fbpx

Ga jij dit jaar voor het eerst stemmen? Dit is wat je moet weten!

Ben je een van de 390.000 jongeren die dit jaar voor het eerst mag stemmen? Of wil je dit jaar voor het eerst bewust stemmen?

Over iets meer dan een maand zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Mag jij dit jaar ook stemmen? Dan denk je misschien zoiets als: ‘o ja, politiek, dat is allemaal wel leuk en aardig enzo, maar waar moet ik beginnen?!’ En omdat een goed begin het halve werk is, schreef (voormalig) politiekn00b Titia Hoogendoorn in samenwerking met Nienke Schuitemaker dit pamflet, waarin ze je in 125 pagina’s (oftewel 7 korte hoofdstukken) op een heldere en gevatte manier uitlegt waarom ook jóuw stem belangrijk is, en hoe je de weg weer terugvindt in die wirwar van partijprogramma’s.

‘Vouw het stembiljet weer netjes op (origami voor gevorderden) en doe het in de stembus. Het klopt dat een stembus in de meeste gevallen op een kliko lijkt. Laat je daardoor niet weerhouden.’

In april 2019 lanceerde Titia Hoogendoorn, actrice, illustrator en Instagrammer, haar eerste podcast over de politiek: Polititia. Hierin transformeerde ze van politiekn00b naar activist en ontvangt ze allemaal gasten om hen zonder gêne het hemd van het politieke lijf te vragen. Haar doel: politiek makkelijk en minder mystiek maken zodat íedereen het gevoel kan krijgen dat politiek iets voor hem of haar is. Ze roept haar luisteraars op om vooral niet ‘politiek neutraal’ te zijn, maar uit te komen voor hun politieke voorkeur en hierover het gesprek aan te gaan. ‘Want ook al bemoei jij je niet met de politiek, de politiek bemoeit zich wel met jou,’ aldus Titia.

Wat zegt de pers over WJNZMS?

Dit boek geeft eigenlijk de handvatten zodat jij wat meer een afgewogen keuze kan maken, los van of je nou links, rechts of midden stemt (of dat je het misschien nog niet weet)

  • Fatima Warsame, host van Late Night Talks

In de levendige fantasie van Hoogendoorn valt de gemiddelde onervaren kiezer zo’n beetje flauw bij het idee iets fout te doen in het stemhokje. Deze spoedcursus, in één avond uit, brengt daar verandering in. Jongeren leren niet alleen waarom ze wél moeten nadenken over hun voorkeur, maar bovenal hóé ze dat kunnen doen en wat dat oplevert.

Titia legt de politiek uit op een zeer toegankelijke manier, een soort van politiek voor dummies kan je bijna zeggen. Ik had het binnen no-time uit.

  • Patrick Lodiers op NPO Radio 1

Geen politieke biografie, maar een informatief verhaal gericht op de jonge generatie die voor het eerst hun stem mogen gaan uitbrengen. In dit boek wordt ingegaan op het belang van het stemmen, het boek helpt je met het bepalen van je keuze en leert je de basiskennis van de Nederlandse politiek.

Ik zie mijzelf graag als een politiek geëngageerd persoon die ‘ALLES’ al weet of in ieder geval veel, maar WJNZMSWJOOS heeft mij zeker nog wat dingen geleerd.

  • Britt via Goodreads.com

Titia heeft na het maken van de podcast Polititia en nu ook nog eens dit fantastische boek, mij echt geholpen de politiek te begrijpen. Ik voel me veel meer betrokken bij de de politiek.

  • Floortjeeu via Bol.com

Laat zien dat politiek bewust/actief zijn gewoon cool is, en het is een leuke mengelmoes van alles wat je vergeten bent van of niet leerde bij maatschappijleer, inclusief leuke feitjes, goeie nuances en een mooi beeld van waarom het dus wél zin heeft om te stemmen. Aanrader!

  • Vivian via Goodreads.com

Duidelijke, heldere én grappige uitleg over de Nederlandse politiek en waarom het (ook/juist als je jong ben) zo belangrijk is om je daarin te verdiepen. Een must-read voor iedereen die voor het eerst mag gaan stemmen in maart 2021, een goede opfrisser voor de rest die dient ‘ja ik vind democratie wel belangrijk, maar hoe zat het nou ook al weer?’

  • Willemijn via Goodreads.com

Titia Hoogendoorn legt in begrijpelijke taal uit hoe de politiek werkt en zorgde er zelfs voor dat ik af en toe hardop moest lachen. Dat laatste had ik zeker niet verwacht van een boek over politiek.