fbpx

Wat ik leerde van Structuurjunkie Cynthia

In 2017, toen ik nog maar net ondernemer was, begonnen de eerste gesprekken met Cynthia Schultz over een mogelijke samenwerking. Ze wilde graag een stationerylijn op de markt brengen en ze Blossom Books in het vizier als uitgeverij. Na een paar brainstormsessies werd dit uiteindelijk Het Werkboek voor een Structuurjunkie in spe – en het begin van de Structuurjunkie-lijn was geboren. 

Tijdens het redigeren van Werkboek voor een Structuurjunkie in spe leerde ik de eerste dingen van Cynthia, en door bijna 5 jaar veel samen te werken bleef ik steeds meer dingen oppikken. Nu haar boek Goed werk. Bereik meer met de Structuurjunkie-methode bijna gaat verschijnen, is het tijd om de balans op te maken: wat leerde ik van Structuurjunkie Cynthia?

Hoeveel werkuren passen er in een dag?

Toen Blossom Books officieel van mij werd, deed ik het werk van een uitgever al jaren – maar het werk van een ondernemer was allemaal nieuw voor me en dat was net zo goed een heel belangrijk onderdeel van mijn takenpakket. Tel daarbij op dat we eigenlijk onderbezet waren (Lotte en ik waren toen de enige twee vaste personeelsleden, en we hadden twee stagiairs) en je kunt je voorstellen dat ik chronisch tijd tekort had om mijn uitgeefwerk te blijven doen, maar ook om het ondernemerswerk eigen te maken.

Het eerste wat ik deed, nog voor ik Cynthia kende, was in de handtekening van mijn mail zetten dat ik alleen na 15.00 uur mijn mail bekijk en beantwoord, zodat ik de rest van de dag kan focussen op ander werk en niet vanuit mijn inbox leef. Vet slim vond ik mezelf – maar daar bleef het wel bij. Meer briljante inzichten aangaande productiviteit had ik niet. Gelukkig ging ik toen Werkboek voor een Structuurjunkie in spe redigeren…

Bijna alle Structuurjunkie-producten op een rij

Een beginnend Structuurjunkie

Een van de eerste tips van Cynthia die ik toepaste was het werken met pomodoro-timers. Ik had een programmaatje op mijn laptop geïnstalleerd en eens in de zoveel tijd schalde er een harde piep door de ruimte. Tegen de anderen op kantoor zei ik dat ik dan gefocust zat te werken, en ze mij pas vragen mochten stellen als ik ‘pauze’ had. Een andere truc van haar die ik wel eens begon toe te passen was het beantwoorden van mails als ik geen wifi had. Je kunt dan namelijk heel fijn in je inbox werken, zonder steeds afgeleid te worden door inkomende nieuwe berichten. Momenteel is de trein dé plek waar ik dit nog steeds met succes doe.

Toen de planners eenmaal kwamen, leerde ik stukje bij beetje mijn tijd in te delen – en hier heb ik tot op de dag van vandaag ontzettend veel aan. Zo plan ik klussen zoals de royalties berekenen, allerlei aangiftes die ik moet doen, het maken van de catalogus en andere dingen die op standaard momenten terugkeren altijd ver vooruit in. Zo voorkom ik dat de periode waarin ik daaraan moet werken langzaam volloopt en ik daar geen tijd meer voor heb. Ook leerde ik mijn lunch ruim in te plannen, zodat als ik uitloop heb van een taak, die tijd kan gebruiken als buffer (oké, dat mag dan weer niet helemaal want je moet eigenlijk wel tijd voor jezelf nemen, maar voor mij werkt het!).

Tot slot maakte Cynthia mij ervan bewust dat je niet altijd even scherp bent en je taken moet inplannen op het moment dat ze bij je ‘gemoedstoestand’ passen. Zo plan ik mijn afspraken nu altijd ná de lunch, zodat ik de ochtend kan gebruiken voor redactieklussen omdat ik dan op mijn scherpst ben.

 

Een werkweek van Myrthe, ingevuld in de Structuurjunkie planner

Elk werk is anders

Wat ik fijn vind aan Cynthia is dat zij zich er bewust van is dat elke baan anders werkt en dat ze weet dat je soms moet kiezen tussen welke van haar tips je wel en welke je niet toepast. Zo heb ik veel te maken met auteurs die hun deadline niet halen, want ja, creativiteit kun je nu eenmaal niet altijd afdwingen. Daarnaast kan ik bijvoorbeeld ook niet standaardiseren hoeveel woorden ik per uur redigeer, omdat dat heel erg afhangt van het soort boek, het onderwerp of in welke staat iets wordt ingeleverd. Het is dus lastig om altijd strak in te kunnen schatten hoe lang ik met iets bezig ben – dus ja, ik haal ook weleens mijn deadline niet 😬. Ook heb ik als eindverantwoordelijke doorlopend te maken met vragen van mijn collega’s, telefoontjes van auteurs of problemen die ineens om de hoek kijken (as we speak hebben we last van lekkage – daar gaat mijn schema). Het blijft mij altijd verbazen met hoeveel dingen je géén rekening kunt houden.

Tot slot werken wij samen met ontzettend veel andere partijen, en zijn we altijd afhankelijk van derden – er hoeft in die hele schakel maar iets niet te lopen zoals ik dacht dat het zou gaan en je kan je planning er weer op aanpassen. De truc die ik altijd toepas (ruimer plannen, want dan heb je een marge) werkt dan helaas niet altijd meer.

 

Toch heb ik hartstikke veel aan de tips van Cynthia, en is haar methode zo opgebouwd dat je heel goed aan cherry picking kunt doen. En misschien wel het allerbelangrijkste: productiever kunnen werken in de tijd die je wél hebt, dat is voor iedereen handig! Dus of je nou werk hebt dat je goed kunt plannen of niet: haar tips om jezelf aan te leren om minder afgeleid te raken, zijn echt goud waard!

Goed werk

Op 24 augustus verschijnt Goed werk en daarin legt Cynthia haar complete methode van A tot Z uit. Tijdens het redigeren heb ik natuurlijk al de hele tekst gelezen en ondanks dat ik al zo lang met haar samenwerk; ik leerde toch weer wat nieuws en heb weer goede zin gekregen om mijn werkende leven nog meer te verbeteren (het kan altijd beter, nietwaar?).

 

Mocht jij benieuwd zijn naar meer uitleg bij bovenstaande tips, of gewoon ook heel veel zin hebben om productiever te werken? Bestel dan nu Goed werk en betaal tot verschijnen maar € 17,49 in plaats van € 19,99!