fbpx

5 fantastische feministische boeken voor Internationale Vrouwendag

Op zaterdag 5 maart 2022 is het weer tijd voor de Women’s March Nederland. Tijdens de mars die vanaf de Dam tot aan het Museumplein loopt, wordt er gedemonstreerd tegen economische ongelijkheid en geweld tegen vrouwen, maar worden ook het belang van seksuele en reproductieve gezondheid, LGBTQI+ rechten en rechten voor vrouwen met een beperking benadrukt.

Na de Women’s March volgt Internationale Vrouwendag op dinsdag 8 maart. Het thema in Nederland van dit jaar is ‘Solidariteit’. Door samen traditionele rolpatronen en genderspecifieke verwachtingen los te laten en te doorbreken, kunnen we elkaar meer in zijn/haar/diens/hun waarde laten. Dit sluit mooi aan bij het andere thema van International Women’s day namelijk: #BreakTheBias.

Heb je zin om je verder te verdiepen in thema’s als vrouwenrechten en vrouwengelijkheid of wil je je empoweren door een fictieboek te lezen met een sterke vrouw in de hoofdrol? Speciaal voor de vrouwenmars en Internationale Vrouwendag hebben wij een aantal boeken op een rijtje gezet:

 

HAPPY WOMEN’S DAY!

Damn, honey

Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt.

Ben jij er net zo klaar mee als Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen dat zijn? In dit feministische pamflet Damn, honey schoppen ze deze misvattingen graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt.

Naast dit pamflet hebben Marie Lotte en Nydia ook een gelijknamig platform en podcast gelanceerd én gaan ze de theater’s in! Op Internationale vrouwendag in het theater naar vrouwen luisteren die het patriarchaat aanpakken? YES PLEASE! Bekijk de tour van DAMN HONEY hier.

Het meisjesmanifest

Lees je liever fictie? Neem dan een kijkje in Het meisjesmanifest van Carlie van Tongeren, die eerder Heerestraat & Rozenlaan schreef. Ze baseerde Het meisjesmanifest op de ervaringen van Milou Deelen, die een video maakte over slutshaming bij de Groningse studentenvereniging Vindicat.

Als Tess na de vakantie terug op school komt, staat ze opeens bekend als de Slet van de Zomer. Er wordt een Slettenlied gemaakt en iedereen heeft opeens een mening over haar. Maar Tess laat dit niet zomaar over zich heen gaan: ze maakt een filmpje, gaat de discussie aan en vecht terug.

Haar vriendinnen Kati en Sara staan klaar om haar te helpen, maar hebben daarnaast zelf ook genoeg om zich druk over te maken. Sara heeft een Jaar Zonder Jongens, waar ze eigenlijk niets over kwijt wil. Niets. Toch? En Kati probeert haar eigen weg te vinden, maar dat is nog niet zo makkelijk als iedereen (je ouders, je vriendinnen, zijzelf) daar een mening over heeft.

Shit waar je als vrouw mee moet dealen

Heb jij ook wel eens te maken met van die opmerkingen waarvan je achteraf denkt: had ik hier maar iets scherps teruggezegd? We zeggen maar iets: Ben je ongesteld ofzo? Zou je dat nog wel doen, nog een hap? Had je maar geen rokje aan moeten trekken… Dan is Shit waar je als vrouw mee moet dealen het boek voor jou! In dit boek duiken Marie Lotte en Nydia, bekend van DAMN HONEY, in op 50 van deze ongepaste opmerkingen en vragen.

Na het lezen van dit handboek sta je nooit meer met een mond vol tanden, want de auteurs leggen niet alleen uit wat er precies mis is, ze geven ook rake comebacks.

Feministen dragen roze (en andere leugens)

In de maatschappij zijn er genoeg vooroordelen over feministen te vinden. Ze hebben okselhaar, haten mannen en mogen geen lippenstift op, toch? Niet helemaal.

In Feministen dragen geen roze (en andere leugens) vertellen allerlei vrouwen — van Hollywood-actrices tot tieneractivisten — hun verhaal, gebundeld door Scarlett Curtis. Hun bijdragen worden aangevuld door een aantal toonaangevende Nederlandse vrouwen. Zo schept Feministen dragen geen roze een genuanceerd beeld over vrouw-zijn in de eenentwintigste eeuw. Voor iedereen die weet dat zij/hij een feminist is, maar nog enigszins geïntimideerd is door het woord.

Enkele Engelse auteurs zijn: Emma Watson, Helen Fielding (die schreef speciaal voor dit boek een nieuw dagboekfragment van Bridget Jones), Saoirse Ronan, Jameela Jamil, Keira Knightly, Jodie Whittaker, Evanna Lynch en Skai Jackson.

De Nederlandse bijdragen zijn geschreven door: Milou Deelen, Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen, Sarah Izat, Stella Bergsma en Rianne Swierstra.

De expeditie van Felicity Montague

Benieuwd naar de positie van de vrouw in de 18e eeuw?

In De expeditie van Felicity Montague, het geweldige vervolg op de New York Times-bestseller De grand tour van Henry Montague geschreven door Mackenzi Lee, moet Felicity Montague al haar vrouwelijke charmes, gezond verstand en listigheid inzetten om haar grootste droom na te jagen: dokter worden. Iets wat nooit makkelijk is, maar zeker niet in de bekrompen achttiende eeuw waarin mannen werden gezien als de beschermers van de wetenschap. Een must-read voor alle fans van historische romans met een quirky twist.

‘Een empowering en energiek avontuur dat de vriendschap tussen vrouwen viert.’

– KIRKUS