Tahereh Mafi
Foto: Tana Gandhi

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi (1988) woont in Orange County, Californië. Op haar 24e schreef ze haar eerste boek, dat een wereldwijde bestseller werd.

 

Tahereh spreekt acht talen, sommige goed en sommige wat minder. Tijdens haar studie woonde ze een tijdje in Barcelona, en daarna heeft ze de hele wereld over gereisd.

 

Tahereh leest altijd en overal. Als er geen boek in de buurt is, neemt ze genoegen met snoepverpakkingen, coupons of oude recepten. Voordat ze met haar eigen boek begon, heeft ze een tijdje gedichten geschreven (heel slechte, zegt ze). Vrees me is haar debuut.

 

Tahereh was pas 24 toen Shatter me (Vrees me) werd aangekocht door Harper Collins. Ze werkte toen bij een universiteit, waar privégesprekken aan de telefoon niet waren toestaan. Toen haar agent belde, rende ze naar buiten – en viel vervolgens letterlijk om toen ze de deal hoorde. Daarna heeft ze nog zes maanden doorgewerkt en tegelijkertijd haar boek afgemaakt. Al die tijd mocht ze niets zeggen, omdat Harper Collins het boek groots wilde aankondigen. Hoe het verder ging met Shatter me weet je inmiddels: het werd een daverend succes. Tahereh heeft fans over de hele wereld, de trilogie is in meer dan twintig talen vertaald en de filmrechten zijn gekocht door 20th Century Fox (nog voordat Shatter me verscheen).

 

Wat iedereen natuurlijk meteen opviel aan de Touching Juliette-trilogie was de bijzondere schrijfstijl en het doorhalen van zinnen. In een interview met Blossom Books vertelde Tahereh dat ze daar echt over nagedacht heeft. Ze vindt het zelf ook niet raar. ‘Het gebeurde gewoon vanaf de eerste pagina van het boek. Voor mij is het gewoon Juliette’s manier van denken, veroorzaakt door haar ellendige leven.’

 

Schrijfinspiratie haalt Tahereh overal vandaan. ‘Ik denk dat alles wat we schrijven wordt gevormd door dingen die we eerder hebben gezien. Oorlog heb ik zelf alleen meegemaakt via het nieuws, boeken en films. Van tevoren had ik geen plot verzonnen, ik wist niet eens dat Warner bestond totdat hij opeens in het verhaal opdook. Het kwam allemaal samen.’

 

In september 2013 trouwde Tahereh met auteur Ransom Riggs (bekend van De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine). De bruiloft zelf hielden ze klein en een paar maanden later gaven ze een groot feest in – hoe kan het ook anders – een prachtige boekhandel in Los Angeles: The Last Bookstore. In 2017 kregen ze samen een kind.

Boeken door Tahereh Mafi

Hardcover € 19,99
Paperback € 15,00
Hardcover € 19,99
Hardcover € 19,99
Paperback € 15,00
Hardcover € 16,99
Paperback € 12,99