fbpx

back to school: 6 leestips voor dit schooljaar!

Het schooljaar is weer van start! Superfijn om na die lange zomer je vrienden weer te zien en lol te maken. Maar een nieuw schooljaar betekent ook dat je op zoek moet naar boeken die je mag gaan lezen. En dan ook nog het liefst een boek dat je aanspreekt. Geen nood! In deze blogpost helpen we je op weg. Lijken deze boeken je leuk? Vraag dan even na aan je docent of je ze voor school mag lezen (in je vrije tijd kan het natuurlijk altijd!).

Dat hele naar school gaan is leuk en aardig, maar vakantie hebben is toch stiekem veel fijner? Daarom deze eerste tip om je tijdens het lezen in een lekker warm land te wanen.

Yara gaat na haar afstuderen in haar eentje op reis naar Indonesië. Het enige wat ze wil doen is genieten, helpen de wereld te verbeteren met vrijwilligerswerk en een succesvolle Instagram-pagina bijhouden. Klinkt heerlijk toch? Dat is precies wat Yara haar volgers doet geloven, maar achter de perfecte Instagram-feed schuilt een onzeker meisje dat last krijgt van paniekaanvallen en wiens droomreis in duigen valt. Op haar reis ontmoet ze de geheimzinnige Ro die juist helemaal geen vast doel heeft. Kunnen ze elkaar een beetje op weg helpen?

Het is hier helemaal (niet) perfect! gaat over vriendschap, perfectionisme, paniek en de keerzijde van social media. Het perfecte boek om in weg te dromen!

Nog een boek om de zomer lekker vast te houden: Portret van de zomer. In dit boek neemt Jelle Havermans je mee in een verhaal vol liefde.

De vijfentwintigjarige Rafael ontmoet de mysterieuze Noa op een huisfeestje. Hij is meteen weg van haar. Noa neemt hem mee in de voor hem onbekende wereld van de polyamorie. Noa houdt Rafael een spiegel voor en door de confrontaties die ze aangaan, leert Rafael zichzelf steeds beter kennen. Als Noa besluit een lange reis te maken moet Rafael bij zichzelf te rade gaan wat Noa en de liefde voor hem betekenen.

Portret van de zomer is geschreven voor volwassenen en is dus goed geschikt voor lezers in de bovenbouw!

Je hebt het in de klas vast wel eens gehad over oorlog en vluchtelingen. Iedereen heeft een mening en eigen ideeën, maar hoe is het nou écht om te moeten vluchten van je thuisland?

In Thuis draag ik bij me volg je drie jongeren die op de vlucht zijn vanuit Syrië. Ze willen de bombardementen en angst ontvluchten en dromen over een betere toekomst. De drie ontmoeten elkaar in Turkije, waar ze in een rubberen boot de oversteek zullen maken naar Griekenland. Dit is het begin van een helse reis, maar ook van een nieuwe vriendschap.

Cecile Korevaar sprak gevluchte jongeren en maakte de reis die ze in het boek omschrijft zelf. Het is hierdoor een heel mooi, realistisch en treffend verhaal geworden.

Wat is er nou beter dan verhalen te lezen over de gebeurtenissen die je op school leert? Om mee te leven met personages van je eigen leeftijd en te ontdekken hoe het is om ergens anders op te groeien?

Geheimen van het tuinhuis is zo’n boek. Het speelt zich af in Suriname, zeven jaar na de afschaffing van de slavernij. Ook toen was er nog veel ongelijkheid. Zoals voor Alexandra, een slim meisje dat dankzij haar witte voorouder de slavernij bespaard is gebleven, maar niet mag studeren. Op plantage Het Schoone Land, waar ze met haar vriendin Jo de vakantie doorbrengt, ontmoet ze Ernst. Hij is in het geheim bezig een machine te bouwen en zit niet direct te springen dat Alex hem wil helpen, totdat hij ontdekt hoe vindingrijk ze is. Zouden ze met deze uitvinding hun toekomst kunnen veranderen?

Heb jij ook een docent die helemaal gek is op klassieke verhalen, die eigenlijk vooral saai en oubollig klinken? Helemaal nergens voor nodig! In onze Wereldklassiekers hebben we de bekendste verhalen in een modern, fijn leesbaar jasje gehesen.

Zoals bijvoorbeeld het prachtige Trots en vooroordeel. Dit boek is na al die jaren nog steeds razend populair, het origineel stamt uit de negentiende eeuw. Het verhaal gaat over Elizabeth, een jongedame uit de achttiende eeuw. Voor vrouwen was het belangrijk een goede man te vinden en een gezin te stichten. Wanneer Mr. Darcy het dorp in komt, veroorzaakt dat veel opwinding binnen de gemeenschap. Elizabeth vindt hem echter arrogant en verwaand. Maar of dat zo blijft…

Speciaal voor iedereen die gek is op leuke verhalen, maar minder heeft met dikke boeken hebben we de Shorties gemaakt. Korte verhalen van ongeveer honderd pagina’s die lekker weglezen!

Het zusje van van Carlie van Tongeren gaat over Liv. Sinds haar broer een meisje bij haar op school heeft doodgereden is ze niet langer meer Liv, maar ‘het zusje van’. Terwijl ze worstelt met het verdriet over haar schoolgenoot en de pesterijen, houdt ze ondanks alles nog steeds van haar broer. Hoe moet ze hiermee omgaan?

De tweede stem van Elin Meijnen won de Jonge Jury debuutprijs. Het is een bijzonder boek en gaat over Mette. Ze probeert haar draai te vinden op haar nieuwe school. Wanneer ze zich aansluit bij een toneelgroepje, gaat het steeds beter. Totdat er ineens een docent van haar vorige school opduikt, een docent waarvan ze gehoopt had die nooit meer te zien.

Wees Lucie van Astrid Boonstoppel verschijnt bijna! Vanaf 3 oktober is dit boek overal verkrijgbaar. Dan kun je het verhaal van Lucie lezen, die met haar moeder telkens weer verhuist. Nu ze in Cressvile aankomen is alles anders. Ze maakt vrienden bij wie ze zich thuis voelt, maar tegelijkertijd lijkt haar moeder dingen voor haar achter te houden.