fbpx

Leven in oorlog en vrijheid

Vandaag is het 4 mei, herdenkingsdag. Op deze belangrijke dag herdenken we en staan we stil bij alle oorlogsslachtoffers. Morgen, 5 mei, is het bevrijdingsdag. Dan vieren we door heel het land de waarde van onze vrijheid, democratie en mensenrechten. Wij vinden dit twee belangrijke dagen en geven dan ook regelmatig boeken uit over deze onderwerpen. Graag delen we in dit blog onze favorieten omtrent dit thema!

Grondvuur - Mirjam Gielen

Grondvuur, geschreven door Mirjam Gielen, gaat over het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Hierdoor vielen er achthonderd doden en duizenden gewonden. Als Julia een doos met oude brieven van haar oma vindt, begint ze deze uit nieuwsgierigheid te lezen. Haar oma schreef deze brieven tijdens en na de Tweede Wereldoorlog aan haar overleden zus Corrie. Ze schrijft over de nasleep van de oorlog, maar ook over haar ouders en de jongen die ze later op haar werk leert kennen. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Julia in het nu, haar moeder Eva in de jaren ’80 en via de brieven van haar oma Ans. Het is een erg belangrijk en indrukwekkend boek, en daarom is ‘ie opnieuw uitgebracht met een nieuwe omslag.

Thuis draag ik bij me - Cecile Korevaar

Toen Cecile Korevaar in 2015 de televisiebeelden van de stromen vluchtelingen zag, wist ze meteen dat ze hierover een boek wilde schrijven. In 2018 begon ze met de research voor dit verhaal en leerde ze Christine, Michel en Hasan kennen; drie jongeren die in 2015 uit Syrië zijn gevlucht. Door de maandelijkse gesprekken met het drietal kwam Cecile erachter dat ze alleen een boek over dit onderwerp kon schrijven als ze de besproken landen en plekken zou bezoeken. In twee weken volgde ze de vluchtroute van Izmir (Turkijke) naar Wenen, dezelfde tocht als de jongeren hadden gelegd. Christine heeft deze ervaring en de ervaring van de drie jongeren verwerkt in Thuis draag ik bij me.

Sinds begin deze maand hebben we ook een gelijknamige podcast! In vier afleveringen spreekt Mojdeh Feili met de drie jongeren waar Cecile mee heeft gesproken voor haar boek. Daarnaast komen er ook expert aan het woord, die meer vertellen over de sociale, economische en politieke context van het vluchten. Je kan de Thuis draag ik bij me – podcast vinden in jouw favoriete podcastapp of klik hier.

Zolang de citroenbomen bloeien - Zoulfa Katouh

Dit mooie verhaal gaat over Salama Kassab, een farmaciestudent tot de revolutie in Syrië begon. Ze had haar ouders, haar grote broer en haar huis nog. Maar nu is ze haar familie kwijt en werkt ze als vrijwilliger in het ziekenhuis van Homs waar de gewonden onophoudelijk binnenstromen. Ze wil weg uit deze oorlog, maar ze wil ook blijven – voor alles wat Syrië was en de mensen die haar hulp nodig hebben. Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh is een indrukwekkend boek over de verwoestende Syrische burgeroorlog en de kosten van een revolutie. Zoulfa weeft wanhoop, geluk en verdriet samen tot een diep menselijk en schrijdend verhaal. Ze laat zien dat zelfs tussen de brokstukken van een oorlog hoop en liefde kunnen bestaan.

Alma - Sander Meij

Alma is bijna zestien en woont met haar vader en jongere broer in het zuiden van San Pedro Sula. Steeds meer maken gewelddadige drugsbendes daar de dienst uit. Zozeer zelfs, dat Alma niet meer weet of ze haar eigen broer nog wel kan vertrouwen. Na een paar heftige gebeurtenissen is ze op zichzelf aangewezen en moet ze vluchten voor haar leven. Haar plan is om naar haar moeder in de Verenigde Staten te reizen, maar dat blijkt een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Alma van Sander Meij is een indrukwekkend verhaal over vriendschap, familie, vertrouwen en doorzettingsvermogen.