fbpx

Tahereh Mafi over Een intens gelukkig gevoel

Het online platform The Nerd Daily heeft Tahereh Mafi geïnterviewd en dat willen we jullie natuurlijk graag laten lezen. Tahereh Mafi is bestsellerauteur van de YA-serie Touching Juliette, Welkwoud, Verdermeer en Een bijna eindeloze afstand. Redacteur Mimi Koehler mocht al haar brandende vragen stellen over Tahereh’s nieuwe roman Een intens gelukkig gevoel, haar schrijfroutine en haar favorieten op het gebied van genres en boeken!

Lees hier het originele interview.

Hoi, Tahereh! Dankjewel dat je hier vandaag bent! Wil je iets over jezelf vertellen?

Hi there! Ik ben auteur van verschillende boeken voor kinderen en jongvolwassenen. Leuk dat je me hebt uitgenodigd.

We zouden als The Nerd Daily heel graag allereerst willen weten: wat is je nieuwste obsessie?

Dit is waarschijnlijk saai, maar ik neem de laatste tijd veel aanvullende vitaminen en mineralen. Ik ben lees nu veel over de werking van magnesium in het lichaam. Verder ben ik momenteel ook gefascineerd door ontwrichtende technologieën. Ik lees het witboek over Bitcoin, dat voor het eerst in 2008 gepubliceerd werd en dat is heel boeiend.

En dan gaan we nu naar Een intens gelukkig gevoel. Wat kunnen lezers verwachten van dit verhaal?

Oh, het is een erg droevig verhaal, maar wel hoopvol op het einde! Maar ik verwacht denk ik dat je je verdrietig voelt. Ik denk ook dat dit het meest vurige liefdesverhaal is dat ik tot nu toe geschreven heb.

Een intens gelukkig gevoel is je tweede contemporary roman – wat waren de uitdagingen waarmee je te maken kreeg bij het omschakelen van genres van je eerdere fantasy romans? Wat zijn de beste kanten van het schrijven van een hedendaags verhaal?

Het schrijven van realistische fictie heeft me verrast; het is makkelijker en tegelijk veel moeilijker dan ik dacht. Het vraagt een grote emotionele investering van me en achteraf ben ik daar meestal ook wel door getekend.
De beste kant is denk ik de voldoening van het beschrijven van een leven dat zelden wordt gerepresenteerd. Op die manier forceren we het openen van deuren en ramen naar nieuwe verhalen en dat zorgt voor veel voldoening.

Nu we het toch over genres hebben – je bent al heel lang een vaste waarde in het YA-genre – wat zijn de aspecten die je altijd weer naar YA trekken? 

YA-romans gaan vaak over hoop en daar hou ik van. Ik hou absoluut ook van fictie voor volwassenen, dat lees ik ook veel, maar het geeft me vaak een leeg gevoel. Het is soms zo zwaar. Ik denk dat hoop essentieel is voor het overleven van de mensheid en ik vind het geweldig dat we dat nooit verliezen in YA.

Je weet absoluut hoe je lezers kan ontroeren met prachtige, meeslepende verhalen en hoe je lezers vanaf de eerste pagina kan intrigeren en dat niet meer loslaat. Heb je tips voor beginnende schrijvers over hoe ze hun schrijfstijl en verhalen kunnen verbeteren?

Ik heb geen tips, nee. Ik heb nooit les gehad in creatief schrijven en kan dus ook niet benoemen wat ik doe en hoe ik dat proces aan anderen moet uitleggen. Ik kan je wel aanraden om heel veel en divers te lezen. Lees alles.

Shadi ondergaat veel in dit verhaal – van er niet helemaal bij horen, eerste liefde en eerste liefdesverdriet, rommelige vriendschappen tot een onuitsprekelijk verlies. Zonder al teveel te verklappen, wat was je favoriete scène om te schrijven voor Shadi? 

Mijn favoriete scène? Oh, ik denk niet dat ik er één heb. Misschien het einde? Het hele boek was moeilijk te schrijven. Ik schreef de eerste versie in een week, in een soort roes, half verdronken in de emotionele diepten van het verhaal.

Jouw echtgenoot Ransom Riggs schrijft ook romans – hoe is het om als twee auteurs onder één dak te leven? Vullen jullie schrijfroutines elkaar aan of hoe werkt het als jullie aan verschillende projecten werken?

We werken zij aan zij in hetzelfde kantoor en bijna altijd tijdens dezelfde werkuren. Ransom is een fantastische schrijver en een nog bijzonderder mens. Het is een genot om hem naast me te hebben als ik werk. Hij is altijd mijn eerste lezer, mijn eerste cheerleader. Ik ben hem erg dankbaar.

Door de pandemie hebben veel schrijvers moeite om te blijven schrijven – hoe is dat jou gelukt? Welk advies heeft je geholpen om pen op papier te blijven zetten?

Ik heb geen advies; alleen veel medeleven. Dit is een krankzinnige, verwoestende tijd geweest en zoals veel werkende ouders heb ik het heel, heel, heel erg druk. Het gevolg is dat ik het meeste werk voor zonsopgang af heb. Vaak sta ik om een uur of drie ‘s ochtends op om te beginnen. Anders had ik nooit iets af gekregen.

Met Een intens gelukkig gevoel dat net is verschenen, heb je lezers op Instagram geteased over je aankomende projecten – kun je een paar weetjes over je toekomstige verhalen met ons delen?

Oh, ja. Begin volgend jaar zal ik het eerste boek in mijn nieuwe fantasy-serie publiceren. Het is alsof Game of Thrones zich afspeelt in het Perzische Rijk, met een beetje een Bridgerton-vibe. Het is ook losjes geïnspireerd op Sjahnama, een episch werk van Ferdowsi. Ik kan niet wachten om het met iedereen te delen!

Last but not least, heb je nog leesaanbevelingen voor onze lezers?

Ja! Lees Skyhunter van Marie Lu; lees Yolk van Mary H. K. Choi; lees Pachinko van Min Jin Lee. Ik adoreer deze ongelooflijke vrouwen en hou van hun boeken.

Een intens gelukkig gevoel ligt nu in de boekhandel. Bestel hem hier!