fbpx

Boeken voor in de lerarenkamer

Iedere leerling is uniek, en dat maakt lesgeven zo bijzonder. Maar er zijn naast allemaal geweldige karaktereigenschappen ook mentale uitdagingen waar een deel van uw leerlingen ongetwijfeld mee rondloopt of mee te maken krijgt. Het is in die gevallen extra prettig als u uw leerling zo goed mogelijk begrijpt, zodat uw begeleiding zo dicht mogelijk aansluit op de behoeften van de leerling. Bovenstaande boeken behandelen allemaal ‘stoornis’ uit de DSM-5 en zullen u daar zeker weten bij helpen.


Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps

Auteur Bianca Toeps heeft autisme en hoewel ze wel gek is op treinen, zijn er ook heel veel vooroordelen over autisme die niet op haar van toepassing zijn. Dat ze niet creatief of sociaal is, bijvoorbeeld. Bianca legt in hele duidelijke taal en vol zelfspot uit wat het wél betekent om autisme te hebben, waar ze tegenaan loopt en wat ze hoopt dat nooit meer over autisten gezegd zal worden.


Druks. Mijn (on)rustige leven met ADHD – Francien Regelink

Francien Regelink heeft AD(H)D, maar dat heeft haar nog nooit tegengehouden – en zeker niet bij het schrijven van dit boek. Toegegeven, ze heeft concentratieproblemen en haar hoofd loopt over met gedachten, maar ze weet ook heel goed wat haar eigen krachten zijn. Francien geeft een inkijkje in het (drukke) hoofd van iemand met AD(H)D, bespreekt hoe je van je ‘beperking’ je kracht kunt maken en laat zien hoe zij met hulp van buitenaf haar leven tot een succes heeft weten te maken.


Gevalletje borderline – Kathelijn Hulshof

Borderline is een stoornis die vaak gekscherend wordt rondgestrooid, maar waarvan maar weinigen weten wat het precies is en hoe het ontstaat. Zo ben je er bijvoorbeeld niet mee geboren, maar ontwikkel je borderline meestal na je pubertijd (van 17 tot 25 jaar). Kathelijn Hulshof, die zelf jarenlang met bordeline kampte, laat heel duidelijk zien wat borderline emotioneel met je doet en wat voor impact het heeft op je dagelijkse leven. Tevens beschrijft ze welke therapieën helpen en hoe je als buitenstaander iemand het beste kunt helpen.

Verschijnt april 2021