fbpx

Het leven van een uitgever: mei

Myrthe vertelt je iedere maand wat ze allemaal meemaakt als uitgever. In mei was alle Corona-stof eindelijk een beetje neergedaald en kon ze zich volledig focussen op de vele redactieklussen die er lagen! 

Vol aan de redactiebak!

Afgelopen maand bleek maar weer hoe snel je nieuwe patronen op kunt pakken. Het thuiswerken zit er helemaal in, de week- en dagstart verloopt vlekkeloos en overleggen via WhatsApp gaat ook zonder dat ik me al te veel laat afleiden door alle andere gesprekken die binnenkomen. Tijd om weer te focussen op de ‘normale’ dingen dus. Heel de maand mei was dat voor mij: redactiewerk! Er komen (voor ons doen) ontzettend veel Nederlandstalige projecten aan en die wil ik ook allemaal wel gezien hebben. Er moest dus tijd gemaakt worden in mijn planning. Ik heb afgelopen maand zo’n 15-20 uur per week aan redactie besteed en dat is eigenlijk iets te veel voor mijn doen. De andere klusjes mogen niet teveel blijven liggen! (In dit geval heeft mijn mailbox eronder geleden…)

Ik begon de maand met het redigeren van Opgesloten van Bies van Ede, een novelle hij schrijft speciaal voor de minder ervaren lezer. Het gaat over een jongen die het Locked-In Syndroom krijgt en niet meer kan praten en bewegen. Nogal spannend als je dan de enige bent die erachter komt dat je verpleger wel eens het tegenovergestelde van plan kan zijn dan jou beter maken…

Vervolgens kon ik meteen door met de redactie van DRUKS van Francien Regelink. Er had al een corrector naar gekeken, maar ik zou nog een keer meelezen om te zien of ik nog dingen miste of liever anders zou zien. Het boek heeft echt al goede vorm aangenomen en was bijna helemaal klaar! Er zijn nog maar een paar dingen waar Francien nog even naar moet kijken, en dan kan hij gezet worden. Vervolgens moet er nóg een corrector doorheen en kan hij naar de drukker. We doen ons uiterste best om juni te halen, maar het wordt een race tegen de klok!

Nog diezelfde dag ging ik door met de redactievan  De Anticonceptiebijbel. Dit wordt zo’n superinteressant boek! Het is voor iedereen die nieuwsgierig is naar alle verschillende anticonceptiemiddelen die er zijn, en een bewuste keuze wil maken. Tijdens het corrigeren leer ik zoveel bij! Misschien is het corrigeren van non-fictie daarom wel mijn lievelings. We zijn nu nog in een vrij vroeg stadium (het boek zal pas eind september verschijnen) maar het ziet er al heel goed uit! Binnenkort kan ik de eerste illustraties verwachten, en ik ben héél benieuwd hoe dat gaat worden!

Lieve is onze nieuwste werknemer!

We hebben een nieuwe collega!

Omdat ik (gezien het groeiende aantal Nederlandstalige auteurs) méér redactiewerk zal moeten doen, moest ik ergens anders tijd vandaan halen. Daarom had ik besloten dat het tijd werd om op zoek te gaan naar een scholier die ons kan helpen met het inpakken van de post. Via via kregen we al snel te horen dat Lieve ons heel graag wilde helpen, en we zijn heel blij met haar als onze nieuwste collega! Ze werkt heel snel en netjes en over een tijdje kan ze het vast met haar ogen dicht!

Naast het inpakken van de orders helpt ze ons nu bijvoorbeeld ook met de sale van de B-keuze-boeken, mag ze haar mening geven over titels en omslagen waar we aan werken én heeft ze Linda geholpen met het aanpakken van de correctie-exemplaren. Ik heb zo’n vermoeden dat we haar hulp nog veel vaker gaan inschakelen!

De cataloguskronieken

Tot slot waren we afgelopen maand ook heel druk bezig met het maken van de nieuwe catalogus. Hoewel de boeken die erin staan pas vanaf eind september zullen verschijnen, moet hij al op 5 juni naar de drukker. En zoals dat altijd bij ons gaat, moeten er last minute nog wat nieuwe projecten ingeschoven worden en omslagen afgemaakt (of zelfs opgestart) worden. Het wordt een overvolle catalogus met niet alleen nieuwe boeken maar ook nog wat vette acties én nieuwe ontwerpen voor de tassen!

We gaan wel echt ge-wel-di-ge boeken uitgeven, met een paar projecten waar ik extra veel zin in heb. Ook zal er dit najaar weer wat meer fantasy in de catalogus staan en andere ‘echte YA’. De catalogus is bijna af en ik kan niet anders dan (zoals altijd) zeggen dat het misschien wel onze beste aanbieding ooit is. Voor mij heeft het ook heel helend gewerkt om hiermee bezig te zijn. Door te focussen op alle mooie boeken die dit najaar zullen verschijnen, kon ik de Corona-ellende van nu even vergeten. Daarnaast geeft het mij ook een extra impuls om ervoor te zorgen dat we ons hoofd er nu bij houden en dat ik geen domme beslissingen maak. Als ik wil dat al die mooie boeken straks gaan verschijnen, mag Corona ons er niet onder krijgen (en gelukkig lijkt het erop dat dat ook niet gaat gebeuren!).

Een maand vol positiviteit

Mei is voorbij gevlogen als een redelijk rustige maand, zonder al te grote hoogte- en dieptepunten. We zijn de Corona-crisis wel flink blijven voelen en het was voor het bedrijf niet echt een goede maand. Ik hoop dus met heel mijn hart dat we in juni verbetering gaan zien! En zo niet; dan verzinnen we vast ook wel weer wat.

Juni zal in het teken staan van rustig terugkeren naar kantoor (het is bijna helemaal Corona-proof, ik moet nog een paar kleine dingen aanpassen), het online zetten van de nieuwe catalogus (toch altijd een spannend dingetje!), het bijstellen van nieuwe begrotingen en uitgeefplannen (want door Corona is alles anders) én verder het wegwerken van de enorme achterstand die ik nog steeds heb. Dat lijkt me wel weer voldoende voor aankomende maand.