fbpx

Maak racisme in de klas bespreekbaar

De on- en offline protesten tegen het politiegeweld in Amerika hebben een vlucht genomen en wereldwijd wordt nu aandacht gevraagd voor het structurele racisme waar we nog mee leven. Dit onderwerp zal ook zéker bij jongeren spelen en we kunnen ons voorstellen dat het niet op elke school of in elke klas even makkelijk is om bespreekbaar te maken. Hebt u er al eens aan gedacht om dat middels een fictieverhaal te doen?

Echte Amerikaanse jongens van Jason Reynolds en Brendan Kiely kan hét boek zijn dat het gesprek in de klas op gang kan helpen. Het boek gaat over politiegeweld, racisme en vooroordelen en is uniek omdat het zowel het verhaal van de zwarte jongen Rashad vertelt als het perspectief van de witte jongen Quinn. Hierdoor kan het voor jongeren die moeite hebben om zich in het debat te mengen, een opstapje geven om de dialoog aan te gaan.

Jason Reynolds schreef dit boek samen met Brendan Kiely, nadat bekend werd dat de buurtwachter die de ongewapende zeventienjarige Trayvon Martin had doodgeschoten, was vrijgesproken voor moord en doodslag.

“Omdat niemand met kinderen over deze thema’s spreekt, terwijl het over hun levens gaat. Jonge mensen zijn klaar om deze moeilijke discussies te voeren. Dat dit niet over individuele gevallen gaat, maar over een systeem en over machtsstructuren die scheef zitten.” – De Morgen, 13.06.2020

De cover van de weekendbijlage van De Morgen (13.06.2020)

Afgelopen weekend verscheen er in de weekendbijlage van de Vlaamse krant De Morgen een vier pagina tellend interview met de auteur Jason Reynolds. Hij spreekt hierin onder andere over zijn boeken maar ook over waarom hij schrijver is geworden, wat hij belangrijk vindt aan boeken voor jongeren en wat zijn boeken teweeg hebben gebracht in Amerika. De rol van de docent was hierin cruciaal en het is mooi om te zien welke rol zij samen met vrijwilligers en bibliothecarissen speelden om de boeken bij de jongeren te krijgen. Het hele interview leest u hier (u hebt helaas wel een login bij De Morgen nodig).

De eerste spread uit het artikel van De Morgen

Download de gratis lesbrief

Op de onderwijspagina van Echte Amerikaanse jongens geven we wat extra informatie over het boek. Als docent is het handig om te weten dat:

  • het boek een wisselend perspectief heeft tussen Rashad (zwart van kleur) en Quinn (wit van kleur);
    • De hoofdstukken van Rashad zijn geschreven door Afro-Amerikaanse auteur Jason Reynolds
    • De hoofdstukken van Quinn zijn geschreven door Brendan Kiely (wit van kleur)
  • het boek vele prijzen won, waaronder de Walter Dean Myers Award (‘for Outstanding Children’s Literature written by diverse authors);
  • er een auteursbezoek van Jason Reynolds gepland staat in 2021. Scholen die dit boek klassikaal lezen en de boeken bij ons afnemen, hebben voorrang op een auteursbezoek.

 

Natuurlijk kunt u ook de gratis lesbrief downloaden óf alvast zelf een stukje lezen in om een eerste indruk te krijgen van het verhaal.