fbpx

Het leven van een uitgever: juli

Myrthe vertelt je iedere maand wat ze allemaal meemaakt als uitgever. In juli zocht (en vond) ze een nieuw bedrijfspand en toen ging de bal rollen! 

Verhuizen naar vi-va-Vleuten!

Op 31 juni zegde ik de huur van de Blossom Books Head Quarters op, en dat maakte behoorlijk wat zenuwen los. Want, waar moesten we heen? Door mijn hoofd spookte nog een pand dat ik al in februari had bezocht en… dat bleek nog vrij te zijn! Na heel veel mailen met de makelaar, nog extra bezichtigingen en gesprekken met de eigenaar, was ik eruit: IK GING HET GEWOON DOEN!

We moeten een stuk verder fietsen, het dichtstbijzijnde OV-punt is verder lopen, er is niet echt een PostNL-punt in de buurt, we zullen geen ‘bedrijfsburen’ meer hebben en er moest ook best wat opgeknapt worden. MAAR: het ligt midden in het groen, er staan bossen bramenstruiken op de oprijlaan en appelbomen in de achtertuin, we hebben een HEEL pand voor ONSZELF, we hebben kilometers raam en vooral: een eigen voordeur. Het is echt een droom die uitkomt en het  is een volgende stap van Blossom Books.

Per ongeveer 1 september zullen we dus geen kantoor meer hebben in Utrecht, maar officieel naar Vleuten verhuizen. Hoe het eruit komt te zien? Dat houden we nog even geheim tot de onthulling!

Saaie dingen worden leuk

Als ondernemer zijn er altijd dingen die je minder leuk vindt, maar die toch moeten gebeuren. Voor mij zijn dat alle administratieve dingen, zoals gesprekken met de boekhouder en accountant, vraagposten bijwerken of royalty-statements maken. En omdat in juli het eerste half jaar voorbij was, was het tijd om naast de maandelijkse rapportage eens dieper in de cijfers te duiken – wat betekende dat ik er nóg meer tijd aan zou moeten besteden. Ik merkte alleen dat ik het bedrijf ondertussen zo goed ken, dat het me steeds makkelijker afgaat. Daarnaast kan ik ook wel zeggen dat ik er na 3,5 jaar eindelijk een klein beetje goed in ben geworden. En daarnaast: het gaat steeds beter met Blossom Books, en ook dat is leuk om te merken!

Dus in plaats van dat ik hoofdpijn kreeg en úren chagrijnig achter mijn computer zat terwijl ik liever een boek wilde redigeren, begon ik het zowaar leuk te vinden! Ik zag aan de rapportages wat we afgelopen tijd allemaal bereikt hebben, ik zag de stijgende lijn en ik zag ook duidelijk waar ik nog scherper kan zijn, of dingen moet verbeteren. Al met al was het een hele nuttige les, en het zorgde er eigenlijk alleen maar voor dat ik nóg meer zin kreeg in het tweede half jaar.

Bye bye Corona!

Eerder schreef ik al over de invloed die Corona had op Blossom Books. We zagen de omzet kelderen, maar ‘het grootste probleem’ was dat een groot deel van de auteurs, correctoren en vertalers ineens met kinderen thuis zaten, en dat er ook nog werd verwacht dat ze thuisonderwijs zouden geven. Tel daar de Corona-stress even bij op… en je kunt je voorstellen dat het voor hen moeilijk was om lekker door te blijven schrijven/vertalen/corrigeren. Hierdoor waren een aantal boeken vertraagd, maar deze maand kwam er schot in de zaak! Zowel Druks van Francien Regelink én TBS van Natasza Tardio gingen naar de drukker én verschenen in de laatste week van de maand. Ook werden er flink wat andere (vooruitgeschoven) deadlines gehaald, nieuwe vertalingen aangeleverd én spraken we met een nieuwe Nederlandse auteur. De tweede helft van 2020 zit propvol nieuwe boeken en daar gaan we hard mee aan de slag.

We kunnen nu echt stellen dat we (behalve het deels thuiswerken/werken in shifts) Corona even niet meer voelden op kantoor. Bye bye, Corona. Hopelijk tot nooit weer ziens.

Het laatste restje B-keuze boeken!

De B-keuze SALE

Waar we in juli ook behoorlijk druk mee waren was de B-keuze SALE! Van boekhandelaren krijgen we nog wel eens (licht)beschadigde boeken terug die we normaal gesproken verkopen op markten als de Deventer Boekenmarkt of de Utrechtse Boekenmarkt. Die gingen natuurlijk allemaal niet door dit jaar, en de voorraad in ons hok werd steeds groter. De gedachte dat we dat allemaal moesten verhuizen… We besloten dus om de boeken online te verkopen en WOW, wat werd er veel besteld. Gelukkig hebben we nu inpakversterking, want zonder Bloeme en Lieve hadden we het niet gered!

Er is nog een klein beetje sale, en eigenlijk hoop ik dat we dat allemaal binnen de aankomende drie weken kunnen verkopen. Hoe minder we moeten inpakken en sjouwen, hoe beter! Heb jij al een kijkje genomen wat er allemaal is?

(P.S. Lijkt het jou ook heel leuk om ons hierbij te helpen? We zoeken nog nieuwe inpakkers uit omgeving Vleuten! De vacature komt binnenkort online!).

 

Een maand vol positiviteit

Juli was al met al een fantastische maand vol positiviteit, nieuwe kansen en mooie plannen We hebben er vertrouwen in dat de tweede helft van 2020 zo zal blijven, en kijken ontzettend uit naar alle mooie boeken die op de planning staan. De sfeer zit er bij ons in ieder geval weer goed in, en dat hebben we ook deels aan jou te danken! We worden nog elke dag blij van jullie reacties, berichtjes, likes en mails. Dat we nog maar veel leeskilometers mogen maken samen!