Las je deze boeken? Lees dan nu…

Deze week is het weer Kinderboekenweek! Wij vinden dat boeken natuurlijk niet echt een leeftijd kennen. Soms wil je een boek lezen dat net iets meer past bij je huidige leven en toch ook lijkt op de boeken die je vroeger zo graag las! Daarom zetten wij vandaag een aantal titels voor je op een rijtje, zodat jij het gevoel van vroeger kan herbeleven tijdens het lezen.

 

Brief voor de koning & De genadigen

Een mooie klassieker als De brief voor de koning van Tonke Dragt kan niet ontbreken van dit lijstje en daarom staat hij bovenaan! Dit is een prachtig verhaal over een ridder met een geheime opdracht (de titel geeft wellicht een beetje weg wat deze opdracht is). Het blijft tot op de dag van vandaag een boek dat in ons opkomt als we het hebben over favoriete jeugdboeken.

Daartegenover hebben wij het boek De genadigen van Margaret Owen, een fantasyboek met intriges, magie, machtspelletjes, achtervolgingen en geliefde personages!

Soms vind je een fantasyserie zoals je die nog nooit hebt gelezen. Dat was het geval bij De genadigen. Het is rauw, origineel en geschreven in een scherpe stijl, waarvan we bijna zeker weten dat het je zal aanspreken als je van fantasy houdt.

Fie leeft volgens een regel: zorg voor je eigen mensen. Als lid van de laagste kaste van het land, de Kraaien, is ze verantwoordelijk voor het ophalen en uit hun lijden verlossen van pestslachtoffers. Als haar volgende klus de kroonprins blijkt te zijn, ziet Fie mogelijkheden om de omstandigheden van haar kaste te verbeteren. Zeker als blijkt dat de kroonprins helemaal niet dood is…

Spijt! & Girl in Pieces

Hoewel wij Spijt! kennen met een andere kaft (zeker als je die moest natekenen voor boekrapporten op school zal je de rode tas niet snel vergeten) is dit boek van Carry Slee een die ons zeker is bijgebleven. Een boek over pesten en de consequenties daarvan, eentje dat je raakt en aan het nadenken brengt.

31 oktober komt bij ons het boek Girl in Pieces van Kathleen Glasgow uit. Dit boek is een absolute must-read voor iedereen die op zoek is naar een ontroerend en inspirerend verhaal dat je nog lang zal bijblijven.

Girl in Pieces is een hartverscheurend verhaal over een jonge vrouw die vecht voor een plek in een wereld die haar keer op keer laat vallen. De 17-jarige Charlie Davis worstelt met een verleden vol misbruik, eenzaamheid en verlies. De enige manier waarop ze hiermee kon omgaan is zelf- beschadiging, maar ze bezit voldoende hoop, moed en veerkracht om te geloven in een betere toekomst.

Glasgows schrijfstijl is poëtisch en doordringend, en ze behandelt de delicate thema’s als mentale gezondheid en trauma op een gevoelige en realistische manier. Deze indrukwekkende roman is dankzij TikTok zeven jaar na verschijning opnieuw in de bestsellerlijsten beland.

Pippi Langkous & Robijnrood

Als we het hebben over beroemde klassiekers kan Pippi Langkous van Astrid Lindgren eigenlijk niet missen van deze lijst. Zeker niet met onze voorliefde voor sterke vrouwelijke personages met een tikkeltje eigenwijsheid (hoezo herkenning?) is dit er een die echt op de lijst moest.

Pippi Langkous is het sterkste meisje op de wereld dat samen met haar paard en aapje in een prachtige villa woont. Samen met haar buurkinderen Tom en Annika beleeft ze de leukste en gekste avonturen!

In Robijnrood van Kerstin Gier ontdekt de zestienjarige Gwendolyn Shepherd, tegen alle verwachtingen van haar unieke familie in, dat ze een zeldzaam tijdreisgen heeft geërfd. Zonder enige voorbereiding komt Gwendolyn terecht in een magische wereld van tijdreizen, historische kostuums, luxe dansfeesten, een geheim genootschap én een machtige graaf. Dat ze dit avontuur moet aangaan met de knappe Gideon maakt het voor Gwendolyn allemaal net iets minder erg.

Robijnrood is het eerste deel uit de Edelsteentrilogie.

Matilda & Huisje 13

Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek: ‘Bij mij thuis’. Thuis betekent voor iedereen iets anders en thuis bestaat in veel verschillende vormen. Niet ieder huis hoeft een thuis te zijn.

Opgroeien in een (t)huis met ouders die je niet begrijpen is een voor velen herkenbaar maar soms gaat dit nog verder. In Matilda van Roald Dahl kan Matilda kan heel goed leren, maar haar ouders behandelen haar als een lastpak. Ze bedenkt slimme straffen voor hen. Als het hoofd van school haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda iets bijzonders.

In Huisje 13 van Elin Meijnen wordt Ronja’s tot dan toe heel normale moeder plots een ‘wifiwappie’ die per se wil verhuizen naar een stralingsvrije zone, waarna alles verandert voor Ronja.

In het vakantiepark waar ze komt te wonen is geen wifi, wat betekent dat ze niet met haar vriendinnen kan appen, maar ook dat huiswerk maken lastig is en ze berichten van school mist. En daar blijft het niet bij: Ronja’s moeder draaft steeds verder door in haar ideeën. Zo ver zelfs dat Ronja na een uit de hand gelopen feestje – met wifi- niet langer in het huis mag wonen. Ze krijgt haar eigen plekje in een van de leegstaande vakantiehuisjes.

Dat klinkt misschien als een droom voor een zelfstandige puber, maar zonder stromend water en een werkende verwarming valt het vies tegen. En wat als ze er op school achter komen dat ze helemaal voor zichzelf moet zorgen?

Kippenvel & De laatste zomer

De Kippenvel boeken van R.L. Stine zijn voor mij een echt jeugdsentiment en zijn een van de series die mij hebben geholpen om een liefde te ontwikkelen voor boeken. Je kiest één boek maar kunt zoveel verschillende kanten op in het verhaal dat je het meerdere keren opnieuw leest om alles te ontdekken. De spannende griezelverhalen slepen je mee het boek in waardoor je niks anders kunt doen dan verder lezen!

De laatste zomer van Dane Mele houdt je vast zodat je koste wat het kost wilt doorlezen tot het einde om erachter te komen wat er is gebeurd!

Een verscheurde vriendengroep komt na een desastreuze zomer nog één keer bij elkaar. Sommigen om te vergeten, anderen om te herinneren. Het is duidelijk dat een deel van de vrienden probeert een geheim te bewaren: er waren een zomerhuis, een brand en een lijk – wie was waar verantwoordelijk voor?

In drie spannende delen met elk een ander perspectief, leg je langzaam verbanden en kom je erachter komen wat er nu echt gebeurde in de zomer dat het zomerhuis volledig afbrandde.

 

Omslagafbeelding gemaakt met Canva.