fbpx

Het leven van een uitgever: april

Myrthe verteld je iedere maand wat ze allemaal meemaakt als uitgever, deze maand was ze goed voorbereid: ze wist dat ze thuis moest werken, ze wist wat haar focuspunten waren en ze werkte gestructureerder dan ooit!

Corona schmorona

Dankzij ons allervriend Mr. Co Rona werkten we met het hele team al thuis en we wisten dat het nog wel even zou gaan duren. Daarom was het belangrijk dat we de kleine aanpassingen ons nu echt eigen gingen maken. Er werden USB-UTP adapters besteld om thuis bekabeld internet te kunnen gebruiken, er werd een online projectmanagement-software aangeschaft (ben verliefd op Monday!) en de dagstart via Skype werd heilig. Corona is natuurlijk echt vreselijk, maar als team zijn we heel planmatig gaan werken en lijkt het ons juist goed te doen! We hebben allerlei overzichten gecreëerd die ons niet alleen nu maar hopelijk ook straks gaan helpen.

De negatieve effecten werden echter wel steeds beter zichtbaar op andere zaken: auteurs, vertalers en correctoren hadden ineens kinderen thuis zitten waardoor de werkzaamheden een stuk langzamer verliepen. Om die reden hebben we bijvoorbeeld Verbeeld me, Druks en TBS moeten uitstellen. Maar gelukkig was Lisa van Campenhout wél heel snel klaar en kunnen we haar debuut, Bijna echt, een maand eerder laten verschijnen! Het is natuurlijk heel vervelend, vooral voor de mensen die heel hard zitten te wachten op de boeken… maar we denken dat jullie allemaal wel begrip zullen hebben voor deze situatie!

Ook hoorden we dat de zomerbeurzen, waarop we de nieuwe titels aanbieden aan de boekhandels, niet doorgaan. Om die reden zette ik vliegensvlug een filmpje in elkaar waarin ik al onze narjaarstitels pitch aan de boekhandels van Nederland en België. Ik hoop dat het filmpje heel vaak bekeken gaat worden en de boekhandels er genoeg inspiratie uithalen om onze titels in te kopen!

Tot slot voelen we het effect van dat ellendige virus helaas ook in onze omzet. Er wordt gelukkig wél veel gelezen en de bibliotheekuitleningen gaan harder dan ooit – maar daar verdienen we helaas niet genoeg mee om de kosten van een boek (en van onszelf) te kunnen dragen. Veel boekhandels zijn dicht (bijvoorbeeld alle boekhandels in België) en de bestellingen zijn veel kleiner dan normaal. Gelukkig zijn er allemaal maatregelen waar we gebruik van kunnen maken én we zullen steun van de bank krijgen, dus voorlopig zijn jullie nog niet van ons af en kunnen we doorgaan met prachtige boeken maken. Corona schmorona, je krijgt ons heus niet klein!

Het berekenen van de royalties

Naast Corona was er nog iets heel belangrijks waar mijn aandacht naartoe ging: het controleren en corrigeren van de royaltie-statements! Ieder jaar bekijk ik rond deze periode hoeveel exemplaren er van elke titel in het hele vorig jaar zijn verkocht. Die voeren we allemaal in, in een speciaal programma waar de contractvoorwaarden in hangen, en zo wordt er berekend hoeveel royalties de auteurs ontvangen over de verkopen.

Het is een enorm tijdrovende klus omdat er vaak kleine foutjes in kunnen sluipen en álles moet perfect staan; het gaat natuurlijk wel over de inkomens van de auteurs. Zo ontdekte ik dat er bij één boek een verkeerd royaltiepercentage genoemd stond, en bij een ander dat de royalties werden berekend over de netto inkomsten in plaats van over de verkoopprijs. Ik moet elk statement nauwkeurig corrigeren, en als ik iets verdacht vind, het contract erbij zoeken en nalezen. Ook moet ik altijd controleren of er nog verkopen in onze eigen boekhouding staan, want alleen de verkopen die via het Centraal Boekhuis gaan, worden automatisch ingeladen.

Het goede nieuws is dat ik écht bíjna klaar ben (ik hoef er nog maar 10!) en ik de auteurs (hopelijk) blij kan maken met de overzichten (en hun royalties natuurlijk).

Een kijkje in mijn Structuurjunkieplanner!

Ik ben een Structuurjunkie (geworden)!

Natuurlijk was ik deze maand niet alleen bezig met dingen die je moet doen als je een eigen bedrijf hebt, maar was ik ook bezig met het ambacht ‘uitgeven’! Een van de grootste projecten waar ik in april aan werkte was het klaarmaken van de nieuwe Structuurjunkie-planners met Cynthia! Half mei verschijnen er weer nieuwe edities, waaronder deze koraalrode planner op datum die geschikt is voor een heel schooljaar. Omdat er weer een paar nieuwe wensen van Cynthia bij kwamen en er een paar verbeterpunten werden aangedragen door gebruikers, besloten we het binnenwerk iets aan te passen naar een 2.0-versie. Hiervoor schakelden we de hulp in van Buro Marie en hadden we een heleboel app-gesprekken en calls om alles door te nemen. En een van mijn lievelingstaken hoort daar ook bij: nieuwe kleuren kiezen voor de covers, de folies, de schutbladen én de leeslintjes en kapitaalbandjes. Ik vind de nieuwe planners echt weer prach-tig geworden en ik kan niet wachten om ze te laten zien!

Een van de redenen dat ik trouwens met zoveel plezier aan dit project werk, is dat ik zelf ook een echte structuurjunkie ben geworden! Elke zondagavond of maandagochtend deel ik mijn week in, met alle taken die gedaan moeten worden. Op sommige dagen houd ik wat gaten open omdat er altijd last-minute klussen bij komen. Ik word ook steeds beter in het inschatten hoe lang iets duurt, en als het me lukt om alles af te werken wat op mijn planning staat, voelen mijn dagen alsof ik enorm aan het winnen ben. Het enige wat ik nog steeds niet onder de knie krijg is het bijhouden van de stortvloed aan e-mails die ik dagelijks binnen krijg. Maar ik weet zeker dat ik ook dát kan leren.

Een maand vol positiviteit

Hoewel in april het land nog op zijn kop stond en er genoeg dingen gebeurden waar ik stress van kreeg (en het huilen mij soms nader stond dan het lachen), probeerde ik me te focussen op alle positieve dingen – en er was elke dag wel iets om blij over te zijn. Zo kwamen aan het begin van de maand de tv-edities van De 100 binnen, kochten we een bolderkar om de pakketjes mee naar het postpunt te verslepen (omdat we ze anders echt niet meekrijgen), bedachten we een actie waarmee je de boekhandel kunt steunen (die overigens is verlengd tot 31 mei in verband met de verlengde lockdown), werden we gebeld door CPNB met de vraag of Marie Lotte & Nydia mee wilden doen aan de #ikleesthuiscampagne, bedachten we de hashtag #reallifebookcover als tijdverdrijf (mocht je je vervelen: het is echt heel leuk om een boekomslag na te maken!) en ontdekte ik in de uren dat ik níet werkte dat ik yoga ontzettend leuk vind om te doen.

Aankomende maand proberen we deze positiviteit vast te houden. Ik zal heel veel redactie-uren moeten inplannen want er komen héél veel oorspronkelijk Nederlandstalige boeken uit, en ik moet die allemaal voorzien van feedback. De projecten waar we momenteel aan werken zijn echt fantastisch en ik kan niet wachten om jullie daar volgende maand meer over te vertellen!