Hoe word je een jonge rebel?

Deze week verscheen Handboek voor de jonge rebel. In dit boek leer je hoe je jouw zorgen om de wereld omzet in actie voor verandering. Je leest tips en tools van auteurs Eshter Crabbendam en Eline Peters, die beiden jarenlange ervaring hebben in het organiseren van succesvolle campagnes, en krijgt inspiratie van tien jonge rebellen uit Nederland. Of je nu meteen gaat voor een landelijke demonstratie, of eerst jouw school wil verbeteren; met dit boek wordt jouw campagne hoe dan ook een succes!

In deze blog geven we je alvast een aantal tips voor het maken van jouw Plan de Campagne. Klaar om een jonge rebel te worden? Lees dan gauw verder!

A: bepaal je einddoel

Voordat je kunt bedenken hoe je je actie gaat vormgeven, moet je eerste bedenken waarvóór je actie gaat voeren. Kies een einddoel voor je campagne. Zorg ervoor dat deze haalbaar is. Stel dat je bijvoorbeeld de klimaatverandering tegen wilt gaan. Dan is het heel lastig als je zegt; ik wil ervoor zorgen dat door mijn campagne de aarde niet verder opwarmt. Je kunt beter voor een kleiner doel kiezen dat haalbaar is én bijdraagt aan het grote geheel. Je kunt bijvoorbeeld zeggen; ‘ik wil dat mensen minder vaak de auto nemen’ of ‘ik wil dat er op mijn school afvalbakken komen waarin afval gescheiden wordt’.

B: de beginsituatie

Je weet nu waarvoor je wil gaan strijden. Het is belangrijk om uit te zoeken hoe het er nu voor staat met dit probleem. Ga dus op onderzoek uit! Zijn er al andere acties omtrent dit onderwerp gevoerd? Kun je je aansluiten bij een bestaande beweging? Is het onderwerp al besproken in de politiek of de media? Zijn er cijfers bekend of rapporten over verschenen? Hoe reageren mensen in jouw omgeving op jouw probleem? Verzamel al je antwoorden. Let op wat er al is, maar ook wat er mist. Daar kun jij gebruik van maken.

C: je doelwit

Je onderzoek is nog niet klaar, je gaat nu namelijk bekijken wie je doelwit is. Wie heeft uiteindelijk de macht om iets te veranderen en je probleem op te lossen? Is dat een persoon, een organisatie, een bedrijf? Soms is dit heel makkelijk te achterhalen; als je wilt dat er op school iets verandert, dan moet je bij je directeur zijn. Voor andere dingen is het wat ingewikkelder. Is jouw probleem iets dat door je gemeente aangepakt moet worden? Of is het iets landelijks? Kruip dus maar weer achter je zoekmachine of ga met een aantal mensen praten.

D: je strategie

Je doelwit bereiken kan lastig zijn. Je moet zelf wat macht opbouwen om je doelwit onder druk te kunnen zetten zodat die gaat doen wat jij voor ogen hebt. Hiervoor kun je verschillende strategieën proberen.

Informeren en goede argumentatie

Ga goed voorbereid naar je doelwit en informeer die over je probleem. Kom met goede argumenten en mogelijke oplossingen. Dit is een vorm van lobbyen.

Druk organiseren

Luistert je doelwit niet? Dan is het tijd om de druk wat op te voeren. Ga met een grote groep je verhaal vertellen, verzamel handtekeningen of ga demonstreren.

Kritische media-aandacht

Sommige doelwitten zijn erg gevoelig voor kritische media-aandacht of slechte publiciteit. Zorg voor een actie waardoor je verhaal wordt opgepikt door journalisten.

Macht via een ander

Soms is het moeilijk om zelf druk uit te oefenen, bijvoorbeeld omdat het bedrijf dat je doelwit is niet direct verkoopt aan consumenten. Je kan dan druk uitoefenen via een ander, zoals de sponsoren van het bedrijf.

Formele macht

Vaak worden er binnen de politiek en bedrijven voor dingen gestemd die moeten veranderen. Je kunt uitzoeken wie er mogen stemmen en die personen overtuigen te stemmen voor jouw standpunten.

E: tussendoelen & acties

Nu je weet wat je einddoel, je beginsituatie en je doelwit is en hoe je macht opbouwt om je doelwit te overtuigen, is het tijd voor de laatste belangrijke stap: het bepalen van je tussendoelen en acties. Wat ga je doen om je einddoel te halen? Welke tussenstappen zijn daarvoor nodig en wanneer heb je die behaald? Je bedenkt acties waarmee je je tussendoelen gaat halen. Je tussendoelen en acties dragen bij aan je strategie waarmee je uiteindelijk je doelwit overtuigt van je gelijk. Dit is dus een behoorlijke én belangrijke klus.

Meer weten?

Wil je meer tips voor je Plan de Campagne? Ben je op zoek naar handige tools waarmee je jouw campagne vorm kunt gaan geven? Lees dan Handboek voor de jonge rebel. Daarin vind je naast meer uitleg over het maken van je plan, ook informatie over o.a. inspiratie, samenwerken, acties bedenken, communicatie, politiek, media, geld en selfcare.

Bestel Handboek voor de jonge rebel hier.