fbpx

Geleerd van queen Structuurjunkie!

Als ondernemer zijn er een paar dingen die je enorm helpen om je dromen waar te maken: creativiteit, durf en structuur. Nu zit het bij mij met twee van de drie eigenschappen wel goed, maar die laatste… dat kon beter. Gelukkig ben ik geen totale chaoot en ben ik altijd gewend geweest om met lijstjes en overzichten te werken, maar toen ik eenmaal met Cynthia ging werken, leerde ik dat het nog veel beter kon!  Hieronder zal ik de tips delen die mij het meest zijn bijgebleven en mij het beste helpen bij het ondernemen. Wil je meer weten over Structuurjunkie, zelf een structuurjunkie worden of meer tips van Cynthia krijgen? Kijk dan ook eens naar haar website structuurjunkie.nl, volg haar Structuurjunkie-account op Instagram of koop een van haar Structuurjunkie producten!

De tips & trucs van Cynthia

  1. De eerste tip van Cynthia die ik meteen eigen had gemaakt, was het gebruik van de Pomodoro-methode. Ik zocht een timer uit die ik kon downloaden op mijn MacBook (ik downloadde ‘Be Focused Pro – focus timer’) en begon te tracken hoeveel tijd ik kwijt was met mijn werkzaamheden. Er zaten direct drie voordelen aan: 1) Ik leerde beter inschatten hoeveel tijd ik kwijt was aan bepaalde klussen 2) Ik liet mezelf veel minder makkelijk afleiden en 3) Ik kon tegen de andere mensen op kantoor zeggen dat ze mij pas mochten storen als de pieper was gegaan.
  2. Een andere tip die mij enorm aansprak was het formuleren van doelen. Natuurlijk heb ik wel een doel met mijn bedrijf, maar door het op te schrijven en vervolgens op te delen in hapklare brokken, kreeg ik ineens veel meer overzicht en kwam mijn doel voor mijn gevoel sneller dichterbij. Ik paste deze methode niet alleen zakelijk toe; ook thuis werk ik volgens deze methode. Ik heb bijvoorbeeld een lijst met klussen die ik dit jaar in huis moet doen (werkkamer opnieuw inrichten, gordijnen ophangen, badkamer afmaken), en ik heb deze verdeeld over projecten per maand, waardoor het ineens veel haalbaarder is!
  3. Nog iets dat ik heb geleerd: het gebruik van een planner! Natuurlijk plande ik mijn afspraken enzo wel in mijn agenda in, maar ik reserveerde nooit echt tijdsblokken voor taken die ik moest uitvoeren. Nu zijn er taken die altijd terugkomen op bepaalde dagen van de maand, dus die kan ik al ver vooruit inplannen. Daarnaast werken we bijvoorbeeld met een marketingplanning waar ook bepaalde taken uit voortvloeien – en omdat ik nu al weet wanneer die moet doen, zet ik die alvast in mijn planner. Als ik vervolgens een afspraak met iemand wil maken, kijk ik eerst in mijn planner hoeveel taken er al staan die ik moet uitvoeren. Zo houd ik altijd tijd over om aan mijn taken te werken, en verdwijnt niet alles aan afspraken!
  4. Het lijkt zo simpel… maar ik deed het nooit: werken zonder wifi. Was ik ergens aan het werk en had ik geen wifi? Dan raakte ik mijn mail bijvoorbeeld niet aan. Maar van Cynthia leerde ik dat dit juist vét handig is: je kunt enorm veel mails ‘sturen’ zonder dat je inbox direct weer volloopt met antwoorden (je berichten blijven staan in je outbox en zullen pas verzonden worden als je weer verbinding hebt). En omdat je niet gestoord wordt door Het Grote Afleidende internet, krijg ik altijd veel meer gedaan! Dus nu vind ik plekken zonder wifi een zegen (en natuurlijk gebruik ik dan ook expres de hotspot-functie van mijn telefoon niet) en werk ik vaak een groot deel van mijn inbox weg. Stiekem wens ik nu nog wel eens dat wifi wat minder makkelijk te vinden was…
  5. Een laatste methode om productiever te kunnen werken is: braindumps maken. Vroeger deed ik dat sporadisch, als ik het gevoel had dat ik het even allemaal niet meer wist. Nu doe ik het heel regelmatig, omdat ik merk dat ik dan een leger hoofd heb en me meer kan focussen op andere dingen. Doordat er bijna niets meer ‘los’ door mijn hoofd zweeft, hoef ik daar geen aandacht aan te geven en probeert het mij ook niet stiekem de hele tijd af te leiden. Het lijkt zo simpel, maar het werkt echt: het is echt veel makkelijker om je te kunnen focussen als je hoofd leeg genoeg is!

 

Benieuwd naar de nieuwe planners? Reserveer ze alvast bij ja favoriete (online) boekhandel, of natuurlijk hier. Zowel Cynthia als wij vinden het leuk om te horen of Structuurjunkie je helpt bij productiever en meer gefocust werken. Laat je het ons weten via Instagram?