fbpx

Het leven van een uitgever: maart

Al drie keer ben ik dit stukje begonnen met: aan het begin van de maand wist ik niet dat hij zó zou eindigen… maar voor maart geldt dat pas echt! Wow, wat een bizarre maand hebben we achter de rug! In deze blog lees je hoe ik afgelopen maand heb beleefd!

Een sneak peek van mijn prikbord!

De laatste normale week

In februari was ik natuurlijk ziek geweest, met allerlei gevolgen van dien. De eerste week van maart stond dus vooral in het teken van het wegwerken van de ontstane achterstand… maar stom genoeg moest ik ook voorbereiden dat ik alweer weg zou gaan. Hoewel het eerdere weekendje snowboarden niet gepland was, stond een weekje Oostenrijk al heel lang vast – en zoals dat hoort met vakanties: het kwam natuurlijk totaal niet uit.

Voordat ik kon gaan was het belangrijk dat ik met name de nieuwe catalogus zoveel mogelijk zou afmaken, want die moest naar de drukker (we waren als altijd weer eens niet helemaal op tijd…) én dat ik contact had met illustratoren zoals Sophie Pluim over een paar lopende projecten. Ook was het belangrijk dat de situatie die was ontstaan met Post NL rondom het verzenden van Structuurjunkie-planners opgelost zou worden. Zij waren twee hele postzakken van ons kwijtgeraakt, en zo waren er bijna 100 klanten die tevergeefs aan het wachten waren op hun zending. Met behulp van het Blossom Books-team én een goede helpdesk, is gelukkig alles goedgekomen.

En toen was het tijd voor vakantie! Voordat we gingen bespraken we nog of het wel verantwoord was om te gaan. We dubbelcheckten de website van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse zaken, en alles was in orde. Er waren geen Corona-besmettingen en er was geen reden om thuis te blijven. Fleur zou het fort bewaken en Linda inwerken, het zou allemaal goedkomen.

Het begin van het einde

Dat weekend liet Fleur me weten dat ze ziek was geworden, en dat betekende dat er niemand was om onze nieuwe redacteur Linda (yeah!!) in te werken. Gelukkig had Lotte in februari al een keer een overdracht met haar gedaan én Fleur wilde wel nog wel even met haar bellen… Iets minder leuk voor Linda, maar dat zouden we wel weer inhalen!

Helaas werden gedurende de week de berichten vanuit Nederland steeds grimmiger. Stagiaire Lotte werd ziek, toen ook stagiaire Nienke, Fleur werd maar niet beter en Linda zat in haar eentje op kantoor. Ondertussen kwamen er steeds meer besmettingen bij en er werd gesproken over landelijke maatregelen. Gelukkig presteerde Fleur het om als een soort superheld in pyjama vanuit haar ziektebed Blossom Books draaiende te houden. Ik ben haar zó dankbaar dat ze zoveel mogelijk heeft geprobeerd mij te ontzien, zodat ik toch nog wat quality time met mijn snowboard kon doorbrengen!

Terug in een leeg kantoor

Ondanks de enorme kanteling die die week had plaatsgevonden, waren er eenmaal terug in Nederland toch een heleboel leuke dingen om naar uit te kijken: die week zouden zowel Tiny Pretty Things als Havenfall binnenkomen, ik zou voor het eerst samenwerken met Linda en ik was jarig! Vanwege de maatregelen hadden we besloten dat iedereen behalve Linda en ik thuis zou werken, omdat wij lopend/op de fiets naar kantoor gaan. De bureaus werden nog verder uit elkaar geschoven en met ruim 1,5 meter afstand konden we samen aan het werk! Het was echt superfijn om weer op kantoor te zijn, nieuwe boeken binnen te krijgen en weer te kunnen werken met een compleet team. En wow, wat is Havenfall mooi geworden! Het boek gaat over een herberg die de toegangspoort is tot drie verschillende magische werelden, dus ik had bedacht dat het boek ook een soort toegangspoort moest worden. We lieten een speciale uitgave maken met een flap die middels een ‘zegel’ dichtgeplakt zit aan de voorkant… Dit is misschien wel een van onze meest bijzondere uitgaven tot nu toe!

Toch was dat niet het allertofste van deze week: dat was de schrijfcursus die ik gaf via Instagram Live! Ergens in die week had ik ineens een brainwave, en besloot een cursus te geven voor iedereen die zich thuis verveelde. Het was ongelooflijk leuk om te doen, en we hadden bijna 70 deelnemers! Ik ben erg benieuwd of ik nog manuscripten ga ontvangen die zijn begonnen na deze cursus…

En nu zitten we thuis...

Toen premier Rutte de maatregelen aanscherpte, heb ik besloten dat we allemaal thuis zouden werken. Hoewel Linda en ik in principe niemand tegenkomen onderweg, voelde het toch niet goed. Als je kúnt thuiswerken, doe dat dan ook… en dat gold ook voor ons. Dus inmiddels zitten we vanaf 24 maart thuis. Fleur en de stagiaires heb ik al sinds 4 maart niet meer gezien, ik heb maar krap één week fysiek met Linda samengewerkt en het is gek om niet meer naar kantoor te gaan. Maar we doen het fantastisch! Ik ben heel trots op mijn team, hoe flexibel ze dit oppakken en hoeveel we nog gedaan krijgen. We beginnen elke dag met een kort overleg en spreken elkaar gedurende de dag nog veel over de telefoon/via Whatsapp. We werken allemaal aan fantastische projecten, er komen geweldige nieuwe boeken aan, we krijgen allemaal nieuwe ideeën en we blijven ons inzetten om mooie nieuwe boeken te maken. Hoe aankomende periode ook gaat verlopen, hoe zwaar het ook wordt; ik weet zeker dat Blossom Books er hierna ook nog zal zijn!

 

P.S. En deze keer ben ik erop voorbereid dat april héél anders zal zijn en ongetwijfeld vol met verrassingen zal zitten, dus ik zal de volgende blog niet meer op deze manier beginnen 😉