fbpx

Interview met Elin Meijnen

Na het succes van De tweede stem verschijnt op 29 juni 2022 Huisje 13, het nieuwe boek van Elin Meijnen. She’s on a roll. Wij spraken met Elin over haar schrijversdebuut, dat bekroond is met een nominatie voor de Jonge Jury Debuutprijs, het schrijfproces en natuurlijk het nieuwe boek. Oh en voor we het vergeten; we hebben haar ook een paar fikse dilemma’s voorgelegd!

De tweede stem is je schrijversdebuut, hoe ben je begonnen en hoe lang heeft het schrijfproces geduurd?

Ik begon in de kerstvakantie omdat ik me verveelde. Ik had al eens eerder een boek geschreven, maar daar had ik toen niks mee gedaan. Nu kreeg ik inspiratie en liep het gewoon. Ik genoot heel erg van het schrijven en heb er denk ik een jaar over gedaan.

Hoe wist je dat je een boek wilde schrijven?

Dat wist ik niet echt, maar het bleek zo te zijn. Ik vind het echt geweldig dat ik op mijn ouwe dag nog zoiets leuks heb ontdekt. En dat het dus ook gelezen wordt!!

Hoe kwam je tot dit verhaal?

Veel inspiratie uit mijn eigen jeugd, en dat gecombineerd met mijn ervaringen als docent. Vooral het NU van Mette komt uit het NU van mijn docentschap, omdat ik ook de schoolmusical regisseerde en zag en hoorde hoe dat ging.

Als je het boek in 3 woorden zou moeten beschrijven, welke zouden dat dan zijn?

LHBTQ, zingen, je eigen weg vinden (meer dan 3)

Dat zien we dan voor één keer door de vingers ;) De tweede stem is genomineerd voor de Jonge Jury Debuutprijs 2022. Wat deed je toen je hoorde dat je genomineerd was voor deze prijs?

Heel hard juichen, dansen en springen in de kamer. En toen mijn vrienden bellen. Ik ben zó trots en blij!!

Wat maakt volgens jou een goed verhaal?

Het moet echt voelen. Goed geschreven zijn en je ook een beetje aan het denken zetten.

Wat kunnen lezers verwachten van Huisje 13?

Een spannend verhaal over een stoer meisje dat zichzelf moet redden omdat haar moeder nogal doorslaat in haar angst voor wifi en straling. En dat ‘zichzelf redden’ gaat zó ver dat ze alleen komt te wonen in een klein vakantiehuisje. Bovendien is het winter, koud en heeft ze geen stromend water. En wat als ze er op school achter komen dat ze helemaal voor zichzelf moet zorgen?

Wat was de inspiratie achter dit verhaal?

Ik heb zelf een moestuintje en ik had zin om daar iets over te schrijven. Over groente verbouwen, koken en overleven met niks. Iedereen heeft tijdens zijn/haar jeugd wel momenten waarop hij/zij snakt naar een eigen plek waar niemand zich met je bemoeit. Maar hoe laat je als schrijver een meisje van 14 in zo’n situatie terecht komen? Toen ik in de krant een artikel las over een vrouw die doodsbang was voor wifistraling en daarom verhuisde naar de middle of nowhere, had ik mijn verhaal gevonden.

Kan je ons wat vertellen over de hoofdpersoon/personages uit het boek?

Ronja is veertien, zelfstandig en nuchter. Ze lost haar zaakjes zelf op en heeft niemand nodig. Althans, dat denkt ze. In dit verhaal leert ze dat ze ook om hulp mag vragen. En dat die hulp soms uit onverwachte hoek komt, bijvoorbeeld van een wonderlijke jongen uit je klas, een Amerikaanse buurvrouw of je warrige stiefvader.

Waar haal je inspiratie uit voor de verschillende personages uit het boek?

Haha, dat ga ik niet vertellen! Behalve dat ik vaak wel iemand voor ogen heb die ik echt ken. Dat kan ook heel vaag zijn, een leerling, een collega of een gekke tante. Vervolgens worden ze steeds meer een eigen personages met nieuwe avonturen en gedrag.

De afhankelijkheid van wifi is een groot onderwerp binnen het boek. Hoe zou een dag uit jouw leven eruitzien zonder internet?

Eerlijk gezegd ben ik dol op mijn telefoon. Het lijkt me dus behoorlijk vreselijk als ik ineens geen wifi zou hebben. Geen appjes, geen Insta, geen ‘dat-zoek-ik-even-op.’ Toch heb ik genoeg hobby’s, zoals lezen, tuinieren, breien en schrijven, dus uiteindelijk vermaak ik me wel. Ik vind trouwens het wel zorgelijk dat we met z’n allen zó verslaafd zijn geraakt aan onze mobiel.

Huisje 13 is het tweede boek wat je bij Blossom Books uitbrengt, hoe verschilt het schrijfproces van dit tweede boek in vergelijking met De tweede stem?

Dat verschil is niet zo heel groot. Ik moest alleen weer veel nieuwe dingen leren, omdat Myrthe en Linda redelijk wat feedback hadden op de eerste versie van het verhaal. Maar uiteindelijk vond ik het weer ontzettend leuk om te doen!

Huisje 13 is ook een YA-boek. Wat maakt dit genre zo leuk om te schrijven?

Ik weet nog zó goed hoe ik me voelde als puber! Die onzekerheid, verliefdheid, ruzies, gevoeligheid enz. Ik kan me daar heel goed in verplaatsen. Bovendien werk ik met jongeren (ik ben docent) en zie ik ze de hele dag om me heen. Ik vind het een bijzondere fase in je leven, heel bepalend. Misschien ben ik er zelf een beetje in blijven hangen. Ik lees ook het liefste YA.

Wat is je favoriete passage uit het boek?

Het dramatische feestje tijdens de afwezigheid van Ronja’s ouders. Ik heb dat met zoveel plezier geschreven, de spanning, het flirten, het chillen met elkaar. En dat dat dan helemaal misgaat!

Vakantie in een huisje op een vakantiepark of liever een luxe villa?

Als het vakantiehuisje een grote tuin heeft en een fijne rivier of een meer om in te zwemmen vind ik dat echt super. Maar ik kan ook wel wennen aan luxe, hoor!

Een week geen internet of een week niet tuinieren?

Een week geen internet vind ik wel heel lang….. (die plantjes groeien ook zonder mij 😉)

Liever een goed boek met een open einde of een middelmatig boek zonder open einde?

Zeker liever een goed boek met een open einde. Sommige eindes lijken open maar kloppen toch helemaal. En by the way: het leven is één groot open einde. Toch?

Nooit meer lezen of nooit meer schrijven?

DAT KAN NIET!

Daar sluiten wij ons bij aan! Huisje 13 is vanaf 29 juni verkrijgbaar in je favoriete boekhandel, en vergeet niet te stemmen op De tweede stem voor de Jonge jury debuutprijs. Stemmen kan tot en met maandag 2 mei 2022.