fbpx

Carlie van Tongeren doet mee aan de Literatour!

Binnenkort start de Literatour! Dit evenement is een onderdeel van de Boekenweek van jongeren. Tijdens de Literatour gaan twintig verschillende auteurs langs bij 100 scholen om over boeken, lezen en schrijven te praten. De tour is van 13 tot en met 17 februari. Doet jouw school ook mee? Dan kan het zomaar zijn dat je Carlie van Tongeren binnenkort ontmoet!

Carlie is onze allereerste auteur die meedoet aan de Literatour en dat vinden we enorm gaaf. Je kunt Carlie kennen van haar boeken Heerestraat & Rozenlaan, Het meisjesmanifest, Het zusje van of Het is hier helemaal (niet) perfect!. Op 25 januari verschijnt ook haar nieuwste boek, Grijs. Deze shortie gaat over consent en grensoverschrijdend gedrag. Een mooi en belangrijk onderwerp om over in gesprek te gaan op scholen.

Wij zijn nu alvast heel trots op Carlie dat ze de uitdaging aangaat om zoveel scholen te bezoeken in zo’n korte tijd. Maar hoe vindt ze het zelf? Dat hebben we haar gevraagd!

Wat was je eerste reactie toen je gevraagd werd om deel te nemen aan de Literatour?

Iets met veel hoofdletters en uitroeptekens haha! Ik was – en ben – zó vereerd dat ik 1 van de 20 geselecteerde auteurs ben. Alsof ik nu nog meer schrijver ben, zo voelde dat. Toen ik het hoorde kon ik het alleen nog met niemand delen, want het werd pas máánden later bekendgemaakt, dus dat was nog best moeilijk!

Wat verwacht je van de bezoeken? Denk je dat ze heel anders zullen zijn dan je normale schoolbezoeken?

Niet heel anders, behalve dat ik verwacht dat scholen zich meer hebben voorbereid en dat meer leerlingen een boek van mij hebben gelezen. Soms sta ik namelijk voor een groep leerlingen die helemaal geen idee hadden dat er een schrijver zou komen en die dus ook nog nooit een boek van me hebben gelezen… Verder verwacht ik vooral dat het enorm intensief is: ik heb nog nooit vijf dagen achter elkaar lesgegeven! Dat is even andere koek dan in mijn eentje achter de computer schrijven.

Waar wil je het over gaan hebben met de leerlingen?

Ik heb het altijd over lezen in het algemeen: waarom ik ervan houd, of zij ervan houden, of zij zelf kunnen bedenken wanneer jongeren vaker een boek zouden oppakken, enzovoort. Verder staat mijn nieuwe boek Grijs centraal, dus we zullen het ook inhoudelijk over grensoverschrijdend gedrag hebben en de impact daarvan.

Hoe zien je voorbereidingen eruit?

Ik moet die lessen nog gaan voorbereiden. Soms krijg ik speciale verzoekjes per school en daar probeer ik natuurlijk ook aan te voldoen. Ik schrijf uit hoe ik de les opbouw, bedenk welk stuk uit Grijs ik ga voorlezen, bedenk een schrijfopdracht, maak een powerpoint en oefen alles hardop. Bij Grijs hebben we voor het eerst een boektrailer gemaakt en dat lijkt me een knallend begin van mijn Literatour-lessen.

Waar kijk je het meest naar uit?

Met eigen ogen zien hoe leerlingen op de boektrailer reageren. Verder kijk ik uit naar alle onverwachte dingen – wat leerlingen aan me gaan vragen of wat ze zelf voor verhaalideeën bedenken. Daarmee heb ik trouwens wel een haat-liefdeverhouding: alles wat onverwacht is maakt me van tevoren het meest nerveus, maar achteraf is dat wat me het meest bijblijft en inspireert.

Waarom is het volgens jou belangrijk dat dit soort evenementen worden georganiseerd op scholen?

Er wordt veel gesproken over de ontlezing, het lage leesniveau van jongeren, risico op laaggeletterdheid en ga zo maar door. Dat is belangrijk, maar concrete actie, letterlijk in de klas, natuurlijk ook! Een schrijver ontmoeten die bevlogen vertelt over zijn/haar/diens passie voor lezen en schrijven, kan aanstekelijk werken en echt het verschil maken.

We wensen Carlie succes met de voorbereidingen en heel veel plezier tijdens de Literatour!