en ik heb dan ook nu alvast in mijn planner voor 2021 aangegeven dat ik dit voortaan in september moet doen. Ach ja, zo leer je ieder jaar als ondernemer weer wat. Er komt ongetwijfeld een jaar dat alles zó vlekkeloos en goed gepland verloopt, dat ik me nog ga vervelen. Toch?

Nog maar anderhalve maand, en dan...

Het is onvoorstelbaar hoe snel afgelopen maanden zijn gegaan. We zitten nu al bijna halverwege november en daarna hebben we alleen nog december om af te sluiten. Ik ben ontzettend benieuwd wat de laatste anderhalve maand nog gaan brengen! Daarna zal het in januari weer volop financieel werk worden: jaaroverzichten maken, cijfers analyseren, presentaties maken voor de aandeelhouders… Klinkt als een megasaai werkje en ik als alpha zou dat ook helemaal niet leuk moeten vinden, maar ik kan er steeds meer van genieten. Het is zo waardevol om te leren van je voorgaande jaren, en dan je blik op de toekomst te richten.

November en december: bring it on!