fbpx

Alles wat je moet weten over de Grishaverse van Leigh Bardugo

Ben je klaar om de Grishaverse te verkennen, maar weet je niet zeker waar te beginnen? We got you! In dit artikel lees je alles over de boeken die het begin waren van een wereldwijd fenomeen en de inspiratiebron voor de Netflix-serie Shadow and Bone

Don’t worry: dit artikel is geheel spoilervrij!

Leigh Bardugo creëerde de Grishaverse; een wereld vol helden, schurken, politieke machtspelletjes, oorlogen, dieven, list, bedrog en heel veel (verboden) magie. Duik in De Grishaverse en laat je meevoeren in een van de beste fantasy-werelden die de afgelopen jaren gecreëerd is.

Daisy Head en Jessie Mei Li in de Netflix-show 'Shadow and Bone'

De volgorde van de Grishaverse

De ontdekking van de Grishaverse begint met de Grisha-trilogie, bestaande uit Schim & schaduw, Dreiging & duisternis en Val & verlossing. Deze drie boeken spelen zich af in Ravka en volgen het verhaal van Alina Sarkov die het met haar unieke talent moet opnemen tegen de meest krachtige Grisha ooit.

 

Grishaverse 2 (Dreiging en duisternis 2)

De Kraaien-duologie

De Grishaverse werd uitgebreid met De Kraaien, bestaande uit List & leugens en Kraai & koninkrijk een duologie die zich afspeelt in de rijke stad Ketterdam (losjes gebaseerd op Amsterdam), waar Kaz Brekker en zijn bende eropuit worden gestuurd om een onmogelijke missie te voltooien.

Grishaverse 5 (Kraai & koninkrijk 2)

De Nikolai-duologie

De Nikolai-duologie, bestaande uit De verminkte koning en Het oordeel van de wolf, brengt alle eerdere boeken samen. De nieuwe koning van Ravka, Nikolai Lantsov, probeert na de burgeroorlog zijn land weer op te bouwen en dat kan hij niet zonder de hulp van oude bekenden (lees: al je favoriete personages uit de Grishaverse).

Grishaverse 7 (Het oordeel van de wolf 2)

Korte verhalen

Kan je nog steeds niet genoeg krijgen van Leigh Bardugo‘s Grishaverse? Dan heb je geluk! Ze schreef namelijk nog twee boeken, die beide nog meer informatie geven over de geschiedenis van de Grisha.

De taal der doornen is een bundeling van sprookjes, mythes en legenden uit de Grishaverse. Het boek bevat zes verhalen en is geïllustreerd door Sara Kippin.

Het Boek der heiligen, oftewel Istorii Sankt’ya, bevat alle verhalen over de heiligen uit de Grishaverse. In Schim & schaduw leerde je dit boek voor het eerst kennen, als Alina het cadeau krijgt van een priester. Het boek speelt bovendien een grote rol in de Netflix Original Serie Shadow & bone. Met indrukwekkende full colour illustraties van Daniel J. Zollinger.

Grishaverse 9 (Boek der heiligen)

Graphic novel

Fan van de Duisterling? Daar weet Leigh Bardugo wel wat op! In samenwerking met Dani Pendergast maakte ze De jongen uit het woud, een graphic novel over het leven van de Duisterling voor hij de leider was van het Tweede Leger.

Grishaverse 10 (De jongen uit het woud)

Meer informatie over de Grishaverse-wereld

De Grishaverse kent veel belangrijke plekken en gebieden. Met onderstaande informatie kom je een heel eind te weten over de landen in de Grishaverse:

Fjerda

Magie is verboden in Fjerda. De drüskelle, ofwel heilige soldaten, worden getraind met maar één doel: het tot de laatste persoon uitroeien van de demonische, gevaarlijke Grisha.
Fjerda is vrij welvarend, en leeft vooral van de visserij.

Novyi Zem

In Novyi Zem worden Grisha gezien als gezegende mensen. Ze leven hier in vrede. Het land is vrij welvarend en leeft vooral van de landbouw, en handel in landbouwproducten.

Ravka

In Ravka dienen de Grisha de koning. Ze vormen het Tweede Leger, bedoeld om het land te beschermen. Het land is arm, op de hoofdstad Os Alta na.

Kertsj

Kertsj is een zeer welvarend land, als je er geld hebt, is alles te koop en kan je zelfs de wet voor je laten buigen. Dat er Grisha in slavernij leven, wordt dan ook vaak door de vingers gezien.
De hoofdstad van Kertsj, Ketterdam, is losjes gebaseerd op Amsterdam.

Shu Han

In Shu Han vertrouwt niemand de Grisha. Ze worden gevangen gehouden, bestudeerd en ontleed met als doel de bron van de magie te ontdekken.
Shu Han is een welvarend land, en staat bekend om zijn wetenschap.

De Onzee

De Onzee is een levensgevaarlijk gebied vol met bloeddorstige Volcra, gecreëerd door de voorvader van de Duisterling. Het heeft Oost-Ravka volledig afgezonderd van de handelsroutes en dit deel van het land in armoede gehuld.

Wereldkaart van de Grishaverse

De orde van de Grisha

De Grisha zijn de magische elite van Ravka, ook bekend als de soldaten van het Tweede Leger. Ze beoefenen de Elementaire Natuurwetenschap: deze manipuleert materie op de meest fundamentele niveaus. Zie het als een magische versie van moleculaire chemie. Status is alles voor de Grisha, al is dat onder het leiderschap van het triumviraat voor een deel veranderd. Dit is hoe hun orden eruitzien:

 

De Lichtheerser

Lichtheersers zijn leden van de Etherealki. Zij hebben het vermogen zonlicht op te roepen en te beheersen.

De Schaduwheerser

Schaduwheersers zijn leden van de Etherealki. Zij hebben het vermogen om schaduwen op te roepen en te beheersen.

Corporalki – De orde van de levenden en de doden

Hartenwringers, Helers en Coupeurs 
Ravka is omringd door vijanden en functioneert in feite als een garnizoensstaat. In het Tweede Leger worden de Corporalki beschouwd als de meest waardevolle soldaten, en bijgevolg als de hoogstgeplaatste Grisha. Een Corporalki Hartenwringer kan de lucht uit je longen rukken, je polsslag vertragen tot je in coma raakt, of je hart letterlijk in je borstkas verpletteren – en dat alles zonder je ooit met een vinger te hebben aangeraakt. Helers maken je weer beter. Coupeurs kunnen hun uiterlijk en dat van anderen veranderen – soms permanent, afhankelijk van het talent van de kleermaker.

Etherealki – De orde van de elementen

Stormblazers, Inferni en Getijdekeerders
Grisha kunnen geen materie creëren of tot leven brengen. Inferni creëren geen “magisch” vuur. Ze roepen brandbare gassen op, zoals methaan of waterstof, maar hebben nog steeds een vuursteentje nodig om een vonk te ontsteken. Stormblazers kunnen de luchtdruk verhogen of verlagen om stormen te creëren, terwijl Getijdekeerders temperatuur en druk gebruiken om water op te roepen en te controleren. Etherealki werken vaak in paren. Zowel de Duisterling als Alina worden technisch gezien als Etherealki beschouwd.

Materialki – De orde van de fabrikators

Alkemi en Durasti
Dit zijn de laboratoriumgeeks van de Grisha Ordes. Ze worden het minst gerespecteerd, maar werden wel steeds waardevoller voor de oorlogsinspanningen toen vijandelijke militaire innovaties de kracht van de Grisha magie begonnen te overtreffen. Durasti houden zich bezig met het vaste materiaal: Grisha staal, textiel en glas. Alkemi zijn gespecialiseerd in vergiften en explosiepoeders. 

Over auteur Leigh Bardugo

Leigh Bardugo is de New York Times-bestsellerauteur van Het negende huis en de bedenker van de Grishaverse, die de Grisha-trilogie, de Kraaien-duologie, de Nikolai Lantsov-duologie, Taal der doornen, Boek der heiligen en De jongen uit het woud omspant – en nu tot leven is gebracht in de Netflix Original-serie Shadow and Bone  

Leigh is geboren in Jeruzalem en groeide op in Zuid-Californië.  Ze studeerde af aan Yale University en woont nu in Los Angeles. Als ze niet schrijft, leeft ze een heel ander leven: dat van glitter en glamour. Ze is namelijk ook nog visagist! In die baan gaat ze door het leven als L.B. Benson. En alsof succesauteur en visagist van de sterren nog niet genoeg is, zingt ze af en toe in een bandje genaamd Captain Automatic. 

De naam “Grisha” is Russisch, het is de Russische verkleinvorm van de naam Gregory. Die naam betekent “oplettend, waakzaam” en is afgeleid van het Bijbelse Grigori. Fans van paranormale boeken zullen de verwijzing naar gevallen engelen wel herkennen. Daarbij vertelt Leigh dat het zowel gevoelsmatig als visueel ook lijkt op het woord “geisha”. ‘Ik hoopte dat dit het idee van de schoonheid en geheimzinnigheid rond Ravka’s elite zou ondersteunen,’ vertelt ze. 

Als Leigh zelf een karakter uit Grisha kon kiezen, zou ze graag een Hartenwringer zijn. ‘Zo’n bloeddorstig type ben ik wel. Daar komt bij dat rood me heel goed staat.’ 

Veelgestelde vragen

Wat is de Grishaverse? 

De Grishaverse is de weelderige fantasiewereld waarin wetenschap en magie botsen. Opgericht in Leigh Bardugo’s Grisha-trilogie en verder uitgebreid in de Kraaien-duologie en De taal der doornen en Boek der heiligen, is de Grishaverse de thuisbasis van je favoriete personages uit Ravka, Ketterdam, en nog veel meer! 

 

Is Schim en schaduw het eerste deel in een serie? 

Ja, Schim en schaduw is het eerste boek in de Grisha-trilogie. De volgorde van de boeken in deze serie is Schim en schaduw, Dreiging en duisternis en Val en verlossing. 

 

Is List en leugens het eerste deel in een serie? 

Ja, List en leugens is het eerste boek in de Kraaien-duologie. De volgorde van de boeken in deze serie is List en leugens en dan Kraai en koninkrijk. 

 

Hoe zijn deze twee series met elkaar verbonden? 

De Grisha-trilogie speelt zich af in Ravka en de Kraaien-duologie speelt zich af in Ketterdam, twee landen binnen de Grishaverse. List en leugens begint twee jaar na de gebeurtenissen in het laatste boek van de Grisha-trilogie. Sommige onverschrokken personages komen in beide series voor. 

 

Waar gaat de Grisha-trilogie over? 

Soldaat. Elementenheerser. Heilige. Volg Alina Starkov door Schim en schaduw, Dreiging en Duisternis en Val en Verlossing en ontdek hoe ze haar sluimerende krachten ontdekt en wordt meegesleurd in een wereld van luxe en illusie. Terwijl Alina worstelt om in haar nieuwe leven te passen, neemt de dreiging voor het koninkrijk Ravka toe – een dreiging die oude allianties op de proef zal stellen en de grenzen van magie zal testen, een dreiging die een bang meisje tot een leider zal smeden. 

 

Waar gaat de Kraaien-duologie over? 

In de Kraaien-duologie keren we terug naar de adembenemende wereld van de Grishaverse. Ontdek Ketterdam, een bruisend centrum van internationale handel waar alles voor de juiste prijs te krijgen is. Crimineel wonderkind Kaz Brekker krijgt een kans op de roof van zijn leven, maar eerst heeft hij de perfecte bemanning nodig. 

 

Waar gaat De taal der doornen over? 

Reis naar een wereld van duistere transacties die in het maanlicht worden gesloten, van spooksteden en hongerige bossen, van pratende beesten en golems van peperkoek, waar de stem van een jonge zeemeermin dodelijke stormen kan oproepen en waar een rivier een verliefde jongen kan gehoorzamen, maar alleen tegen een vreselijke prijs. Geïnspireerd door mythes, sprookjes en folklore is De taal der doornen een sfeervolle verzameling korte verhalen vol verraad, wraak, opoffering en liefde. 

De zes verhalen in De taal der doornen zijn perfect voor nieuwe lezers en toegewijde fans en nemen je mee naar zowel bekende als vreemde landen – naar een wereld van gevaarlijke magie die miljoenen hebben bezocht via de romans van de Grishaverse. 

 

Wat is de inspiratie voor de boeken in de Grishaverse? 

Leer meer over de boeken die historische inspiratie gaven voor Ravka en de Grisha-trilogie: 

  • Natasha’s Dance: A Cultural History of Russia by Orlando Figes 
  • Land of the Firebird: The Beauty of Old 
  • Russia by Suzanne Massie 
  • Russian Folk Belief by Linda J. Ivanits 

 Lees meer over de boeken die historische inspiratie gaven voor Kertsj en de Kraaien-duologie: 

  • The Blackest Streets: The Life and Death of a Victorian Slum by Sarah Wise 
  • The Coffee Trader by David Liss 
  • Amsterdam: A History of the World’s Most Liberal City by Russell Shorto 
  • Criminal Slang: The Vernacular of the Underworld Lingo by Vincent J. Monteleone 
  • David Maurer’s The Big Con: The Story of the Confidence Man 
  • Stealing Rembrandts: The Untold Stories of Notorious Art Heists by Anthony M. Amore and Tom Mashberg

 

Wie maakte het artwork voor De taal der doornen? 

De prachtige illustraties in De taal der doornen zijn van de hand van kunstenares Sara Kipin. Je kan ander werk van haar bekijken op sarakipin.com.